All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Krydda interiör på arabiska show

Fallet är här och det betyder spännande nyheter på insidan. Tendenser förändras ständigt, och medan några går i flera årstider, andra är bara en blaff man kan knappt märka något. Men det som ofta ses är att inre trender påverkas av både modevärlden och samhällets tendenser på annat sätt.

Både interna tillverkare och trendanalytiker har förutsagt att hösten 2012 präglas av etniska egenskaper. Vi har sett element i trenden tidigare i form av kelim-filtar, mönstrade textiler, marockanska plattor och handgjorda produkter. Men i höst är trenden ännu klarare, med inspiration från Mellanöstern och Afrika, smält med den ljusa skandinaviska stilen som är populär i Norge.

Trend Analytikernas prognoser

Under hösten gåva och inrednings mässan i Lilleström höll trendanalytikern Jacob Søndergaard från den danska PEJ gruppen ett föredrag om vad vi kan förvänta oss från den kommande trender. Tendenser är uppdelade i fyra olika stilar: I slowmotion, I balans, I rörelse och I fusion.

Den tema i fusions riktar den etniska sikt och innebär en fusion mellan etniska mönster, färger och ornament och skandinavisk stil. Det är en kulturell smältpotte med inspiration från hela världen. Färgpaletten består av en exotisk mix av varma, brända färger mot klara kontraster i svart och vitt. Det behöver inte vara en överdriven användning av denna trend, utan ganska små droppar som kan krydda interiören.

- Inspiration kommer från islamiska mönster, Afrika och Mellanöstern, förklarar Søndergaard. Geometriska former, tydliga kontraster och brända färger går samman med det snäva skandinaviska uttrycket vi har sett under lång tid.

Framåt undrar trend analytiker om vi är lite trött på minimalistisk, ren stil och förklarar att etnisk kommer nu som en motvikt.

FÄRGPALETT: PEJ samtals trend "i fusion" och här visar färgpaletten består till största delen av varma, brända färger. Foto: FOTO: Gift och interiör mässan i Lillestrøm

TRENDY TEXTIL: Flera textiltillverkare presenterar etniska mönster och färger i sin höstnyheter. Dessa kuddar är från Au Maison. Foto: Foto: Producent

Fusion av två stilar

Detta är åreste färg

Anja Bisgaard Gaede, trendansvarig på PEJ, menar att i fusion är en trend som sprider sig, men att det är från etniska färger vi få mest inspiration.

- I fusion tolkar den etniska i ett skandinaviskt sammanhang, förklarar Gaede till bonytt. nr. Det innebär att den rena skandinaviska stilen får etniska element i form av mönster och färger. Det är därför inte en ren etnisk trend vi ser utan en sammanslagning med skandinaviska strömmar. Hon har stor tilltro till utvecklingen i Skandinavien och anser att föremål såsom textilier och tillbehör är lämpliga för den här stilen.

- I fusion skapar förnyelsen du behöver men vi lägger den samman med vår egen stil, avslutar Gaede.

Nyheter från tillverkare

FUSION: De etniska känslorna måste blandas med den skandinaviska, snäva stilen som många har hemma. Foto: FOTO: Fredrik Ödman / Ikea

VEVDE TEXTILER: Med etnisk stil mattor, kuddar och andra tillbehör till textilier kan du ha ett trendigt hem i höst. Foto: PHOTO: Producent

HOME EXPRESSION: Hantverk och keramik är fortfarande en stor trend och de särdragsprodukterna är i fokus. Foto: FOTO: Tillverkare

Flera inredningsföretag har också kastat sig på den etniska vågan, och många av höstens nyheter präglas av den exotiska trenden. När Ikea hade årets kataloglansering i augusti var textilier i fokus och den etniska inspirationen var framträdande.

Du sitter och det är värt priset

Kommunikationsrådgivare i Ikea, Siv Elizabeth Egger, anser att den etniska trenden är en av två trender som de ser som den mest spännande av hösten.

- Vi reser mer i en allt mindre värld och det har blivit vanligare att använda etniska föremål hemma. Den etniska stilen blir ännu tydligare i höst i form av starkare mönster, betonar hon.

Den rustika stilen med naturens egenskaper har funnits i flera år och kommer att fortsätta att vara en central trend. Naturen är en viktig inspirationskälla för många och det är den verkliga, handgjorda och särskiljande som ska fira.

- Norrmän är följare att föra naturen in i hemmet och denna trend fortsätter. Vi tror därför att den etniska stilen kommer att kombineras med den skandinaviska, vilket gör interiören en blandning av nära och avlägsna. De flesta människor byter till och med delar av interiören ibland, påpekar Egger. Antingen färger, tillbehör eller textilier. Något oftare än andra, men den minsta förändringsstilen över natten. Därför kommer en kombination av stilar fortfarande att gälla för de flesta hem.

Läs också:

Här hittar du trendig inspiration

SVART OCH VIT: Tydliga kontraster i färganvändning är typiska för denna trend. Ikea råder kunder att krydda hemmet med några etniska känslor. Foto: FOTO: Tillverkare

HANDWORK: Ikea-textilierna är tydligt inspirerade av hantverk och traditioner från Asien, Afrika och Sydamerika. Det är fokus på handvävda och naturliga. Foto: FOTO: Tillverkare

KLÄDER Tillbehör: Om du vill ha mer stil än bara textilier, kan du komplettera vardagsrummet med en exotisk puff eller en etnisk fåtölj. Produkterna är från Nordal. Foto: PHOTO: Tillverkare

Detta är en av de hetaste interiörtrenderna nu

Låg budgetutveckling

Husmorporno kan leda till baby boom

ADVERT

Mest populära