All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Våren under hösten

Orhan Cristina grinder Sveen är ordförande i Oslo regionen ökade union , men är också en passionerad løkentusiast. I 600 kvadratmeter trädgård på Stabekk i Bærum har Solfrid planterat 12 000 päron på några år och fann samtidigt plats för cirka 300 rosor. Den mest hektiska är Solfrid på tulpaner, men många olika lökplantor blommar villigt i Solfrids trädgård. Ändå söker hon nya sorter.

Skapa ett lager

Tio tjugo glödlampor är bra att placera med en glödlampa, men inte tusentals. Solfrid sätter därför sina glödlampor i lager och tätt, mycket närmare än vad som rekommenderas på förpackningarna, mellan rosen och på annat håll är det möjligt att gräva ett hål.

Den juridiska lanseringen görs genom att gräva ett 15 cm djuphål, ca 50 cm i diameter. I botten finns påsk och pingst. Då ett jordlager. Då tulpanlök, helst sorter i olika färger och med olika blomningstider. Top tidiga blommande lök som snöbollar och krokusar. På detta sätt uppnås grupper med långa blomstringstider.

Orhan Cristina grinder Sveen var bäst utställare på Norwegian Rose Society rosekonkurrranse 2005 och 2007. Hon ger föreläsningar om rosor och tulpaner och öppen trädgård varje sommar. Foto: Silje Martine K

i gräsmattan

snödroppar, scilla och krokus kan sätta direkt i gräsmattan, men observera att gräsmattan när tiden bör klippas innan bladen har vissnat ner. Många lökblommor sprids naturligt i områden där de trivs.

En bra tumregel är ett plantdjup av tre gånger lökens storlek. Planteringen bör ske från september till frosten kommer.

Bra för nybörjare

Lökblommor kräver bara ren, god mark. Förresten hanterar de vanligtvis sig själva.

- Men om du gillar lite befruktning under blommande och vatten när det är torrt, rekommenderar Solfrid, vilket innebär att glödlampor är perfekta för nybörjare. Resultaten kommer snabbt och ser bra ut när många lök sätts ihop.

- Har aldrig riktigt förstått varför tulpaner säkert borde gå, trädgårdsentusiasten ler.

Solfrid spets

* Sätt lökarna i skikt om du vill säng med lång blomning

* Plantera gärna närmare än rekommenderas på förpackningen

* plantering tid från september till frost kommer

* planteringsdjupet: Tre gånger glödlampa storlek

* Pearl Blommor är bra som gräns växter

Se också:

skydda växter från vinter

med förra årets hårda vinter fortfarande färskt i minnet, det finns många som vill ge växterna lite extra skydd mot vintern.

ADVERT

Mest populära