All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

ÅR perenn 2008

Foto: Stig Lundmo.

->

Foto: Stig Lundmo. Practis wisia trivs bra i bergskullar.

perenner i norska Gartner Association har valt praktlewisia (Lewisia tweedyi) till årets perenn 2008. Praktlewisia är ingen ny perenn och de första kända odlade exemplar var i Kew Garden i London 1898. Det råder ingen tvekan om att perenn odlades i Nordamerika länge innan resten av världen fick reda på växten.

Praktywisia har stora rosetter som kan vara mer än 40 cm i diameter och upp till 20 cm. Bladen är vintergröna. I maj till juni får stången mycket 5-8 cm blommor i olika nyanser av rosa, oftast med gult interferens. Blommorna kan också vara helt vita.

Ljus och inte för fuktig

Stången blockerar oftast oftast för andra gången i augusti och bildar så småningom stora luckor. Frön har en söt honungsluk som lockar myror. De lilla myrorna bär frön och sprider växterna.

Växt praktis wisia i en ljus habitat i humusrik, väldränerad, kalkaktig jord. Praktlewisia tycker inte om det är för fuktigt och kan därför användas framgångsrikt i bergshagar, stenbäddar, väggar, backar och dalar. Plantera dem med ca 30 cm av planteringsavstånd. Praktlewisia trivs bra med mattan och plaska stenhåriga växter.

År perenn

År perenn väljs av perenner i norska Gartner Association. Syftet är att fokusera på bra ståndpunkter som förtjänar att bli bättre kända. Dessa kan vara nya och lovande sorter eller gamla sorter som inte har fått den uppmärksamhet de förtjänar.

ADVERT

Mest populära