All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Våren är den bästa tiden för att bekämpa skogs brun snigel på

Från flera håll i landet finns rapporter om att brun skogssnigel, eller mördare senor glen som det också kallas, har börjat röra på sig. I Facebook-gruppen Vi som vill leva mordregeln insisterar redan på obeservationer. En medlem av Kongsberg säger att hon hittat en slip i slutet av snö igår, som hon skriver.

"Så det framåt med salt och ammoniak, och full strid mot små och medelstora sniglar! Finns en hel del av dem här i Rogaland nu", skrev en medlem i mitten av mars i en annan FB-gruppen. Men i olika forum diskuteras mänskliga förhållningssätt. På webbplatsen "Förebyggande och bekämpning av bruna skogssniglar" är bland annat gjort klart att det finns en skillnad mellan att döda sniglar och bekämpa dem effektivt.

Men för tillfället har det varit få observationer av dem i östra Norge.

- Hittills har jag bara sett en och det är som en följd av att det har varit en utmaning våren, eftersom snigeln inte gillar torrt väder, säger Kai Ekstrøm att klicka. nr. Han har arbetat med övriga medlemmar av Nedre Høn Well i Asker i några år.

Men han kommer inte att undra hur årets årstid kommer att vara.

- Det är för tidigt att säga.

tänka mer kunde ha frusit ihjäl

Enligt forskare vid Bioforsk, Erling Fløistad, finns det flera faktorer som avgör antalet sniglar och därmed också gör det svårt att förutsäga om årets säsong.

- För det första är det viktigt hur vintern har varit. Om det finns bra förutsättningar för överlevnad expanderar han på klick. nr.

sniglar Professional: Erling Fløistad forskare vid Bioforsk på As. Han säger att antalet sniglar i år kommer att styras av hur många människor överlevde vintern, antalet ägg som lades förra året och hur vädret kommer under våren. Foto: Foto:. Erling Fløistad

Se till att du dödar rätt snigel

Enligt forskare vid universitetet i Bergen, Björn Arild Hatteland, den svarta frost som är brunskogsneglens utmaning "De försöker att tillbringa vintern på en plats som är frostfritt och de tål kyla ner till -3 ° C. Naturlig kompost bark och blad kan isolera undervegetation, så att de kan överleva där även under kalla vinterdagar ", sade han till universitetets hemsida.

Och enligt meteorologiska institutionen iakttagelser har vintern 2013/2014 varit åttonde varmaste sedan 1900, och den östra regionen hade den största avvikelsen i förhållande till det normala. "Relativt varmast var i östra Norge, där vissa stationer hade mer än 7 grader annorlunda "skriver de på sina webbplatser.

Den milda vintern kan dock ha dödat några sniglar.

- Den här vintern var så mild att de kom fram, men man måste utgå ifrån att många av dem frös ihjäl i den kalla perioden som följde det milda vädret, säger Fløistad.

Färre eggleggere

Nästa sak som har betydelse för storleken på befolkningen i sniglar är antalet ägg som förra året.

- Många ägg måste läggas på hösten och i fjol rapporterades färre sniglar än tidigare, vilket kan indikera en indikation på färre ägg, säger Fløistad.

Den civila jätten Torstein Mo, som har jaktat den bruna skogsboet sedan 80-talet, tror att det var bra med sniglar under hösten förra året och att många ägg lades.

- Och sedan har det varit en mild vinter, gynnsam för sniglar, han expanderar på klick. nr.

Torr eller fuktig vår

Den tredje faktorn som påverkar antalet sniglar under lågsäsong kommer att vara på våren.

SNEGLEDUGNAD: Nedre Høn Well ordnar dygder att bli av med den bruna skogsnosen och det verkar ha fungerat. Foto: Illustration: Kai Ekstrøm

- Om det fortsätter att vara torrt, som det har varit så sent på våren, kommer sniglarna inte att visas. Och i slutändan kunde flera av dem torka in, säger Fløistad.

Det verkar emellertid att möjligheterna till en fortsatt torr vår spolas, eftersom meteorologerna rapporterar en fuktig vecka i hela södra Norge.

Ögonfrans

Trots indikationer på antalet sniglar, kommer experter inte att förutsäga något exakt.

- Det är bara dags att visa hur mycket det kommer att vara på lång sikt, Fløistads höjdpunkter.

Och när de först kommer ut, säger Ekstrøm att bara en sak hjälper till att bekämpa sniglarna och det fungerar tillsammans.

"Det betyder inte att några trädgårdsmästare börjar jakt, du måste starta en flit," betonar han.

- Det finns utmärkta åtgärder för föreningar, bostadsföreningar och andra grupper.

Torstein Mo har gjort samma upplevelser.

SNEGLEDUGNAD: Sibilagronom Torstein Mo har kört en snölek i många år. Han tycker det mest effektiva är att fler människor går ihop i en smug sömn. Foto: PHOTO: Privat

Hur man använder nematoder

Nemaslug är den produkt som används för att bekämpa skogbrunna nageln och det finns två metoder. Nemaslugs eget är enligt följande:

Nemaslug, litet paket. Innehåller 12 miljoner nematoder. Racks för behandling av 40 m 2

  1. Ta 1/4 av innehållet i förpackningen i en vattenburk med 8 liter rent vatten. Rör om tills allt är upplöst.
  2. Använd en vanlig spruta på vattenpannan och dränera nematodlösningen av 1/4 av det område du vill behandla.
  3. Sedan vattnar du samma område med 8 liter rent vatten.
  4. Använd samma procedur som anges i punkterna 2 och 3 för att fylla de kommande 3 vattenburkarna.

