All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Så mycket kostar en dag på stugan

Många knyta stuguthyrning med billig semester. Men är det verkligen så? Om du inte har en mycket billig stuga kan dagarna i stugan visa sig vara dyrare än du trodde. I vilket fall som helst, om du gillar många andra inte använder kabinen mer än några veckor om året

Oanvända kapital

De flesta människor lämnar stugan tom under de perioder de inte använder den. Oanvänt kapital med andra ord. Det är inte bara pengar som investeras i hytter som är outnyttjad kapital. Vill du läsa mer om dött kapital, vänligen klicka på den här länken: Den dödaste huvudstaden.

Vi har tidigare skrivit om höghuspriserna i södra och östra Norge. Skulle du ha en stuga inom gångavstånd till stranden i söder måste du betala upp till en miljon kronor. Om du vill ha en stuga med en strandlinje, måste du spendera många miljoner dollar. Mer om de höga hyttpriserna du kan läsa här.

Prova själv vad det kostar att ha en stuga!

Förlorad inkomst

Kalkylatorn beräknar vad hytten kostar dig i förlorad kapitalinkomst. Vi antar att du kan få ett sex procent intresse på ditt försäljningsvärde om du lägger pengarna i banken eller investerar dem på annat sätt.

Vi har skrivit 28% skatt på ränteintäkter i beräkningen.

Om du sålde stugan, hade du förlorat skatten genom att äga den. Kalkylatorn beräknar två typer av sådan skatt: "Förmån av egen bostads" skatt och förmögenhetsskatt. Om du säljer stugan och lägger pengarna i banken kommer du också att kunna få en kapitalskatt på depositionen. Detta tas med i beräkningen.

Vissa stugägare påverkas också av kommunal fastighetsskatt, men du måste sätta dig själv i räknaren tillsammans med andra kostnader. Övriga driftskostnader inkluderar även el och underhåll, väg, vatten, avlopp och försäkring och allt annat.

Dyraare än hotell

Vi försökte med några exempel på vad stugan kunde kosta dig. Här är resultatet:

  • Stuga för 500. 000 kronor. Om du har en stuga värd 500 000 på östra eller södra Norge, har du en relativt enkel stuga. Vi ställer ekvationsvärdet på 100 000 kronor och ekvationen (före kabinen) till 150 000 kronor.

    Vi antar att du använder stugan under hela semestern (fyra veckor) och en vecka dessutom spridas över olika helger om året. Då använder du kabinen mer än många andra. Förutsatt att driftskostnaderna är 10 000 kronor per år, kostar per. dag 796 kronor. Lite under en natt på hotell i Norge.

  • Million kabinen. Är stugan värd en miljon, och du spenderar den bara 20 dagar om året, priset för varje dag ligger vid hytten på 2 768 kr. Du får en vecka i belägringen till samma pris som en dag på stugan, under lågsäsong.

    Antagandena är ett ekvivalent värde på 200 000 kronor, nettosäkra kapital på 250.000 kr och driftskostnader på 20 000 kr.

  • Kaksehytta Om du har en stuga för fem miljoner kronor, spenderar 14 dagar om året, kostnaden per dag: 16. 632 kr. Den årliga verksamheten har fastställts till 50 000 kronor och eget kapital innan hänsyn tas till hytten till 1 miljon. Kabinvärdesvärdet har fastställts till en miljon kronor.

ADVERT

Mest populära