All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Trappa - ta med ljuset

Trappor hamnar ofta som den mörkaste delen av hemmet.

- För det mesta är alla dagens bostäder upplysta och de flesta har inte bra belysning i trapphuset. Eirik Andreassen på Trappekompaniet i Tromsø har uttalat Vi i villa.

Det behöver inte vara. Med bra planering kan du skapa en trappa som är ljus och lätt. De tre viktigaste stegen du kan ta är att ge dagsljus och bra belysning, tankeväckande material och en trappa som inte stänger ljusen ut.

Dagsljus

Ett fönster i trappan ger tillgång till det viktiga dagslyset och desto större fönstergivare är desto bättre. Tänk alternativt också. Till exempel, där trappan leder upp till takgolvet, kan det vara en idé att sätta in ett takfönster så att dagsljuset kan belysa trapphuset under dagtid.

Läs också:

Läsartips: Enkla steg Förnyelse

Vi fick ett mail från Eystein från Øygarden som har återställt en gammal trappa och skulle vilja dela med sig av sina erfarenheter. Och han har all anledning ...

Ett exempel på hur dagsljus, lätta material och räcken i glas kan hjälpa trappan att få en ljus och ljus känsla trots att trappan själv är stängd och solid. Foto: Kjær Trapper

- Använd dagslyset bäst och så länge som möjligt. Släpp dagsljuset i alla de mörka krokarna i hemmet där det är möjligt: ​​I hall, hall, trappa, toalett och badrum rekommenderar Lyskulturorganisationen i sin informationsbok om hembelysning.

Trappbelysning

Om du inte har möjlighet att ta dagsljuset i trapphuset, säkerställ god belysning på andra sätt. Du bör dock överväga detta när vi bor i ett land där vinterns moln begränsar tillgången till dagsljus under mycket av året.

Det finns många spännande möjligheter för trappbelysning, men bra belysning i trappan handlar ungefär lika mycket om säkerhet som design. Du kan välja mellan allt från tak eller väggbelysning till lampor inbäddade i trappor eller vingar eller ljusremsor fästa under steget.

För mer information om trappbelysning i artikeln Ljus i trappan

Lufttrappor

- En trappa kräver mycket belysning, särskilt en med trånga trappor och mörka skogar, har Andreassen sagt.

Läs också:

Trappa - kan den gamla ugnen räddas?

Kan den gamla ugnen sparas eller ska den bytas ut? Läs mer om vad du kan göra med en ugn här.

Om du vill skapa en ljus och luftig trappa, bör du, om du har anledning, välja en öppen trappa. Så kallade svängande trappor kan vara ett bra val. Det är trappor där stegen nästan flyter i luften. Välj steg i ljusa färger av ljus och luftighet, det är vikten.

Du kan se exempel på sådana trappor i artikeln Trappor i fri flyta.

Detaljer i stål, som barnlistan i den här trappan från Kjær Trapper, kan ge en mer luftig beröring än detaljer i trä. Foto: Kjær Trappor

Glas och stål

Valet av material är viktigt för trappans ljusupplevelse. Medan en trappa i ett mörkt träd kan verka elegant och exklusivt finns det också en fara att trappan blir lite yr.

Välj ljusa och glänsande material som kommer att återspegla ljuset. Det mest extrema materialvalet blir sålunda glas. Du kan nu få trappor med glassteg. Stor lättare det är inte möjligt att göra det.

Läs också:

Ny trappa i huset

Ska du sätta in en ny trappa i huset - eller borsta den gamla? Det finns många varianter och fler lösningar för förnyelse av äldre trappor.

Viktiga detaljer

Glöm inte att detaljerna har mycket att säga. Ett exempel på detta är barnlistan som är fäst vid trappstegen i öppna trappor för att förhindra att små barn kryper mellan stegen. Det här är ofta i trä, men du kan också välja en barnlista i rostfritt stål. Det tar mindre utrymme, skapar mer luft i trappan och stålet reflekterar ljuset.

En repos stängs mest sannolikt för golvets ljus nedan. Här löses det genom att placera ett glasfält i mitten av förvaret. Foto: Kjær Trapper

Du får ännu större inverkan med de större detaljerna. En rad tunna stålspikar eller med stora glasytor kommer att ge mycket ljus och ge trappan en mer luftig känsla. Eller varför inte lägga in ett glasfält i förvaret? På det här sättet slipper du ljuset i området under trappan.

När du väljer trappor kan du skapa ett trapphus som fungerar både ljust och luftigt.

ADVERT

Mest populära