All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Vår trädgård

Gödning av gräsmattan, rosebreaking, flerårig skärning och plantering i burkar. Månaden maj går bra, och många ställen i landet kan gröna fingrar hamna lite i trädgården.

Våren är dock en tid att koppla av och planera trädgårdsperioden, och det finns ingen anledning att stressa ännu. Det är inte många dagar sedan snön gjordes i östra Norge.

- Du har fortfarande bra tid. Så, till exempel, är det faktiskt viktigt att du inte börjar för tidigt, säger Tove Ladstein på miljö- och miljöbyråns miljö- och miljöbyrå.

Hon påpekar att stark vårsol medan det fortfarande finns mark i marken kan skapa problem för häckar och träd.

- Många träd som vi tror dö av kallt, dör faktiskt av torka på grund av vårsolnedgångar. Använd dina ögon lite på våren, och brukar täcka trädgårdshuven och toppen av växter och träd med strieseks eller liknande, tänker hon.

Lim och gödselmedel

Både växter och gräs behöver näring. Ladstein anser att användningen av kalk har varit betydligt överdriven i norska trädgårdar. Om du vill ha en gräsmatta som vinner över mosen, är det viktigare med gödselmedel.

- Vänta med gödsel tills gräset faktiskt växer. Du bör lägga till gödsel regelbundet, och helst mer än du tror hela sommaren. Ge gräs och växter god mat, säger hon.

Om du är en av dem som svär för att kalka gräset, ska du göra det nu på våren, helst i fuktigt väder eller på snön.

- Gå också över gräsmattan med en tår och ta del av mosen, säger Ladstein.

Spirer och gröna

Det finns fortfarande mycket plantering för tidigt. Men är du ivriga att se färgglada blommor grilla och växa, det finns fler blommor som tål lite kyla och kan planteras i burkar.

- Om de kommer att bli väldigt kalla, går de in. Storkar med stammar i ge en läcker vår atmosfär. Tusenskönor och hantlar kan också stå emot lite kyla, men inte tele, säger Ladstein.

Och när du hittar burkarna från förra året bör du först ge dem lite rengöring innan du börjar plantera.

- När vi lägger blommor i vatten inomhus börjar vi med rena vaser. Det borde också gälla, säger Ladstein.

ADVERT

Mest populära