All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Så otäck vi är hemma

Hur ofta byter sängkläder? Hur ofta tvättar du kylskåpet? Har du städat duschen senast? Dessa är bland de 20 frågorna som internetbolaget AOL frågade sina läsare. Totalt svarade cirka 20 000 frågor om hygien i hemmet.

Philip Tierno Jr. vid New York University Langone Medical Center och författare till boken The Secret Life of dina bakterier , är expert på basilusker. Han har gått igenom alla resultat av undersökningen, och är tydlig i sin dom: Det är många som ska städa upp din agera!

Bara se här!

Läs också: De värsta bakteriefällor

Tvättning av sängkläder

60 procent av de tillfrågade inte ändra sina blad en gång i veckan, vilket är rekommendationen att Tierno. Han tror att du också kan tvätta sängkläder oftare än det här, men det kommer att leda till överdriven vattenförbrukning.

- Men för 16 procent som tvätta sängkläder en gång i månaden eller ännu mindre än en gång i månaden, kan det vara ett tips för att göra detta oftare, säger han.

Kronan av dem i sängen du!

Rätter

- Du kan vänta en dag, men inte längre, säger Tierno. Lyckligtvis, lyckligtvis, vänta inte en hel dag. 49 procent tar disken direkt och 37 procent väntar på en dag. Tio procent gör att det går i två till tre dagar, vilket enligt Tierno är vad du kan maximera disken.

Fyra procent gör att den står ännu längre - kanske till och med en hel vecka. Dessa uppmanas att tvätta oftare, eller åtminstone vara noga med att tvätta grytor och pannor för att undkomma den värsta bakterietillväxt.

Tvätta färskvaror

Hur skräp frukt och grönsaker? Endast sju procent anger att de alltid tvättar frukt och grönsaker i undersökningen för AOL. 57 procent säger att de aldrig gör det, medan 36 procent säger att de gör det ibland. Enligt Tierno bör all frukt och grönsaker blöt, och de varor som omfattas med jord och spill, en liten mängd citronsyra slappna av.

Läs också: Tre av fyra slarvar med detta

Han påminner om att både E. coli och salmonella har påträffats i frukt och grönsaker, och tillade att det inte alltid är tillräckligt för att helt enkelt skölja objektet snarare .

Tvätta kylskåpet

Har du nyligen tittat på ditt kylskåp? Om du dricker drycker eller mat i kylskåpet, ska det omedelbart tvättas bort. Men även om du inte har spillt direkt, rekommenderas att tvätta kylskåpet varannan vecka. Enligt undersökningen gör 22 procent detta, och 15 procent gör det varje vecka. 21 procent tvättar kylskåpet en gång i månaden.

De som uppmanas att vara ännu närmare detta, enligt Tierno, är de som tvättar kylskåpet var tredje månad (19 procent) eller de som tvättar det en gång om året (21 procent). Två procent svarade att de aldrig tvättade kylskåpet, och de kan börja nu, uppmuntrar Tierno.

Du äter gamla matar

Rengör duschar och bad

Ska du tänka att när du använder vatten och tvål i duschen eller badet, städas de samtidigt? Tja, inte riktigt. Båda delarna ska tvättas en gång i veckan. Detta beror på att en beläggning av bakterier som kallas biofilm bildas.

- Det enda sättet att bli av med biofilm är att skrubba med en svamp och tvål. Det hjälper inte ens att bara spruta med rengöringsmedel. Det behöver mekanisk hjälp, säger Tierno.

Han kommer ihåg att det är viktigt att ta med alla krokar och krokar ur duschen. Mugg har lett till att växa på duschdraperier.

Bakterierna är överflödiga

Enligt den amerikanska undersökningen tvättar 45 procent badet en gång i veckan, medan några tar lite och tvättar det varje dag (sex procent). 28 procent tvättar duschar och badrum en gång i månaden och 12 procent får det att gå lite längre mellan varje diskbänk. De som verkligen bör skärpa, enligt Tierno, är de som lät det gå många månader mellan varje diskbänk (12 procent) eller de som aldrig får göra detta (två procent).

