All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Mjuka värden ...

Förnyelse och renoverings handel helt enkelt inte bara om att ersätta kök, lägga nya golv eller köpa större lägenhet. Det kan göras både enklare och billigare.

Mindre förändringar - mer kos

- De flesta nordmän har fortfarande jobb, så vi kan fortfarande spendera pengar - hemma också. I vår analys ser vi att vi byter saker oftare än nödvändigt. Vad som händer nu är att takten i att göra större inköp har gått ner. Det betyder att de stora förändringarna blir färre bland nordmän. Om vi ​​tolkar detta verkar det som att nordmänna köper billigare artiklar för hemmet att förnya, säger trendanalytiker Gunn-Helen Øye på Prognoscentret.

Grossist i tyg och tapeter Green Apple AS i Oslo är en av dem som märker att nordmännen fortfarande vill förnya och skapa en god atmosfär hemma. Försäljningen av gardinvävnader, tapeter och tillbehör har stigit med drygt 20 procent nyligen.

- lite renovering kan till exempel handla om att byta gardiner eller använda en lös cover på den gamla soffan, säger Ellen Lind, VD för Green Apple.

Nya gardiner kan ge en helt annan stil och nytt välbefinnande i en annars vanlig inredning. Med några extra kuddar och ett par doftljus skapar du snabbt ett nytt intryck och bra humör och exakt vad vi behöver i dessa mörka tider.

Mood och stil

- Många vill ha kvalitet och hellre ha färre saker - eller de köper en dyr förlust och billigare draperier - eller vice versa, säger Lind. Det är sålunda möjligt att förnya hemmet under lågkonjunkturen, men man behöver inte välja den dyraste av allt eller ersätta allt på en gång. Vackra gardiner i ett enda foder med matchande kuddar är ett bekvämt sätt att förnya vardagsrummet. Om du vill ha ett mer utförligt uttryck kan blandningskvaliteter som linnen, bomull, velour eller pälsimitationer vara saken.

Utbudet av trendiga och vackra tyger är enormt och möjligheterna många.

Färgglada mattor

Både stora mattor och heltäckningsmattor är på väg in i det inre igen till glädje för många frusna fötter.

- Det har länge varit minimalism, hala ytor och neutrala färger som dominerar inredningen. I tider av nedgång behöver vi fler färger och något som plockar upp oss lite. Att köpa en ny matta i en starkare färg ger dig en bra effekt, säger Lovisa Grundberg, marknadschef på Kasthall.

En ny matta i ett vardagsrum eller sovrum gör också rummet annorlunda.

- Det skapar ett nytt utrymme och dämpar ljudnivåerna, förklarar Grundberg. Hon betonar också att heltäckande mattor gör rummet lunger och varmare, vilket i sin tur minskar strömförbrukningen.

Det finns därför många möjligheter att göra mörkret lite ljusare och färgglada, och om du är snabb, kommer du också före jul!

ADVERT

Mest populära