All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Socialt i köket

Denna rymliga köket ligger i en villa från 1925. Rummet är 40 kvadratmeter och innehåller ett arbetsområde och en matsal avdelning. En stor öppen spis markerar övergången mellan delarna. De nya ägarna tyckte att layouten var funktionell och okomplicerad, men de ville integrera matsalen mer med köket.

Så gjorde de bland annat genom att ta bort den gamla parkett och gamla plattor och lägga till nya ekplankor över golvytan. Väggarna var klädda med 80-åriga fiskbensar, så det var också klart för ersättning. Remsan täcktes med 6 mm rehabgips och lederna jämnades med akryl. Ägarna ville ha en tapeter som var i linje med husets arkitektur, och de hittade ett prydnadsmönster i vitt och ljusgrått. Köksskåpen måste bytas ut, och ägarna valde att fortsätta med en vit, men med hårdare fronter. Den nya fläkten i stål och glas och nya bänkskivor i svart granit gav arbetsstycket i köket ett exklusivt uttryck.

- För oss är köket det viktigaste rummet i hemmet, så vi ville ha en lösning där vi var tvungna att stå med ryggen till gästerna när vi lagar mat. Det ska vara socialt matlagningsprogram, och vi har redan lärt oss att våra gäster föredrar att bosätta sig på barstolar vid köksbänken medan vi avsluta middag. Där kan de sitta med ett glas vin, ätpinnar och provsmakning. Det är en bra början på en trevlig kväll, värdarna tycker.

En vacker gammal funktion ligger i övergången mellan köksdelen och matsalen. Den långbord värd har designat själv, och stolar i mocka färgade läder har komfort som kan tolerera en loooong middag.

ADVERT

Mest populära