All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Så hållbarhet har vin i kylskåpet

med en överbliven vin i kylskåp under en trevlig kväll, är inte ovanligt. Håll också en flaska vin i handen och undra om vinet har blivit dåligt.

Så hur går det att öppna vinet i kylskåpet?

LÄS OCKSÅ: Är det aktuellt att djur och billiga viner smakar annorlunda?

luktar UP: Använd ditt luktsinne för att avgöra om vinet är gamla, råder bryr professionella rådgivare på Vinmonopolet, Anders ROAs Living Land. Foto: VINMONOPOLET Visa mer

Vitt vin varar längre

- Vinet stannar en vecka. Vår erfarenhet är att vitt vin blir lite längre. Vin som är moget, det vill säga det har lagrats i många år innan det öppnas kan förlora sig tidigare. Mycket moget vin kan faktiskt förlora sina goda kvaliteter inom några timmar efter öppnandet. Men det gäller vin som har varit en lång tid, sade förra akademisk rådgivare på Vinmonopolet, Anders ROAs Stueland att Dinside.

ROAs Stueland säger att de allra flesta viner som Vinmonopolet sälja i sina butiker, ung liten utvecklade viner, som kommer att bestå öppnas för en stund.

- Vad händer med vinet när det gäller kvalitet och smak efter att den öppnats?

- Vinet kommer gradvis att förlora lite av dess fruktiga. Det blir lite mer uppenbart i aromen. Ofta ändras den fruktiga lite. I ett nyöppnat vin kan du känna en fruktig påminnelse om färska äpplen. Så småningom kanske du känner till något som påminner om övermattad, då brun, äpple. Det här indikerar att vinet oxiderar eftersom det luftas.

Denna förändring sker gradvis och hur snabbt det sker varierar från vin till vin.

- Du kan jämföra den med frukt och bär som finns på din köksdisk. De smakar fräscha och trevliga först, de ändrar också sin smak om de blir för långa, förklarar Roås Stueland.

Läs också: Så lång livslängd har kartong rödvin

Visade äpple, brun banan eller torr hög

Så hur kan man kontrollera om vinet har varit dålig? Roås Stueland rekommenderar dig att använda luktsansen som ett hjälpmedel.

Vin

Dricker du vin som har öppnats mer än en vecka sedan? (Closed)

Nej, livet är för kort för att dricka dåligt vin. (42%) 3645

Ibland, om det luktar okej. (36%) 3102

Ja, jag bryr mig inte om det. (22%) 1947

Nedstigningen kontrolleras inte och speglar endast läsarnas egna åsikter.

- Om du luktar vin och mestadels bara vet något som påminner vände äpple, brun banan eller torr hög, då är det troligt att vinet har lämnat för länge eller skadats av luft på ett eller annat sätt, underströk han .

För att säkerställa att det tar den längsta möjliga tid innan detta sker, råder han DinSide läsare att sätta korken i flaskan igen och lämna det svalt och mörkt.

Om du investerar i en speciell kork och pump som drar lite av luften ur flaskan, är det också ett alternativ, men enligt professionell rådgivare kommer det inte att göra någon stor skillnad.

När det gäller mousserande viner, förlorar de några bubblor, men håller sig bra i en vecka. Det finns speciella korkar för mousserande viner som du kan sätta på efter att flaskan är öppen.

- Men kan du vänja dig att dricka vin som har varit öppet för länge?

- Nej, förmodligen inte. Men du kanske inte tycker att det är så bra, avslutar Roås Stueland.

Artikeln har också publicerats tidigare.

LÄS OSS: Behöver du hjälp med promo-mätning? Prova vår räknare

ADVERT

Mest populära