All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Så stor varmvattenberedare, måste du

Enligt Rørleggermester Espen Johansson rörmokeri Heat & Bad tidigare var vanligt med varmvattenberedare med en kapacitet på 100 till 150 liter, men är nu blir mer vanliga och gemensamma 250 till 300 värmare liter. Ganska nödvändigt om en familj ska duscha efter varandra, tänker han.

- För en dusch finns vanligtvis ca 20-50 liter vatten. Till ett badrum runt 160 till 200 liter, säger rörmokaren mästaren.

Kustens storlek växer i linje med vattenförbrukningen. Enligt siffror från Statistiska centralbyrån använder alla norska idag nästan 200 liter vatten om dagen.

- När vi duschar, tvättar eller tvätter våra händer blandar vi hett vatten med kallt vatten. En 300-liters varmvattenberedare förbereder cirka 640 liter vatten vid 40 grader, säger Johansson.

Och värmen händer snabbt.

De flesta nyare modeller förbereder värme upp 50-75 liter vatten från fem till 40 grader på en timme. Vattnet i hållaren håller 75 grader när den är fulladdat.

Läs också:

Hur att tvätta handdukar höger

Torka upp med mjuka och doftande handdukar varje gång du kommer ut ur duschen. Vi visar dig hur du behandlar dina handdukar.

40 grader är normal driftstemperatur. För hem som använder mycket varmt vatten hela dagen kan det fortfarande gå för långsamt och maten går ut.

- Finns det ett behov av varmt vatten hela dagen, utan längre paus, rekommenderar vi en processor som består av två delar. Vattnet värms växelvis och blir mycket snabbare än vanligt, säger rörmokaren.

Stora vattenvärmare blir allt vanligare. Foto: Rolf Magnus W. Sæther

Hur stor vattenvärmare behöver du?

Singel, sambo eller en familj på fem. Behovet av vatten är lika varierande som människorna

Se också:

7 misstag du fixa badrummet

Har du ett avlopp som luktar illa eller en toalett som körs? Ta tag i de små fel i badrummet innan problemen blir större och dyrare. Vår expert Roger ...

Titanium Pro 250 L från Høiax är anpassad till behoven hos en modern familj på 4-5 personer. Mer information: www. Høiax. com

omständigheter.

- Det är onödigt att ha en alltför stor varmvattenberedare, men fruktansvärt obehagligt att ha en som är för liten, säger regissören Sigurd Braathen i OSO Hotwater.

Han tror att många människor rekommenderas att köpa en processor som är något större än absolut nödvändig.

- Vi har en tumregel när du väljer storlek. 120 liter för hushåll med en till tre personer, 200 liter till tre till fyra personer, 250 liter till fyra till fem personer och 300 liter till familjer med fem eller fler. Men det här är förstås enskilt, säger Braathen.

- En familj på tre, där man ska duscha och två är simma, behöver snart 250 liter.Utvecklingen av stora duschkablar, badtunnor och stora badkar ökar snabbt vattenförbrukningen till en familj, säger Braathen.

Om du behöver mer än 300 liter rekommenderar Espen Johansson en serie på 200 liter, eller i extrema fall två 300 liter.

Läs också:

Varför slår hunden på dig?

Om du har undrat varför hunden slickar på dig läser du det här.

Förutom storlek och volym tycker han att det är klokt att vara medveten om ålderens ålder.

- Vi rekommenderar vanligtvis att byta vattenvärmaren när den är ungefär 20 år gammal. Förpackningen kan då röka, och blandare och värmare har nått sin pensionsålder, säger Johansson.

ADVERT

Mest populära