All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Sot löptid lågorna

Åsynen av dansande lågor och vackra ljusspelet är kanske den främsta orsaken till att fler och fler väljer eldstäder med glasdörrar och sidopaneler i glas. Vi vill inte bara veta värmen, vi kommer att se den.

Men så vackert är det inte med svart-tailed glasytor som skuggar flammorna. Lyckligtvis finns det något sätt att undvika det. Det enklaste är att elda ordentligt i en eldstrålande spis.

- För att minska risken för sot på glaset bör du använda torrt trä. Se också till att det finns en hög temperatur i eldstaden. Ju högre temperaturen desto mindre blir det, säger Anders Mårtensson i Nibe.

Dela dina tips med andra i diskussionsforumet!

Sotfria glasytor: Njut av flammorna, inte sot. Här är en Contura 560T. Foto: Tillverkaren

Bra skjutvanor

Det är värmen som gör ett drag genom ett rör. Därför är det viktigt att höja temperaturen snabbt.

- För att uppnå en hög temperatur, använd det bra med tennwood. När du har tänt elden, låt dörren stå på golvet tills flammorna blir bra och veden brinner bra, säger Mårtensson.

Läs också:

De bästa vedeldade tips

Vinterkylan är precis runt hörnet, och tiden är nu mogen att förbereda sig för vedeldade säsong igen. Få de bästa träbränna tipsen från hösten.

Du kan läsa mer om bra uppvärmning vanor här

Ashes mot sot

Det är väl med råd om hur man undviker sot på glasrutorna, men vad gör du när problemet först uppstod?

- För att rengöra glaset rekommenderar vi att du använder tidningspapper genomvattnat i vatten och med en del av den fina vita askan. Pussa glaset med denna askblandning och sluta med rent papper, rekommendera Mårtensson.

På Vi i vårt eget forum kan du också se vilka andra granskare som rekommenderar . Här hittar du tips om rengöring allt från salmi vatten till rakblad. Vi i villa går inte bra för något av forumen på forumet.

ADVERT

Mest populära