All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

När de nya byggreglerna: Kontrollera om du kan bygga utan att söka

1. Juli kommer de nya byggreglerna att träda i kraft. Från och med då kan du bygga garage eller uthus på upp till 50 kvadratmeter, eller en förlängning på 15 kvm, till exempel vardagsrum eller veranda.

Allt detta kan byggas inom 1 meter av fastigheten, utan godkännande från grann.

Reglerna kan tyckas vara för bra för att vara sant, och kanske är de bara det.

Anders Kirkhus, seniorrådiver Sintef, har mer goda råd att komma med:

- De nya reglerna kan lätt missförstås, och det är just därför vi har kastat oss runt här på Sintef och skapat en guide. Vi vill inte att fler människor ska bomba bygga och sluta ha olaglig konstruktion på plats, säger Kirkhus.

Undvik närliggande gator

Det finns flera regler att relatera till, och det är ditt jobb att undersöka att du bygger inom dessa.

Kontrollera att din byggplan överensstämmer med kommunens områdesplaner, planering och byggnadslagen och ett antal andra lagar.

- En lag som de flesta glömmer är grannskapslaget. Ja, det är helt rätt att du inte längre behöver formellt söka grannens godkännande, men grannlagstiftningen säger att du måste tala dina planer innan du börjar bygga, säger Kirkhus.

Kommunen har ett antal regler som inte kan undvikas. En av dem är lagstiftningsplanen. Din webbplats har en gräns för hur mycket område du kan bygga.

Läs också:

Har du glömt att ansöka om kommunen för tillstånd att bygga?

I efterklyvens namn - hur man ansöker när byggnaden redan är listad?

Guider från DIBK och Pfizer

Både SINTEF och norska Building (DIBK) har skrivit en guide för dem som vill bygga.

Om du följer dessa guider kommer inga dyra förluster att göras. DIBKs handledare och mer information finns på www. DIBK. nr. Sintefs handledare publiceras bks. byggforskning. nej imorgon

I DIBKS guide kommer du att bli frågan om ett antal frågor och du kan svara ja, du måste skicka en ansökan till kommunen innan du börjar.

En av frågorna är:

Bör någon bo eller sova i byggnaden?

Det är inte tillåtet att bygga ett garage med bedsit över utan att söka, precis som du inte har gjort det möjligt att bygga källare och vindslägenhet eller byggande av vatten- och avloppsledningar.

Kan du svara ja på dessa frågor, måste kommunen godkänna, eventuellt hjälpa dig att hitta en ny plats.

Läs också:

Bygg din egen pergola

En pergola är fantastiskt - det skapar en trevlig extra rum i trädgården, där du kan njuta av nattlivet. Du kan enkelt ändra målen - efter behov.

Osäker

Byggnadens kvalitet spelar också en viktig roll, särskilt när det gäller brandsäkerhet.

Små byggnader måste stå upprätt i minst trettio minuter efter att en brand startat.Detta är för att säkerställa att taket inte kollapsar innan du blir säker.

Dessutom har tätheten av byggnaderna mycket att säga. Även om flera av dina grannar har byggt, betyder det inte att du är tillåten.

- Det finns regler för hur mycket område som kan byggas nära varandra. Detta har med hur mycket område vi riskerar att bränna ner. Om ett garage brinner först måste brandmanen först skydda folket, och då sprider inte elden. Om kvarteret är tätbefolket är risken för dispersion större. Så om fyra av dina grannar har tillåtit att bygga ett garage, får du inte tillåtas, säger Kirkhus.

För att inte tala om strand- och LNF-områden

Det är fortfarande inte tillåtet att bygga in dessa områden så länge du inte redan har ansökt om dispensation och godkänts.

Om din ansökan har godkänts kan du senare bygga 50 kvm, så länge du befinner dig inom de andra reglerna utan att skicka in en ny ansökan.

Läs också:

De nya byggregler kan strida

Från den 1 juli 2015 kan du bygga upp till 50 kvadratmeter utan att söka eller varna granne. Flera planerings- och byggregler kommer att träda i kraft den dagen. Läs mer ...

Dessutom borde kommunen godkänna eller om möjligt hitta ett lämpligt byggområde om du bor i sluttande eller översvämmade områden.

Säg din åsikt om de nya byggreglerna i kommentarfältet nedan.

ADVERT

Mest populära