All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Så lätt att tvätta utan kemikalier

Dagligen handlar vi om olika kemikalier, både i mat, smink och rengöringsmedel.

Även om många idag är oroade över vad de äter, börjar också fler människor vara oroade över hur kemiska rengöringsmedel kan påverka inklimatet och hälsan.

Det får inte finnas mycket kemikalier för att huset skall vara rent och städat. Både ättika, bakpulver, citron och läsk kan vara lika bra alternativ.

Vi har därför hittat 14 tips för att tvätta hela huset naturligt utan kemikalier:

1. Universal Sprayer

Genom att skapa din egen universala spray sparar du pengar samtidigt som du undviker att använda kemikalier i ditt hem.

Allt du behöver är 1/2 kopp vinäger. 1/2 liter vatten och 1/4 kopp bakpulver. Blanda samman ingredienserna och voila, du har ett universalmedel som du kan använda på bordsskivor, köksmaskiner och andra tvättbara ytor.

Du kan också skapa din egen universala spray med orange. Receptet finns här

2. Avloppsrening

Avloppsrening kan vara kraftfull och farlig. Du skapar din naturliga avloppsrensning på följande sätt:

Häll 1/2 cup bakpulver ner i avloppet. Blanda 1 kopp vit vinäger, 1/2 citron och 1 liter vatten och häll i avloppet. Vänta 5 minuter och din dränering kommer att vara ren och städad!

3. Luftfräschare

Luftfräschare kan vara bra för din näsa, men inte lika bra för din plånbok. Med ingredienser som du hittar i köksskåpet kan du göra din egen:

Du behöver:

- en sprayflaska

- 7 dl vatten

- 1, 5 msk bakpulver

- 30 till 40 droppar doft essens (välj lukt efter eget val)

Se hur man blandar dem ihop här. Du kan också göra din egen luftfräschare på det här sättet.

Foto: iStock

4. Golv

Enligt bloggen Röd och honung kan tvätta laminatgolv med en blandning av varmt vatten, lite vinäger och några droppar doftolja.

Läs mer om hur du rengör trävåningen här.

5. Toaletten

Vad är mer tråkigt än att tvätta toaletten? Med denna smarta trick du kan super lätt att skapa egna tvätt tabletter för att avlägsna skalan och smuts från toaletten.

Du behöver bara tre ingredienser: 2, 5 ml av natrium, 2, 5 ml av citronsyra och 30 droppar eterisk olja.

Hur man gör: Börja blanda soda och citronsyra i en skål. Tillsätt sedan en tesked vatten och 30 droppar olja. Ställ lite av blandningen i handen och knä ihop.

Om det inte gör deg, lägg till lite mer vatten och olja. Hitta en glassform och tryck blandningen i formuläret. Låt tabletterna stå i form i några timmar innan de samlas i en låda.

Om din toalett redan är ren, men du vill att den ska fungera bra, kan du använda ättika på så sätt.

5. Duschen

Duschkabinetten kan rengöra för att rengöra.Oavsett material och storlek kommer det alltid att finnas lime, smuts och torkat vatten.

Många tillverkare har utvecklat mirakelprodukter som kan vara användbara, men om du vill undvika kemikalier och konstgjorda ämnen har vi ett effektivt recept som enkelt tar bort lime och smuts från duschen. Här är bara två saker du behöver, som de flesta redan har i huset, nämligen ättika och diskmedel. Vinägerna tar bort kalk, medan tvättmedlet kommer att kasta kroppsfettet.

Se hur du går vidare här.

6. Badet

Du kan rengöra badet nästan helt naturligt, men du behöver lite tvättmedel.

Blanda några tvättmedel och lite varm ättika i en sprayflaska och strö blandningen på badet.

Låt den sitta i 30 minuter innan du smutsar och sköljer. Foto: iStock

7. Windows

I stället för att spendera pengar på dyra rengöringsmedel för Windows kan du använda vinäger. Blanda 3, 5 liter vatten med 2, 5 matskedar vinäger.

Häll blandningen i en sprutflaska och spray den på fönstret. Torka windows med tidningspapper, lämnar remsor ur fönstret.

8. Kylskåpet

Här får du receptet på ett rent kylskåp på ett naturligt sätt:

1. Plocka ut all mat och alla lös lådor och hyllor som passar in i diskbänken.

2. Fyll diskbänken med varmt vatten, ättika, läsk och lite diskmedel. Skruva all smuts på brickor och hyllor med en pensel.

3. Strö soda över de större hyllorna i kylskåpet. Tillsätt ättika och kläm lite citronsaft innan du börjar skura med en pensel. Också, kom ihåg att skrubba väggarna!

4. Torka av med en ren trasa ...

5 ... och glöm inte att torka av kylskåps utsida.

9. Madrass

Det kanske låter konstigt,

men om du ska städa madrassen är vodka din bästa vän. Ta bort alla dynor och kuddar och alla sängkläder innan du sprutar en blandning av vatten och vodka över madrassen med en sprutflaska.

Använd inte mycket av blandningen. Om lukten av vodka stör dig, ta lite linolja i blandningen.

10. Tygmykner

Vinäger kan ersätta tygmjukmedel;

Den tar bort dålig lukt och gör din tvätt mjuk. Dessutom dekorerar ättika maskinen medan den tvättas. Fyll en burk vinäger och sätt i lavendel, rosblad, timjan eller något som ger av en underbar lukt. Du har helt enkelt din egen kemikaliefria tygmjukmedel.

Du kan också ta bort fläckar från vitlök med ättika på det här sättet.

Foto: iStock

11. Mikrovågsugn

Med en citron kan du enkelt få en ren mikrovågsugn. Du behöver en skål, vatten och en citron. Dela citronen i två och pressa saften i en skål.

Fyll med vatten och sätt i den delade citronen. Placera skålen i ugnen och värm upp med full hållfasthet i tre till fem minuter. Låt ugnen svalna i några minuter innan du smutsar bort smutsen med papper.

12. Kokplattan

Nya, moderna kokkärl är enkla att hålla några plasar rena så länge du rengör dem regelbundet, för att undvika att till exempel soppan kokar över.

Men det finns hopp, oavsett om kokplattorna bränns med soppa eller om du har varit matt med rengöringen.

Frälsningen är läsk och ättika. Det enkla tricket är att du först sprinklar soda utöver kokplattorna. Spruta sedan över vitt vinäger. Tänk på att kokplattorna måste vara kalla innan du börjar.

13. Ugnen

Allt du behöver för att hålla ugnen ren är läsk och vatten. Se hur du går steg för steg här.

14. Avlägsna fläckar

Kaffekvarn fungerar fantastiskt bra

för att ta bort svåra fläckar på köksbänken eller plattorna. Det är så lätt att blanda kaffekvarn, vatten och tvål. Och då är de hårda fläckarna borta. Kombinationen av ättika och vatten

tar emellertid bort enskilda fläckar och spill från mattor. Häll blandningen i en sprutflaska och spray på fläcken. Få mer smarta tips och tricks - registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Foto: iStock

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära