All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

CFL: Minska energiförbrukningen med energisparlampa

- Det innebär att de vanligaste lamptyper, de så kallade "normala ljus" med E27 basen kommer inte längre att vara tillgängliga, och konsumenterna måste hitta ersättare, säger Odd Arnesen, rådgivare på Enova.

Han påpekar att utbudet av energibesparande lampor idag är bra och att de flesta föredrar glödlampor tillsammans med minilysrör när direktiven introduceras.

- Även om kvalitet och pris varierar mycket, kommer sparande lampor att bli nordens förstahandsval, säger Enovas professionella rådgivare.

sparare minska strömförbrukningen Traditionellt går 10-20 procent av elenergiforbruket i Norge för belysning, och Arnesen förklarar att om du byter till lågenergilampor, kommer att minska energiförbrukningen för belysning med 50 procent.

- De flesta husägare har redan blivit bekanta med att spara lampor. Vi har sett omsättningsstatistiken - för ljuskällor de senaste åren. Ändå förväntar vi oss en stark ökning av försäljningen av de nya ljuskällorna de närmaste åren, säger Arnesen, som anser att det är hög tid att nordmännen tycker mer om miljön.

Spare Bulb från Megaman. Foto: Tillverkaren

Lågenergilampor är de mest kostnadseffektiva En av de viktigaste aktörerna inom CFL i Norge, Megaman, har länge fronted energibesparande alternativ. Chefen för Megaman-distributören Nortronic, Rune Vidar Nordum, tror också att flera nordmän nu vill välja glödlampor och lysdioder.

- Reservlampor är det mest kostnadseffektiva alternativet, något mer kommer att märka när lamporna är förbjudna. Megamanlökarna är också miljövänliga eftersom de inte innehåller flytande kvicksilver. Detta gör också glödlamporna ett säkrare och mer miljövänligt alternativ, säger Nordum.

Enovas professionella konsult ser nu fram emot Norge utan glödlampor.

- Utan att göra anspråk Enova officiella hållning utfasning av glödlampor, är det min personliga övertygelse att det är dags för nya, mer energieffektiva lampor erövrar världen, säger Odd Arnesen.

Om CFL

  • lökar är i princip böjda lysrör med skruvbasen och inbäddade elektronik för tandning och drift. Lampan emitterar har kritiserats för att arbeta lite platta och ge underlägsen färgreproduktion än glöd- och halogenlampan.
  • Leta efter glödlampor med en temperatur på 2700-3000 Kelvin. Den lägre Kelvin, desto varmare är ljuset.
  • Lampan ger 4-5 gånger mängden ljus per watt som levereras och har 6-15 gånger livslängden hos en glödlampa.
  • Ska du byta ut en 60 Watt glödlampa, ska du använda en 15 Watt glödlampa. Tänk på att inte alla glödlampor kan dämpas och du kan förstöra dimmeren med en glödlampa som inte är avsedd för den. Därför leta efter symbolen på paketet som säger om lampan kan dämpas eller inte.
  • Från 2013 kommer det bara att finnas fluorescerande lampor, halogen, lysdioder och energibesparande lampor som finns i butikerna.
  • I glödlampor är det lite kvicksilver. Om päronen är sönder kommer kvicksilver att fly. Detta ger minimal hälsorisk enligt det norska folkhälsoinstitutet.

Källa: Enova

ADVERT

Mest populära