All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Snart dags för løksetting

->

Gul påskliljor är ett måste i varje vårträdgård.

Köpa lampor

Det är värt att köpa löken tidigt samtidigt som det är friskt och gott. En hälsosam lök ska vara ofarlig utan mjuka fläckar, mögel eller insektsattack. Det ska vara fast att röra, inte fungera ihåligt eller mjukt. Spetsen bör inte börja groa, inte heller bör rötterna börja växa. Ibland har dock rotväxten börjat. Kontrollera sedan att råttmuttrarna är fasta och fräscha.

Plantering De flesta lökar bör planteras i hål som är tre eller fyra gånger så djupt som höjden på lampan. Leta efter paketet. Det är tillrådligt att lägga till mer lök i ett stort hål, istället för att lägga ner en och en. Det sparar tid och resultatet blir bättre.

Sörja för bra avlopp. Om du har tät och tung jord lägger du ett 2 - 3 cm tjockt lager grus i botten av planthålen. Om jorden är väldigt torr, lägg till ett lager fuktig kompost till botten.

Växt gräsmatta

krokus, Blue Star (Scilla), botaniska tulpaner och påskliljor ser vacker ut i gräsmattan med fruktträd eller på gräs sluttningar under andra lövträd. Det är särskilt vackert med buketter av påskliljor bland blommande fruktträd. Spa upp lämpliga bitar av gräsmatta. Lägg löken i rätt jorddjup (ta tjockleken på gräsmatte hänsyn), fyll över med jord och tillsätt torv bit tillbaka på plats. På våren växer slingorna upp genom gräsmattan och, som de vill, kommer de så småningom att sprida sig ut.

Lök burkar och lådor

Varje form av fartyg kan användas, bara de har dränering och hål i botten. De bör också vara minst 15 cm breda och 20 cm djupa. Annars gäller samma regler för plantdjup. Löken kan dock stå lite närmare än i trädgården. När blomman är över, tas lökarna ut. Har du en trädgård, kan du jordslå dem, det vill säga täcka lökar med ett tjockt lager av jord eller kompost, på en skuggig plats. På balkongen gör du detsamma i en låda i ett skuggigt hörn.

Övervintring

ute i trädgården kan du täcka glödlampa växter med ett lager av löv eller barr om det finns en hel del svart frost. Lådor och burkar med lök kan grävas delvis ned i en varm plats i trädgården och täckt med löv eller barr. Om du inte har en trädgård är en kall men frostfri källare eller ett kallt rum ett bra alternativ.

Gör knoppar övervintra ute på balkongen, har du lådor och burkar packade väl in i en polystyren - eller trälåda som är vadderad med isoleringsmaterial. Täck väl med granat på toppen.

Läs också:

Hur man odla i krukor

Här är några bra tips om hur man odlar grönsaker och örter i kruka.

ADVERT

Mest populära