All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Så mycket bättre är en bra borste

Vill du målar en hel del, måla något där målet är viktig, eller om du kommer bara att göra lack så snabbt och effektivt som möjligt? Då borde du satsa på en kvalitetsborste istället för att köpa från biljettutbudet. Skillnaden mellan bra och mindre bra penslar är mycket större än många tror.

- Du märker en skillnad i hur långt du kan måla på ett dopp, hur jämnt färgen appliceras, om borsten sära mot kanterna och hur länge borsthållaren, säger Åke Lundin, produktutvecklare i Anza, som är Jordaniens systerbolag och varumärke i Sverige.

Kontinuerlig testning

Vid anläggningen i Sverige tillverkas både borstar och färgrullar med Jordan och Anza.

Fabriken ligger i Bankeryd i Sverige, och penslarna levereras till den svenska marknaden under varumärket Anza. Endast verktyget sitter från de norska varianterna till Jordanien. I verkstaden är fabrikens källare, alla borstar som tillverkas i anläggningen kontinuerligt testade och nya målningsverktyg utvecklas ständigt.

- Vi testar färger från alla leverantörer på den marknad där borsten är avsedd att användas, och vi testar både våra egna penslar och verktyg från konkurrerande tillverkare, säger Åke Lundin.

Måla ett streck

Åke Lundin är en produktutvecklare och utvecklare och testar Jordans verktyg.

För att demonstrera principen att kapaciteten testats av utan att använda maskinen, anger han en stor blå ark till golvet och plockar upp några vanliga plana borstar avvecklade. Den första borsten doppas i färgen, strykas mot väggen och doppas igen. Då borsten är mättad med färg och testet kan börja.

Åke börjar i ena änden av arket, sätter ner borsten och drar den med jämn hastighet och kraft över arket, gör en U-sväng och fortsätter tillbaka. Färgen går bara att börja i rad två. Även innan Åke kom till gungan började borsten att förlora en dagg och det blåa skiktet glänser sig igenom. Särskilt dåliga resultat finns på utsidan av borsten där bysten brister mycket. Detta är den mest prisvärda borsten i intervallet.

Slitstark borste

Den bästa borsten målar tre gånger så mycket som den minst bra.

Samma procedur upprepas för ytterligare tre pannor, av allt bättre kvalitet. För varje steg i kvalitet ser vi att Åke kan måla en längre linje på ett och samma djup och att mållinjen blir bättre och bättre. Kanterna blir mindre grova, locket är bättre och applikationen blir jämn.

Den senaste kvaliteten, Jordan Ultimate, kommer tre gånger över bredden på plåten och runt en tur tills färgen slutar i borsten. Jämfört med den första kvaliteten som Åke demonstrerade, ser den målade linjen också jämnare och finare ut, och bysten har inte knäckt mot kanterna.

- Detta är en mycket hållbar borste som har en bra förmåga att måla och sprida den jämnt över ytan som ska målas. Det innebär att du sparar tid på lackering och får bättre resultat än med en billig borste, säger Åke Lundin.

ADVERT

Mest populära