Tvätta toaletten

Det sätter bara på listan över dina veckobesök i huset. 51 procent säger att de tvättar toaletten en gång i veckan och 15 procent gör det flera gånger i veckan. 22 procent tvättar toaletten varannan vecka, medan åtta procent gör det en gång i månaden. Fyra procent drar det ännu längre och låt det gå flera månader mellan varje dovask. En procent tvättar gör aldrig.

Tierno påminner om att fukt ökar bakteriell tillväxt och säger att toalett och bad desinficeras regelbundet.

Skada är en bakteriebom

Torka damm

- Det är väldigt viktigt att tvätta ytor, säger Tierno, och anser att detta ska ske varje vecka och oftare med allergiker. Damm kan förvärra allergier.

Han kommer ihåg att damm samlas inte bara i bokhylla och runt tv: n. Vardagsrummet är inte bland de dammigaste rummen i huset. Fokusera på köket, uppmuntrar Tierno.

Undvik smitta i köket

Enligt undersökningen säger 29 procent att de dumpar damm en gång i månaden, och vissa är verkligen aktiva flera gånger i veckan (fem procent). 33 procent gör det varannan vecka. 14 procent säger att de gör det en gång i månaden och 15 procent gör det mindre ofta än detta. Fyra procent säger att de aldrig dumpar damm!

Skaka på kudden

Var ärlig nu när du skakade förra gången? ? ! "Efter fem år är tio procent av kudden viktiga damm och dammkvalster", säger Tierno.

Här är de hemfall som kan göra dig sjuk

För att undvika att du får för mycket damm på kudden, rekommenderar Tierno att använda en skyddsfunktion såväl som vadderar. National Library of Medicine rekommenderar att man köper allergi bevis som skyddar kudden eller ersätter gamla kuddar med syntetiska tvättbara kuddar som kan tvättas i varmt vatten en gång i veckan.

Det kan vara en inbjudan till dem som aldrig har bytt på en kudde eller för dem som aldrig gör någonting för att hålla stoftet borta (15 procent), enligt Tierno.

Är du sjuk i kontorslåda?

Tvätta handdukar

Det bästa du kan göra med en handduk är att låta det lufttorka hängande, enligt Tierno. Om du vikar din handduk blir den fuktig. Så länge handdukarna lufttorkas kan de användas två till tre gånger, kanske också fyra, enligt experten. Han tycker att det är klokt att räkna hur många gånger handdukarna används istället för att bara döda dem i tvättmaskinen en gång i taget.

Han uppmanar de som tvättar handdukar en gång i månaden eller mindre (en procent) för att verkligen skärpa.

Rengör soptunnan

Tvätta soptunnan en gång i veckan, som Tierno rekommenderar, bara tio procent av oss. Resten kommer att tvätta det från varannan vecka (sju procent) till några gånger i månaden (34 procent). 18 procent tvättar soptunnan en gång i månaden, 16 procent tvättar det en gång per år och 15 procent gör det aldrig.

Han tycker att det är klokt att tvätta papperskorgen med vatten och tvål, och helst klor. Om marken sopas i soptunnan ska den avlägsnas omedelbart.

Ta bort papperskorgen

Tierno har ingen rekommendation för hur ofta du behöver bli av med papperskorgen på grund av varierande innehåll och papperskorgen. Här är näsan som bestämmer!

De sprinklar i din mat

- När det luktar beror det på bakteriell tillväxt. Då är det dags att bli av med det, säger Tierno.

Enligt undersökningen lämnar ingen skräpet längre än en vecka. 34 procent säger att de går ut med papperskorgen varannan dag, 26 procent tar det dagligen och 14 procent gör det en gång i veckan.

ADVERT

Mest populära