All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Så höga grannar kan vara i tre

Grann lagen (Akt om rätt tillfälle mellan grannar)

Grannelova, eller grannskapsrätten, är en av flera lagar som handlar om det rättsliga förhållandet mellan grannar. Lagen gäller om det inte finns några andra avtal.

Huvudbestämmelsen i Grannelova är §2, där det sägs att ingen får ha, genomföra eller genomföra någonting som är orimligt eller onödigt att skada eller nackdelar med angränsande egendom.

Grannelova bestämmer hur höga träd du kan ha på din webbplats innan din granne har rätt att klaga. Detsamma gäller häckar som är över två meter långa.

Källor: Snl. Nej, lagdata. nej

Det finns lite som leder till fler misstag mellan grannar än träd.

Enligt Gro Jørgensen i Konfliktrådet fick de 710 saker från grannar förra året. En stor del av dessa var träd.

- Träd utgör en stor del av detta, men jag kan inte ge exakta siffror. De saker som fortsätter är långa träd som skuggas för solen, och vars granne inte vill hugga. Det kan bero på att han eller hon vill ha en skugga eller att trädet är viktigt för dem - kanske var det farfar som planterade det, säger hon.

Andra orsaker till konflikt kan vara att det blåser så mycket löv från trädet med en granne och ner i en privat trädgård eller en granne uppfattar träd i grann trädgården som så ruttna att han eller hon är rädd att det kommer att blåsa ner på sin egen egendom.

Dessutom enligt Jorgensen konflikter som går på att en granne har sett så trött på den angränsande träd som de har tagit saken i egna händer och fältet själv.

1/3 Rule

Men hur hög kan det verkligen vara innan du har rätt på din sida och kan fråga din granne att bli av med ett träd?

Vad är ett ok trädhöjd, och när ett träd är en sådan olägenhet för grannen att han eller hon kan begära att få det bort bestäms i huvudsak av grann lagen (Neighbor lag), men här finns ingenting i svartvitt och rättspraxis baserade i stor utsträckning efter eget gottfinnande.

- Grann Act är icke-obligatoriskt, vilket innebär att det endast är tillämplig när det inte finns några avtal eller annan rättslig grund som reglerar förhållandet, säger Andreas Möller.

Han är en partner och procedurchef på Osloadvokatene, och driver även webbplatsens advokat. net.

Det finns dock en regel som är värt att notera. Nästens träd kan inte ligga närmare din tomt än en tredjedel av trädets höjd som kan störa dig.

- Huvudregeln är att ägaren till en tomt inte borde ha träd att skada eller särskild olägenhet för grannen, närmare huset, trädgård, gård eller odlad mark på grannfastigheten än en tredjedel av trädhöjd, säger Möller.

- Om din granne har en 15 meter lång tre stående tre meter från din gård, kanske du tror att du kan behöva fälla eller klippa den. Övriga bestämmelser i grannskapslagen kan också indikera avverkning eller beskärning, men de är mer diskreta.

Precis vika själva trädet

Och det är möjligt här låser det ofta. För när lagen inte lätt kan säga vem som har rätt är det svårt att komma överens.

- Typiska argument för avverkning av träd är att de blockerar för sol och syn och att det finns en nedfall från de som är arg på grannarna. Där träden börjar bli gamla och ruttna kan det hävdas av säkerhetsskäl, säger Møller.

Argumenten för att hålla träd är glada att ge skydd mot vinden och för att förhindra insikter, eller helt enkelt att de är snygga att titta på.

Artikeln fortsätter under bilden.

MÅSTE VARA: Oavsett hur mycket sol grannens träd tar från dig, ta inte saken i egna händer och vik den själv. Foto: Illustrationfoto: färglåda. com

Och tror du att varken träd är särskilt bra eller att grannen inte kommer att ha insyn och vind är värda solen bör du ändå hålla dig för bra för att ta saken i egna händer. Att fälla ett träd på grannens land kan vara dyrt.

- Det händer då och då att en irriterad granne tar motorsåg - ofta medan ägaren till trädet eller träden är på semester, säger Moller.

- Jag skulle starkt bortse från denna typ av självkänsla, eftersom du kan sluta med ansvar om grannan tar målet till domstol. Det är inte ovanligt för domstolen att knappast kväva denna form av självförsörjning och erkänna trädets ägares ersättning för hundratusentals dollar.

Prata med grannen

Att gå till domstol i sådana fall kan vara dyrt och det kommer inte heller att hjälpa till i grannskapet. Enligt Møller är det dock få som slutar med en advokatassistent.

Både Mills och Jorgensen rekommenderar att du först försöka lösa tvist med en granne äktenskaplig konversation och Jorgensen har följande tips till

  • undvika anklagelser och verbala attacker.
  • Påpeka din erfarenhet av problemet - vad betyder det för dig om du inte får sol på grund av trädet? Säg något om hur viktigt solen är för dig.
  • Tänk igenom ordval och ton.
  • Lyssna bra och försök att sätta dig i grannens synvinkel. Föreställ dig hur han eller hon upplever situationen.

Löser inte detta, rekommenderar Moller att ta det skriftligt. Skicka ett mail eller brev, förklara vad du tycker är problemet och skicka ett förslag till en lösning. Detta fungerar inte heller som konfliktrådet eller advokatassistentkursen är vägen att gå innan du går vilse på själva trädet.

ADVERT

Mest populära