All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Trappor av alla stilar

Det är lätt att bli blind för trappor. De leder oss upp och ner mellan golv och är lite dumbfounded att vakuum, men vi tycker inte mycket om dem. Det är bara tills den gamla trappan byts ut eller vi bygger ett nytt hus och måste välja en trappa som glider in i den miljö vi vill ha.

- Varje trappa är unik för den plats som ska installeras, och den är anpassad till trappan där den kommer att stå. När du väl har bestämt storleken på trapphuset och höjden på golven kan du bygga en trappa nästan som du vill, säger Per Gunnar Rønningen i Trapperingen, en rikstäckande kedja bestående av sju av landets trapptillverkare.

Snart finns det en trappa i alla slags stilar, från minimalistiskt stål och glas till massiva trästrappar. Tänk på trappan som ett möbel i huset, ett element som glider in i interiören och betonar arkitekturen i huset. Det finns gott om olika stilar och modeller, och du är garanterad att hitta en som passar ditt hem.

- Människor lägger allt mer på trappan och har blivit mycket mer medvetna i valet. Trappa har blivit en möbel som matchar resten av huset, och det har skett en radikal förändring av materialvalet. Tall med kvist är kraftigt minskad. Nu väljer folk människor som finns kvar i resten av hemmet, till exempel målade choppers och steg i samma trä som parketten på golvet, säger Rønningen.

Det finns många saker att tänka på när man väljer trappor. Vilket material ska det vara? Föredrar du snäva eller öppna steg? Vilken gelender typ passar bäst med resten av interiören? Hur ska profilen i framkanten av stegen vara? Det kan tyckas överväldigande att tänka på alla detaljer som ska röstas, så det kan vara lättare att börja med de olika stilarna först.

Denna modell heter Anette och kommer från Trapperingen. Den är gjord av klarfärgad ek och vitlackerad vägghängare. Räcken i stål, glas och ek. Observera att trappan inte har försvunnit, men hålls uppe av bultsystemet i rostfritt material.

Grundläggande

De grundläggande stegen är de enkla trapporna vi ser i många hem. De gör lite av det och det kan vara rätt val.

- De grundläggande stegen är grundläggande och placeras ofta i nya hem där det inte finns någon vägledning i resten av interiören, säger Rønningen.

Modern I ett hus med modern inredning kommer moderna trappor att passa bra in. Dessa är luftiga trappor med spännande design, robust urval av material och oväntade detaljer.

- Vi har försökt hålla fast vid rena linjer och moderna linjer, helst i en kombination av glas och stål. Den kund som väljer moderna trappor är gärna mycket medveten om vad hon vill och vi ser att fler och fler väljer modern, säger Rønningen.

Traditionell Det är trappan som får dig att gå till den gamla bondgårdar. De ger ett tungt och massivt intryck.

- Traditionella trappor går till traditionella hus. Detta är mycket ofta trappan i lite tyngre konstruktion, och de tenderar att ha mer information i form av svarvade ståndare, profilerade räcken och fasta pelare.

Classic

De klassiska trappan har något manorial över sig själva. De är speciellt lämpliga i lite större miljöer. De är vanligtvis gjorda med böjda steg och vrider bitar och har ofta solida men eleganta detaljer.

- Klassiska trapporna har ungefär samma som den traditionella, men här är det en mer ståtlig idiom igen mer av varje hus sin teckenformat. En klassisk trappa kan passa in i en schweizisk villa, säger Rønningen.

Läs också:

Detaljerna som skapar trappan

Med de rätta detaljerna finns trappor så mycket ett smycke i huset som en förbindelse mellan våningarna.

Konsumentinfo:

L-trappa, www. l trappa. nej

Mesterstapp, www. mästare trappa. nej

Norgestrapp, www. Norge trappa. nej

Norra trappa, www. nortrapp. nej

Järntrappa, www. Stryn trappor. nej

Svardal trappa, www. Svardal trappa. nej

Trappa, www. trappa företag. nej

Trappor, www. trappor inga. nej

Timal trappfabrik, www. Tydal trappa. com

ADVERT

Mest populära