All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Soluppvärmd poolvatten

Har du en pool i ditt hem, eller drömmer du om att bygga dig snart? Då bör du överväga att installera vattenbaserade solfläktar på taket.

Värmen som tränger in i taket, speciellt nu under sommarmånaderna, kan användas för varmvattenuppvärmning i hemmet. Med hjälp av solfångare i eller på takkonstruktionen kan du dra nytta av den energi som går någon annanstans.

Säsongsbruk

Grundprincipen bakom solfångare är att en svartmålad yta kan absorbera stora delar av strålningsenergin från solstrålning. Värmen transporteras från uppsamlaren till användarplatsen. Här är vatten ett gynnsamt transportmedium eftersom det har en hög termisk kapacitet.

Poolmoro: En pool i trädgården är för både små och stora.

En utomhuspool har en stor varmvattenförbrukning. Samtidigt har konsumtionen en säsongsprofil som passar tillgången till solen. Det gör det idealiskt att använda solfångare för att värma poolen.

- Vid uppvärmning av pooler kan poolvattnet användas direkt som kylmedel i kollektorn, skriver Sintef Byggforsk.

Läs också:

Hitta bästa värme för ditt hus

För att få huset varmt och väl är en stor kostnad för många. Kan det vara billigare för dig? Vi ger dig en guide till fördelarna och nackdelarna med de olika ...

Område krävs

Solcylindrar finns som öppna, delvis öppna och stängda system. Hur mycket område du behöver för soltak, beror på värmebehovet, lokala klimatförhållanden och kostnader för solpanelen själv.

- För ett delvis öppet system behöver ett hushåll minst 15 m2 solfångare för att uppnå ett acceptabelt förhållande mellan investering och utdelning. Stängda system är normalt utrustade med en yta på 8 - 10 m2.

Mer än Poolvärme

Glöm inte att solenergiens energi kan användas för mer än att värma upp poolen. Det kan också ge varmt vatten i hela huset. Dessutom, om du värmer huset med vattenburet värme, kan solfångare också bidra till rymmeuppvärmning.

- Om kostnaderna för solfångarelementen är låga kan det vara lönsamt att använda hela taket för solfångare på söderläge, och rekommenderar Sintef Building Research i tidskriften Solar Water Collectors.

Källa: Byggforskning nr 552. 455: Vattenbaserade soluppsamlare. Funktion och energiutbyte

Läs också:

Pool i ditt eget hem?

Pooler i egna hem är frestande men krävande.

ADVERT

Mest populära