All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Så mycket underhåll kräver bänkskivor

Om du vill byta ut bänkskivan i köket, har du mycket att välja mellan. Bänken används för mycket, och det är därför lämpligt att välja ett material som tål lite.

Tolererar inte kemikalier

En laminatbänk är ett relativt säkert val för många, och det finns alltid en laminatplatta som passar ditt kök i färg och stil. En nackdel med laminat är dock att det kan vara svårt att fixa skador som uppstår.

- Fördelen med laminat är att det är lätt att rengöra, men om du får skada är det svårt att fixa det, säger Fredrik Tønnesen, som är kategoridirektör i Elkjøp.

Om du väljer en bänkskiva i laminat behöver du inte oroa dig för underhåll. Rengöringsmedel som innehåller ammoniak, blekmedel eller slipmedel bör dock undvikas. Om du väljer att använda grön tvål, bör du prova det noga noga eftersom det kan orsaka missfärgning. En laminatbänk kan tåla mycket, men blir lätt av med smutsmärken och är inte mycket fuktig. Värmepannor bör hållas långt borta.

Kompakt laminat klarar lite mer av både fukt och kemikalier, men renar också bra med en vattenduk. Slipmedel med slipmedel bör undvikas på alla bänkskivor, och helst bör du utan rengöringsmedel.

Greenwood bör oljas flera gånger om året.

Heltre kommer inte att bli av mode med den första, och det är också bra att göra om du vill göra förändringar i köket eftersom det lätt kan skäras. <999 > Helt är lite dyrare material, men det känns varmare och du kan reparera mindre skador som uppstår. Om bänkskivan är ordentligt sliten kan den slipas helt och vara bra som ny.

Men om du vill undvika detta är det olja som gäller - och det är relativt ofta.

Om du inte har träolja kan du också använda en vanlig matolja som finns i köksskåp.

- Vi rekommenderar lämplig olja som beskrivs av leverantören i bruksanvisningen, men i praktiken kan en neutral matolja användas på standardoljade tallrikar. Det är inte lämpligt för massiva plattor som har förbehandlats på annat sätt, såsom odlade eller oljevaxade. Där måste du använda en underhållsprodukt enligt instruktionerna, betonar Tønnesen.

Han rekommenderar oljebänk två till fyra gånger om året. Tänk på att hettkällor kan orsaka dåliga dammar och att vattenutsläpp ska hållas borta när träet snabbt kan brista. Dessutom bör det oljas mellan fem och sju gånger under de första veckorna du har hemma.

Artikeln fortsätter under bilden.

BEHANDLING AV BEHANDLING: En massiv träbänk bör oljas mellan två och fyra gånger om året. Foto: ILLUSTRATION PHOTO: Colorbox. com

Så här kontrollerar du om bänkskivan behöver olja:

På Alanor AS har Line Augustin ett lur för dem som är osäker på om bänkskivan behöver en ny oljekolv.

- Häll en droppe vatten på tallriken och se det pärlor, viskar hon.

Droppen ska då vara helt rund så att du kan blåsa den nästa. Gör inte det behöver tallriksolja.

Detta kan användas som en check omedelbart efter avslutad behandling för att kontrollera om det var en extra stroke. Det kommer också att fungera på betong såväl som träslag.

En sak som du aldrig borde använda på bänkskivor i trä är färg. Anledningen är att färgen ligger ovanpå träet så att du bär produkten rätt när du använder den.

- Trä är också ett levande material som rör sig vid olika temperaturer. När färgen ligger ovanpå bänkskivan blir det små sprickor, du kan inte se vattnet siktas rakt in. Oljan drar dock in i bänkskivan och arbetar med träet, pekar hon på.

Sälj mest laminat

På Elkjøp finns det laminat som är enda vinnaren av köksavdelningen, som förmodligen ses i samband med laminat sällan svärmer för mycket för plånboken.

- Vi kan se en växande trend mot några mer moderna material som avonit och kvarts. Avonite är mycket formbar och ger nästan sömlösa lösningar.

Den sistnämnda är ett kompositmaterial som kan användas bra i diskbänken, så att du kan ha en bänkskiva och sjunka i en. Materialet kräver lite underhåll, men bör regelbundet gå över med speciella medel för avonit för att behålla sin glans, enligt Tønnesen.

- Kvarts går emot dem som vill ha det mer exklusivt och höja den övergripande kvalitetskänslan i köket. Kvarts är å andra sidan inte lika formbar och känsligare för bias.

Den senare åtnjuter också lite värme, medan avoniten lätt blir dårar om du lägger en vattenkokare på bänkskivan.

Betong och granit

En betongbänk kan vara trevligt, men det här är ett material som du behöver ta hand om.

- Betong är ett mycket absorberande material och snabbt missfärgat. Jag rekommenderar att betongen oljas, men då kommer det också att få ett mycket fuktigt utseende, säger Augustin vid Alanor.

Hur ofta betongplatta ska användas beror helt på användningen, och igen kan den vattentäta hjälpa dig att bedöma om bänkskivan behöver ett nytt oljelag.

- Är det en bordsskiva på en stuga som du sällan använder, den kan vara i tio år, men det är bänkskivan hemma där du är fyra att använda den varje dag, det måste göras oftare, säger hon .

Granit som en bänkskiva kan fungera bra. Det här är en hårdrock som absorberar lite vätska och kräver lite underhåll. Det finns dock en skillnad i granit, och medan vissa kan tåla lite vatten, är andra mer porösa och absorberar fukt.

- Det kommer också att påverka behovet av impregnering och underhåll, säger seniorforskare Arne Nesje på Sintef Building Research.

Annars gäller impregneringen och du ska ha en polerad yta.

- En smidig och polerad yta blir lättare att rengöra, säger han.

Artikeln fortsätter under bilden.

POPULAR VAL: En bänkskiva granit kan motstå vissa och kräver lite underhåll. Foto: ILLUSTRATION PHOTO: Colorbox. com

Vill inte rekommendera marmorstrenden

Marmorn, som har upplevt en liten renässans de senaste åren, är inte ett lättanvänt material i köket.

MARMOR: Marmor är fortfarande trendig och används i många olika färger, men även om det är väldigt trevligt är det förmodligen inte den natursten som bäst passar bänkskivan. Foto: ILLUSTRATION PHOTO: Colorbox. com

- Jag rekommenderar inte marmor som en bänkskiva. Det blir lätt missfärgat, säger Augustin.

Nesje håller med om. Marmor är en porös natursten som suger mycket spill från matlagning och mat. Om du sväljer ett stänk av kaffe eller rött vin kan skadan ske. Marmorn är också lättare kokad än granit.

- Om du får marmor av hög kvalitet, vilket suger lite, kan det vara bra, men annars skulle jag inte rekommendera det som en bänkskiva, påpekar han.

Han föreslår också att stödja landets nationella sten.

- Norges nationella sten larvikit är en sten som har mycket goda egenskaper, så om du vill slå den norska nationalstenen, välj den som en bänkskiva.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära