All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Påskynda skotta

STORLEK: Tie remmen hela vägen till bladet på lådan. Justera längden så att du inte böjer ryggen medan du är besviken. Foto: Foto: Øivind Lie

EXTRA SKAFT: Du kan köpa en axel som du monterar på en låda. Det ger bättre stabilitet än remmen. Foto: Foto: Øivind Small

Skador

I USA genomförde en undersökning av skador i samband med att skotta snö. Då pratar vi om skador som får folk att gå till akuten.

Det visar en förekomst av 4, 15 per 100.000 personer. Detta motsvarar omkring 210 snöskador per år om vi överför detta till Norge. Av detta är 54, 7% muskulösa och skelettskador, de flesta är i nedre delen (34, 3%).

Källa: Centrum för skada forskning och politik

Lätt att skotta bort snön från taket

snöslungor som sparar vinter

För att förhindra hala trappor

Det kan vara frestande att kolla in en snöslunga när snön faller ner, men om du gör det rätt kan du komma långt med bra teknik.

Det är ganska enkelt, om du använder din kropp korrekt, blir du också effektivare.

Fel skotta ger smärta

Många måsar fel bland annat att de får en alltför stor belastning på nedre delen av ryggen.

- Är du i fred med benen och böja ryggen samtidigt som du sparar du koncentrera belastningen på de nedre kotor i övergången mellan bäcken och ryggrad, förklarar Niels Gunnar Juel, överläkare på avdelningen för fysisk medicin och rehabilitering vid Ullevaal sjukhus.

- Dessutom har du en skovelspade, du har all vikt framför dig. Då kämpar du med en långvikt arm. Om du tittar på några vändningar, är du inte en kink i ryggen långt borta, berättar doktorn.

Använd en rem

Om du skotta effektivt med minimal belastning på kroppen har spinal specialist dessa tips:

Flytta tyngdpunkten så nära kroppen som möjligt. Om du använder en lång shovel-spade, se till att du har bakhanden så långt bakom kroppen som möjligt.

Fäst ett band eller handtag som visas på bilden. Då kan du vara rätt i ryggen när du klippar och använder dina ben mer. Det minskar spänningen på baksidan avsevärt.

Ett handtag ger bästa stabilitet. Om du använder rem, blir lådan mer instabil. Då hjälper det med ett ordentligt grepp bakom lådan. Det är också en fördel om bladet inte är för brett.

Flytta som en pendel

Snowmobile Tips

Gör som idrottare; värma upp innan du börjar.

Plastplåt på låda är lättare än metallblad.

Många halvlådda lådor än få och fulla.

Den andra goda råd är att engagera så många av de största muskelgrupperna som möjligt.

Du gör detta genom att slå en pendelrörelse liknande den du har när du slår den.

Sedan roterar du med hela kroppen, från sida till sida. Det låter dig sprida spänningen på de stora muskelgrupperna i dina ben och kropp.

Om du använder det nämnda bandet eller handtaget blir pendlingsrörelsen lättare att få och du flyttar tyngdpunkten närmare kroppen.

Läs också:

Multifunktionsverktyg på gården

Snabbbrickprovning

Det gör snö lättare

Hur man skär ner kalorier

ADVERT

Mest populära