All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Smidig övergång från det kalla och mörka

En hiss-down är en gardin som tas upp och ligger i veck över fönstret. Den kan kombineras med sidoskal eller användas ensam. För de som gillar gardinlös stil, men vill ha lite mjukhet, är persiennerna en bra lösning. Möjligheterna är många, oavsett om du letar efter kundanpassade lösningar eller för en färdig lösning. I textilleverantör Green Apple markerar det växande intresset gardiner i allmänhet och att många vill ha något som nycker mot vintern, men många människor har svårt att orientera sig bland alla möjligheter.

Många möjligheter

En lyftridå kan anpassas till storleken på fönstret, stort eller litet. Här är ett litet fönster förlängt av gardinen monterad i flyg med dörrramen.

Letar du efter en enkel gardinlösning för skullens skull, kan en "fuskhiss" vara en enkel lösning. Gardinen har bara några veck och kan dras lite ner genom fönstret. Vill du ha en gardin som skyddar mot solen eller transparens, du köper en lite mer tyg så att den kan lyftas helt.

- Tänk igenom hur du använder gardinen innan du bestämmer dig för en lösning, Åse Jergrag råder på Green Apple.

Det finns många typer av skenor och hängare, många är ganska enkel och lätt som är helt ok om gardinen bara för att hänga för dekoration. Om gardinen dras uppåt och nedåt, lönar det sig att satsa på en stark glans- och dragmekanism som kan användas.

- Det kostar något mer, men det lönar sig i det långa loppet, säger hon.

disken högre

En fast hissgardin som är förenligt med resten av det inre tar lite uppmärksamhet men ger en mjuk övergång mellan insidan och utsidan.

En lyftridå kan också användas för att förlänga fönstret.

- Montera hissen lite över fönstret, Tips Åse Jerrhag, lyfter fönstret. En annan fördel är att hissen täcker åtminstone ljusöppningen i fönstret när den dras upp. Tänk också att en tunn tyg bygger mindre än ett kraftigt tyg, säger hon.

Det finns ett bra urval av färdiga lösningar, men det bästa anpassning till ett eget fönster och inredning kan erhållas genom att sy själv eller bok med en gardin leverantör. Många specialbutiker var borta när gardinerna gick lite omodernt, men nu engagerade både lackeringsverkstäder och DIY centra i både textilier och tälttak, så för dem som vill sy även möjligheterna är många.

ADVERT

Mest populära