Läs mer här.

Mo och Ekstrøm använder en annan metod, som är lite mer pigty:

  1. Doppa sniglarna i nematodblandningen och skär dem i två med en sax.
  2. Lägg sedan sniglarna som en sked och häll lite nematodvatten över.
  3. Och eftersom den skogbruna snigeln är en kannibal kommer andra sniglar att komma och äta sina döda arter.
  4. Dessa kommer igen att dö och vara mat för andra sniglar igen. Och så kommer det att fortsätta.

Använd alltid handskar när du bär Nemaslug.

- Det måste vara ett artighet.I vårt grannskap utanför Molde ordnade vi ett möte det år då 40 husägare träffades. Följande år kom bara fyra eftersom de flesta hade blivit av med sniglarna, säger han.

Mo har flyttat från Molde till Drammen och startade ett nytt snigelkrig, som han säger.

Nematoder är det någon förtjänst

På webbsidor Bioforsk de som förslag för flera typer av snigel fällor. "Snail fällor kommer att locka sniglar och kan ge en bild av den aktiva snigel befolkningen i din trädgård eller andra områden.

Det är annorlunda typer av fällor man kan använda, är den punkt att locka sniglar för att fånga och sedan se till att de inte springa iväg tills de antingen tas upp eller avlivas på platsen", expanderar på de på sina webbplatser.

Men vad de har gjort för Kai Ekstrøm är så kallade nematoder.

- Det är den enda metoden som har dokumenterad effekt.

Samma erfarenhet har också Torstein Mo, och han förklarar att nematoder, en parasit, tillhör snigelns naturliga fiender. Men när det bruna skogsboet kom till Norge var det utan naturliga fiender, som nematoder. Därför måste vi introducera sniglarna till parasiterna.

Och det verkar ha fungerat, både i närheten av Mo och Ekstrøm.

- Vi ser tydliga minskningar vi har hållit på, säger Ekstrøm.

Torstein Mo lugnar dem som är frustrerade av sniglarna.

- Med oss ​​fick vi kontroll över dem. Och av de skadedjur som jag har arbetat med är det bruna skogsboet det enklaste så att du inte förtvivlar. Det är hanterbart att bli av med dem, men det måste vara en artighet.

Men om du vill ha den största effekten med nematoder måste du börja våren nu.

- Nematoder biter bäst på de små sniglarna, så det är viktigt att använda det nu, betonar Erling Fløistad.

Torstein Mo har också blandat Nemaslug med fjäder öl.

- Jag har lärt mig att det bruna skogsboet är beehound.

Genomförandet av snigel frivilliga

Torstein Mo föreslår följande åtgärder för att genomföra en snigel volontärer..

"Deltagarna samlas sniglar i ungefär en vecka Lägg dem i en hink med lufthål i locket och ger gott om mat Efter de avlivas och perfuserades i nematodeblandingen (en påse 50 l vatten) de läggs ut där sniglar är närvarande, men inte på gräsmattan som anges på förpackningen.

Efter ca 12 dagar, sniglarna som har gått på bete smittats . det är då dags för frivilliga 2. döda sniglar samlas in och publiceras som en ny bete.

det är bakterier i Nemaslugpreparatet frammana infektion och död på sniglar som går på bete.

Mixer, en flaska alkoholfri öl i 10 l vatten och sattes till en packer Nemaslug, kan denna blandning frisättes inom ca 40 lådor och sniglarna kommer och får kompositionen däri. denna metod är något osäker, men enkel.

samarbetet kan väl förvaltas av HAGELAG och de Betala 30 kr för 2 liter blandning. Bakterier överleva i minst två veckor och vätskan kan lagras så att den bara kommer och få två liter vätska och betala som det är lämpligt."

- Gå och leta efter dem

Erling Fløistad säger att brun skogssnigel i princip inte anpassad till den norska klimatet, men det har visat en häpnadsväckande förmåga att anpassa sig

-. Men förr eller senare, en sådan befolknings kollaps, . eftersom det finns för många av dem men det har inte varit tillräckligt med tid ännu för att det kan hända, men ett par år med ogynnsamt klimat kan påverka beståndet

Brown snigel TRAP. Nematoder anses det bästa sättet att bekämpa brun skogssnigel . genom att övertala dem till en kopp med sådan root beer blandat med Nemaslug, kan man göra de döda individer som kan användas för bete för andra sniglar. så börjar du på en spridning av nematoder, som med tiden kommer att kunna minska antalet sniglar .. betydligt Foto: FOTO: Torstein Mo

Så tills lagren av bruna skogssniglar få ett allvarligt slag, råder Fløistad att jaga dem

Mari höns bör döda

- gå och titta upp dem rena upp kvist pålar. och någon annanstans där de sannolikt kommer att leva, och de som har lyckats få ner snigelbeståndet har tagit hela kvarteret i vila.

Läs också:

Gör detta först i trädgården

Hur man får en vacker trädgård utan arbete

Letar du efter bra inredningsförslag? Du hittar dem i Inspirationsguiden

ADVERT

Mest populära