All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Fläckborttagningsmedel misslyckas hela jobbet

Kampen mot pesten är en evig krig, och det förs med en mangeslungent arsenal av vapen, både hemlagad och köpta. Hur de fungerar beror på både mediet och det material som fläcken har satt på och vad fläcken innehåller.

I annonsen av fläckavlägsningsmedel får vi veta om sina otroliga egenskaper. Alla platser kommer att försvinna nästan vid fondernas syn.

Den svenska konsumenttidningen Råd & Rön har testat smittämnen, och slutsatsen lämnar fonderna liten ära. Det visar att alla fläckborttagningsverktyg är strikt onödiga, och ingen av dem har tillräckligt med resultat att testarna alls skulle ringa ut en vinnare.

"Vi ger aldrig en lägre klass en, men vi kan faktiskt dela mer nollor", skriver de i granskningen av rapporten.

Och även om testet innehåller medel från de svenska butikshyllor (vi kontrollerat i två butiker och fann bara Vanish), testansvarig på rådet Consumer, Jogrim Aabakken har test giltighet i Norge (testet publiceras på Konsumentrådets sidor).

- Råd & Rön är en mycket seriös test aktör. När de har testat 16 olika fläckborttagare och slutsatsen att du även kan använda vanliga tvättmedel är det här sensationellt. Visserligen säljs inte alla de fonder som testas i Norge, men alla testade medel uppnådde svåra resultat, även de som hittades i norska detaljhandeln. Därför är Advice & Röns-slutsatsen också intressant för norska konsumenter, med fokus på klick. nr.

Ronny Karlsson, testansvarig hos Råd & Rön, kommer inte att dra slutsatsen att testet kan överföras direkt till Norge, men anser fortfarande att det kommer att ha viss giltighet.

- Det finns förmodligen stora likheter, men vi kan inte vara säkra, säger han. nr.

Ingen Konsumentguiden

Tvätta dusch med citronsyra

Testet genomföres vid 15 olika punkter i kategorierna fettfläckar, enzymfärgning (protein) och så kallade blekbara fläckar (gräs, blåbär och rött vin). Max poäng för varje punkt är 9, men det är mycket länge mellan de goda betygen. Totalt är det möjligt att uppnå 100 poäng, men den bästa produkten fick bara 41 poäng.

- Råd & Rön tenderar att förkunna vinnare tester, men anser att alla produkter är synd att en del av dem förtjänar denna beteckning, säger Aabakken, som upplever resultatet som både överraskande och intressant.

- Jag, liksom många andra, trodde att fläckborttagningsmedel har speciella egenskaper, och blir förvånade när det visar sig att en seriös aktör hävdar att samma effekt kan uppnås med vanliga rengöringsmedel.

Begränsad effekt

Även om huvudkonklusionen är att produkterna är låga, finns det fortfarande några av dem som arbetar på ett tillfredsställande sätt inom vissa områden. Bland annat får en av de testade Vanish-produkterna goda kvaliteter av animaliskt fett, gräs och tomatsås.

- Tyvärr slutar samma produkt med flaskhalsar för kaffe, te och rött vin och slutar med bara 33 poäng, påpekar Aabakken.

- Det kommer förmodligen att vara teoretiskt möjligt att montera ett botemedel som kan ta de flesta typer av fläckar, men det skulle då vara en mycket komplex åtgärd som också kommer att kosta en hel del, säger en professor i kemi vid NTNU, Martin Ystenes, att klicka. nr.

- Det finns också en viss risk att om du blandar för många kemiska ämnen, kommer de att kunna förstöra varandra. Därför är det mest lämpligt att ha separata medel som löser olika spotuppdrag, och det är vad folk gör som vanligt.

Gör sämre

I vissa fall tror testerna att fläckborttagningsverktygen bara gjorde det värre.

