All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Prydnads hus med staket och portal

->

Foto: Cathrine Reusch

hus på Nordstrand som anges i 1928 med ståtlig grind i smidesjärn. , två höga pelare i väggen, i kombination med vit stakittgjerde. Foto: Thomas Floyd

- Jag måste berätta lite "hemlig", säger arkitekt Cathrine Reusch, som har grindar och staket som en av sina favorit discipliner.

- Ordet paradis, ursprungligen härstammat från persiska, betyder inhägnad. Paradiset måste därför vara omgivet av ett staket ...

Gardenens slutna trädgård antog antagligen sin inspiration i persisk trädgårdskonst. De flesta har hört talas om Babylonens hängande trädgårdar, som ansågs vara en av världens sju underverk från omkring 500 f.Kr.

¤fotoserie

För några år sedan reste Cathrine Reusch land och strand för att dokumentera denna nästan bortglömda kulturskatt från tidigare tider. Resultatet av den omfattande dokumentationen publicerades i boken "Ports & Fences", publicerad på Cappelen Forlag. Här beskriver vi vår arkitekt gammal tradition av att utforma all-från enkla trästaket till grand portaler som verkligen får besökarna att känna att de gå igenom en "pärleporten".

- Mitt intresse för fältet började när jag började arbeta med gamla hus för tjugo år sedan. Det visade mig att många av våra vackra grindar var på väg att förfallna. Intresset för den rika kortvariga traditionen med statliga grindar och staket har varit på nollpunkten, säger hon.

- Jag har länge bråttom för gamla hus och decordals och fotograferade grindar och staket för att visa mångfalden på detta område här. Att forma en hamn är en fråga om detaljer. Jag fascineras av arkitektoniska uppgifter med många små detaljer. Därför är det ett nöje att dra staket och grindar. Just nu arbetar jag med byggandet av nya portar för att Lidern Hageby, liksom nya fordons entréer med fotgängare grindar i klassisk stil på en egenskap hos Ullern.

LÄS OCKSÅ: Arkitektens fem bästa tips

Använd professionella När du väl har bestämt dig för att bygga staket runt huset, uppstår många frågor ofta. Inte minst vilken form häftet borde ha.

- Mitt främsta råd till dem som vill skapa ett nytt staket eller vill ha en bra portal på fastigheten är att kontakta en formgivare, helst arkitekt eller landskapsarkitekt.

Ofta en professionell se helheten av uttrycket på din egendom bättre än dig själv, så att huset, gate och staket har ett harmoniskt förhållande i god kommunikation med bostaden arkitektur och bostadsområde i allmänhet.

- Moderna bostäder borde enligt min mening ha stängningar anpassade till dagens villkor. Du behöver inte kopiera det förflutna, utan ge en design som fortsätter dagens arkitektoniska uttryck. Det är ganska möjligt att skapa en fin port med mindre dekorativa effekter och satsa i en enkel men lika elegant form, tror arkitekten.

Innan du bestämmer dig för ett staket är det viktigt om du föredrar ett underhållsfritt staket / stål / järn / aluminium staket eller ett staket av trä.

De flesta hamnar och portaler i Norge är tillverkade av trä, eftersom det har varit en rimlig vara som vi har haft god tillgång till. Snidorna på gamla träportaler är ofta både utarbetade och kreativa.

Smidesjärnsporter används i mindre utsträckning och sedan på mycket statliga egenskaper.

Inspiration i Lærdal

För många är det ultimata drömhuset runt huset fortfarande vitt stakietgjerde med ståtliga portaler och rosenbuskar som hänger frodigt bortom staketet.

Ett av landets bäst bevarade trähus är Gamla stan i Lærdal, som erbjuder en visuell fest för ögonen när det gäller nostalgiska staket, grindar, dörrar och fönster.

Här är de gamla trähusen med stakittgjerder nära och du får känslan av att gå runt i en livlig filmbollett.

På varma sommardagar, när solen skiner och det blommar i trädgården, är det en extraordinär upplevelse att se de idylliska egenskaperna. Trots dekorationens mångfald är det ändå en harmonisk kulmination av hus och trädgårdar som ligger längs den gamla huvudvägen genom Lærdal. Detta är en av anledningarna till att webbplatsen är en av Norges mest pittoreska stadsdelar.

Att utforska gamla bostadsområden är ofta den bästa inspirationskällan när du letar efter idéer för att utforma ditt privata utomhusområde. Gör en enkel skiss av porten och staketet själv. För att uppnå bästa möjliga slutresultat blir det vanligtvis alltid smart att söka hjälp från proffs för att förverkliga dina idéer.

Mer information:

Lagar och konventioner

* Varje kommun har sina specifika regler för uppförande av grindar och staket runt privata hus. Kontakta därför din kommun för att få en översikt över standardregler om hur höga staket kan vara, etc.

* För mer detaljerad information om olika staketvillkor; les Granne- och grannegjerdelova

* Kom ihåg att varna dina grannar när du ska bygga ett nytt staket.

Gates & Staket, Cappelen Publishing

www. Cappelen Damm. nej

Norska institutet för träteknik

www. NTI. nr

Norska Impregnation Works Association,

för information om impregnerat trä.

www. nivf. nej

Färdiga dörrar och grindar www. trefokus. com

stängsel

www. Hashtag. com

Østcom

www. ostcom. com

ADVERT

Mest populära