All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

ÅR perenn: Kina Söt

Det finns ett antal varianter av porslin söt, och det är porslin söt Borge som titeln årets perenn 2010.

- Med sin kobolt klockor himlen Kina söt ( Gentiana sino -ornata 'Borge) en perenn som verkligen observeras under hösten trädgård, säger informatör Helen Bergh vid Informationscentralen för blommor och växter (OBP).

Color Joy hösten blomster

Kina Sweet är en av de sista växter som blommar i trädgården, men Borge är fortfarande en av de tidiga blommande sorter av porslin söt. Det blomstrar från början av september, och här har du tur att det kan blomstra fram till november.

Blått färgschema: Kinas syster 'Borge' har en intensiv blå färg som växer upp i höstbädden.

Kinasøte 'Borge' är en låg perenn som inte får mycket mer än 10-15 cm hög. Det är därför väl lämpat för banbrytande stauder i stenbäddar, sluttningar och torvmurar. De intensiva blåfärgade och trattformade blommorna ser från rosettformade rosor och sprider färgschemat i skördgården.

Klar, men förtjust i solen

Växten är dessutom härdad och kan planteras i klimatzon H7-8. Den gör den lämplig för att plantera de flesta ställen i landet.

Läs också:

Hur man övervintrar fleråriga stauder

Är du trött på att köpa nya växter för burkarna varje år? ? Det är inga problem att få både stauder, buskar och träd att övervintra i burkar - bara ...

Även om växten är härdad, har den vissa krav. För att växten ska trivas, bör den placeras i låg fetthalt och smutsig jord med jämn fuktighet. De borde också stå någonstans där de blir vana vid det, för det är bara när de verkligen utvecklas i all sin prakt.

Eftersom Borge trivs i sur mark är den en lämplig granne för växter som ljung, rhododendron och andra surrogatplantor. Se bara till att de andra plantorna inte lyser för den soliga kinina-sessionen.

Förtjänar fame

Orsaken till den årliga staudekåringene är önskan norska Gardener Association att lyfta fram bra staudesorter som de tror förtjänar att bättre känd.

- Det kan vara nya och lovande sorter, eller gamla sorter som inte har fått den uppmärksamhet de förtjänar, berättar Bergh.

Förra året var det citrontimian som röstades årets ständiga, medan 2008 var en övningsvision som fick titeln.

Läs också:

Hur man gör en köksbägare

Drömmer du om ett nytt kök, men har dåliga råd? Det är faktiskt möjligt att göra en köksbägare. Vi visar dig hur.

ADVERT

Mest populära