- När det gäller chokladfläckar, skriver resultatet av flera av de produkter som fläckarna var sittande ännu hårdare fast, så resultatet blev sämre än när endast rengöringsmedel användes, Råd & Rön.

saknas giltighet

På Reckitt Benckiser Ltd, som är den nordiska importör av Vanish, är det troligt att testet inte har tillräckligt giltighet. Detta förklarar bland annat att testet är gjort på fläckar som är starkare och mer uttalade än de som konsumenten upplever.

Nej, behöver rostfritt stål inte färgas

- I sådana fall rekommenderar vi en förbehandling, som inte sker i detta test, där man har lagt fläck agent tillsammans med tvättmedelsfacket, säger Ina Andreasen, Nordic Regulatory Affairs & External Relations Manager, klicka på. nr.

- Av detta skäl finner vi att testet inte har utförts eftersom vi rekommenderar konsumenter att använda produkterna.

I beskrivningen av hur testet utförs, skriver Råd & Rön bland annat följande: "Vi har tvättat delvis med vanligt rengöringsmedel, delvis fläck agent i enlighet med instruktionerna på förpackningen

- Joy of fläckborttagningsmedel

Forskare vid. Institutet för konsumentforskning, Ingunn Klepp, är av den uppfattningen att fläckborttagningsmedel mycket väl kan vara användbart i vissa sammanhang

-.. jag tror att en hel del nöje i olika fläckborttagningsmedel, eftersom det inte finns något behov av att tvätta hela plagget, säger hon klicka com och tillägger att om man skall använda ett starkt fläckborttagningsmedel bör göra ett test på en plats som inte verkar, i syfte att säkerställa att agenten inte förstör plagget.

Ta bort fläcken så snart som möjligt

Råd & Ron drar därför slutsatsen att alla fläckborttagningsmedel är onödig och att en strikt hantera med vanligt tvättmedel

-. många rengöringsmedel är faktiskt mycket effektiva och många fläckar försvinner därför normal tvätt , säger forskare vid Norsk institut för konsumentforskning, Ingun Klepp, att klicka. nr.

Från och med nu är det roligt att spilla

Hon betonar att det är bäst att ta bort fläcken så snart som möjligt, och i samband med vatten ett effektivt rättsmedel.

- Dra plagget över kranen och låt vattnet rinna genom fläcken, eftersom det kommer att vara ute på samma sätt som det är fäst vid plagget, förklarar hon.

Klepp fortsätter att bara blötlägga platsen där fläcken är, så att du inte behöver suga upp hela plagget, speciellt om det sätts i en blekmedel.

Inget varmt vatten på matfläckar

Ingunn Klepp säger att många av de gemensamma fläckarna innehåller proteiner, och de blir bara hårdare när de utsätts för värme.

- Kallvatten är därför mest effektivt på proteiner, säger hon och betonar att vissa tvättmedel är speciellt konstruerade för att ta bort proteiner.

- Dessa innehåller enzymer som attackerar proteinerna.

Rengöringsmedel på fett

I testet till Advice & Row är alla medel generellt dåliga när det gäller att ta bort fettfläckar, vilket är en av de vanligaste dagliga fläckarna.

- Sådana fläckar avlägsnas lätt med diskmedel. Låt mediet ligga på fläcken och spola av det genom att riva plagget på kranen, förklarar Ingunn Klepp.

Du kan också göra detta på ullkläder, men enligt Klepp, för tvätt av ullplagg, är det bara ullmedel som är lämpliga.

Ta av grytan i köket

- Det beror på att alla andra tvättmedel innehåller kemiska ullar inte tolererar, som enzymer, blekmedel och fel pH.

Klepp hindrar människor från att tänka på fläckar när man köper kläder och bär kläder där fläckar inte verkar vara så bra.

Läs också:

Rengöra glaset i ugnen

Tvätta huset med ättika

Detta gör hemmet rent för endast tre kronor

Letar du efter bra inredningsförslag? Du hittar dem i Inspirationsguiden

ADVERT

Mest populära