All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Stakitt - en underhålls mardröm

Text: Bjørn Runar Sodeland

En vit staketet kan vara en vacker, skulle en del säga en romantisk syn, men för dem som är inställda på att göra mallar jobb en varm sommardag estetik och romantik troligen långt bakom i tankstativet.

- Att måla staket är en av de värsta vi som professionella målare gör, men vi får lite uppdrag av denna typ av privata husägare, säger målarmästare Harald Askautrud. Det betyder att både män och kvinnor nu runt landet är frustrerade i håret och förbannar dagen då de valde staket med sina hjärtan, inte med huvudet.
En av anledningarna till att så få människor fortfarande vill ha professionell hjälp, anser målare Askautrud först och främst att priset har att göra. Allt arbete involverar innebär att du öppnar en plånbok vid vida luckor om du har ett litet staket.
- Beroende på vilken typ av staket kan man behöva mellan 150 och 190 kronor beroende på typ av staket. Anledningen är att det här är tidskrävande arbete, och därför känner många att det blir för dyrt, säger Askautrud.
De få undantagen är när en husägare tecknar avtal med företaget att måla hela hemmet. Många väljer samtidigt att få stakittgjerden renoverad.

Latmannsløsningen

Föredrar du en något tillbakalutad sommar i solstol snarare än krypa runt på alla fyra med pensel i hand, det finns så småningom flera så kallade underhållsfria alternativ på marknaden. Petter Wendelborg, företaget Alu-Valla Norge förnödenheter inklusive staket i pulverlackerad aluminium, och i enlighet med sina egna uttalanden, är det knappast möjligt att skilja mellan dessa och traditionella staket gjorda av trä.
- Jag har till och med slitit knä och rygg med skärpa och strimmor. Om du väljer ett staket i aluminium är du klar den typen, säger Wendelborg. Det enda underhåll som krävs av Wendelborg är högtrycksspolning när staketet blir smutsigt.

Underhållsfri

- Aluminium kräver nästan inget underhåll, och du måste helt ta bort och röra det för att se att det inte finns trä. Den enda skillnaden du kanske märker på avstånd är att staketet är vitare och vitare, säger Wendelborg. Prismessigt tror han också att det med tiden kommer att vara mycket användbart om du byter ut staketet med ett stängsel i aluminium.
- Många tycker att det här är dyrare än ett staket i trä, men om du går in i underhållet blir det motsatsen, säger Wendelborg. Per löpande mätare spenderar du ca 1500 kronor för en pulverlackerad aluminiumbädd.
Kjell Ivar Farstad, firman Vindex, som lanserades 2005 staket i vinyl på den norska marknaden, och enligt honom, intresset för underhållsfria staket av plast ökar.


Hög efterfrågan

- Med oss ​​har efterfrågan fördubblats varje år, och den feedback vi får är mycket bra. Det här är en slagtålig och färgliknande produkt som inte är gul, det är lätt att hålla ren med en högtryckstvätt och vid fem meters avstånd ser du ingen skillnad och ett vanligt trägolv, säger Farstad. Han har aldrig visat att ha ett staket på kroppen, men tror fortfarande att det finns något att känna igen.

- Jag känner till fler som har eller har haft stakietgjerde i trä, och det som har hänt med de flesta är att de har blåsat allt underhåll och gjort det rått, säger Farstad.

ADVERT

Mest populära