All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Sparat eller lånat? Gör jobbet nu!

Om du har besparingar i bank eller värdepappers, kan väl bara komma igång direkt. Men om du inte har pengar i banken kan det vara lite sent att säga att "jag borde spara för att måla huset". Det kan vara dyrare att göra underhåll än att låna.

Väntar är dyrt

När ditt underhåll behöver först blir synligt för ditt obetalda öga, kan du vara säker på att det är dags att få något gjort. Särskilt utanför är det nödvändigt att du gör underhållet före eventuella skador på materialet nedan. Men våtrum kan också vara kritiska. Det är mycket dyrare att byta ut skadat eller kanske rotigt träarbete än att låna pengar för att måla i tid.

Thumb regel nr 1 är att underhåll aldrig ska skjutas upp.

Men om det är brådskande underhållsarbete som behöver göras eller om du helt enkelt vill röra, har du fler alternativ även om du inte har pengar.

Det lånas mycket för renovering i Norge. Vilka möjligheter du har vid banken beror givetvis på din ekonomiska situation. Om du kan erbjuda bostäder eller annan fastighet som säkerhet får du de bästa räntorna. Den bästa räntan kommer att erhållas om lånebeloppet understiger 60 och 80 procent av säkerheten. Om ett par år sedan tog ett lån bara inom ett av dessa priser, kan du vara ganska säker på att värdet på fastigheten / bostad har ökat så mycket i värde att det finns utrymme för att låna mer. Banken kan ge dig råd / offerter så kan du bedöma om du ska refinansiera lån du redan har (dvs öka lånet så att du får betalt vad du behöver för renovering) eller om det är lämpligt att skapa ett nytt lån med kortare löptid än bostadslånet. Betala två lån parallellt blir en större kostnad per månad, men det kan fortfarande vara att du ska välja.

Banker erbjuder två typer av lån - livräntor och seriella lån. De flesta väljer livränta lån eftersom det ger en lägre månadsbetalning. Men i gengäld betalar du samma belopp under hela betalningsperioden. (Med undantag för räntesvingningar.) I början är beloppet du betalar nästan bara intresse, men när lånet går till slutet betalar du nästan bara avbetalningar. Med ett annuitetslån betalar du mer intresse över betalningsperioden än vad du gör med ett seriellt lån. Men med seriella lån är det månatliga beloppet högre från början. Fördelen med seriella lån är att det belopp du betalar kommer att minska varje månad när du betalar tillbaka lånet. Under hela låneperioden ger denna låntyp en lägre ränta, men du måste därför ha råd att betala mer i början för att få möjlighet att betala mindre i slutet och totalt.Banken kan hjälpa dig att skapa betalningsplaner med båda lånetyperna.

Målare och byggare mästare som är medlemmar i National Federation of Painting and Building Workers (MLF) har möjlighet att erbjuda dig kortkortsfinansiering av arbetet. Du kan skjuta upp betalningen i fyra månader eller betala i månatliga avbetalningar efter överenskommelse. Prata med din målare eller byggmästare, som kan hjälpa dig att skapa ett konto.

(Medlemmar av MLF behöver inte acceptera köpkort.)

Du kan definitivt komma igång nu - om du vill.

Om du vill låna pengar i en bank har du båda dina pengar. nej och dinsid. Inga bra och aktuella ränteöversikter så att du kan kontrollera hur din bank är på marknaden. De har också lånräknare där du kan räkna ut vad lånet kommer att kosta dig. Lycka till!

ADVERT

Mest populära