All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Sedan flyttade de en stuga

Dålig anledning

Anne Marie Platous stuga i Vang i Hedmark stod på tre förtöjda längsgående krokar. För mer än 20 år sedan började betongfunderingen av eldstaden i mitten av vardagsrummet gradvis stiga från golvet. Så småningom började ett hörn också luta sig över och kabinen blev gradvis spunnen. Under de senaste åren hade det inte varit möjligt att stänga två av dörrarna helt. Dessutom var det svårt att stänga dörren.

Kabinen som varken har el eller inlandsvatten har den enda ankomstmöjligheten, en 3,5 km lång traktorväg som inte tål hög belastning.

- Sommaren 2015 kom vi med oss ​​som lafter-stugor för att få det. Han hittade röra i flera av de lägre loggarna, säger hon.

Anne Marie och sambo Glenn Klungland fick fler alternativ. De kan slå upp kabinen och kasta nya markmurar, räta upp skovlarna, flytta stugan till en ny ringvägg eller eventuellt kasta hela sålen, demontera stugan och sätt tillbaka den eller, om möjligt, flytta den.

Anne Marie Platou och Glenn Klungland flyttade stugan för egen hjälp.

- Anledningen till att förskottet stod var dåligt, så slutsatsen var att flytta den helt, säger Anne Marie.

Om valet hade varit att demontera det, skulle de ha haft en utmaning att sätta den samman igen eftersom den var handgjord.

- Vi valde att gå till lösningen med en ny gjutsåg i den sluttande kullen en och en halv meter bakom stugan, ta upp den och flytta den hela vägen, fortsätter hon.

Sedan började det administrativa arbetet. De utformade kabinen, sökte byråer, skickade grannvarning och väntade på godkännanden. I maj mättade de kabinen och fick reda på var den nya sulan skulle vara. Den 10 juni gick de in med en 1, 3 ton liten grävmaskin och grävde ut marken, samlade massan i mitten och kördes till tre traktorburar med respektive puck, grus och sand.

- Vi valde valpen i skottkärran och snubblade ner på marken till bottenväggen, med en hyrd behållare planerade vi och vattnade nivån med en lånad laser, sa hon.

Röret var sönder och golvet lossnade från stocken. Med hjälp av vänner och familj kastar de den nya sulan själv. När det hade torkat kunde de börja flytta för att flytta hytten.

Skottkärror

Stålbärare kastades under stugan efter att ha tagit upp den. Det stöddes först med block, senare med 50 europalls. Metoden att höja stugan var enkel, men tog lite tid. Pallet efter pall var staplat under stållagren. När stugan hade nått önskad höjd sattes två nya stålstänger till kanten med den första över den nya sulan. Med en annan runda av jacka placerade de bilar med hjul ovanpå draken och under hyttens loggar. Därefter kastade de kabinen ihop och fästde banden till kedjor och en bil med en hängare för säkerheten innan den drogs på den nya sulan med bilblocken.Migrationsoperationen tog 45 minuter.

Hur stod kabinen med jackor över stålbärare?

Kabin på nysåg

De fyra nedre stockarna måste bytas över hela stugan och nya loggar beställdes.

- Men när jag gick till en berättelse där ordern på stockarna var den 26 augusti fick jag veta att träden fortfarande stod i skogen och att de hade en utmaning att hitta tillräckligt långa stockar så länge de måste vara 11 meter, säger Anne Marie.

Därför bör en ny lösning hittas snabbt. Anne Marie tänkte på att producera träposter, söker på internet och hitta det enda företaget i Norge som producerar sådana tjänster. Företaget var i "grannskapet", i Ilseng.

Inledningsvis samlade de 14 loggade loggar på egen väg, men var tvungna att ge upp till planen själva. Anne Marie återkopplade företaget, som kunde ordna nya, hyvlade stockar, bära upp dem och ta tillbaka de obekanta loggarna. Lafteren kom och fick nya stockar, nya golv lades och hytten kunde återanvändas.

Välbekanta och gillade

Anne Marie och Glenn valde att försöka göra allt själva. De lyckades. Hela sommaren gick med. Det fanns mycket tunga tak och bra styrketräning. Glenn, såväl som en rörmokare, är också mycket praktisk, har sett lösningar där andra har sett problem. Han kan också hantera grävmaskinen. De har haft några sömnlösa nätter där de har tänkt på ytterligare steg i processen. De har varit svettiga, varit chockade, hade kvällar med litet regn och så mycket knutar att de blev galen, små och sömniga levnadsvillkor men också mycket mat med grillar och kalla drycker och trodde att det var roligt, spännande och pedagogiskt. De har haft vänner och familj för att tacka, men har mest jobbat hårt. Och båda har ett mycket speciellt förhållande med stugan.

ADVERT

Mest populära