All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Snöslungor för olika behov

Med vintern på dörren är det dags att tänka på snöskoter. Att använda snöskotrar i stället för snöskotrar är ett bra sätt att hålla dig upp till huset snöfritt utan att riskera din rygg.

- Idag finns det många alternativ att välja mellan - från den lilla elektriska snöslungan till verkligt stora som kan kasta nästan en ton snö per minut, säger Ståle Myrvang från Hako Ground & Garden AS.

De är generalagent för varumärket Toro.

Vilken modell?

När du väljer snöskotrar behöver du ta reda på vad du behöver. Hur stor är platsen, vilka ytor ska rengöras och hur mycket snö ska upplevas? Det här är frågor som ger dig en pekare på vilken snöskoter som passar dig bäst.

- Det har en 1-speed snöskoter om du har ett litet plott av steniga eller asfalterade ytor. Köp en 2-speed snöskoter om du har stora land, grusiga områden eller stora snöskotrar som ska röjas, säger Myrvang.

1-stegs snöslungor

- 1-stegs snöslungor har en snabb skruv som både foder och matar ut snön. Bor du till exempel i Oslo eller kustområden där man kan vänta mer än 10 till 12 centimeter snö, kommer du hantera väl med en 1-stegs snöslunga, säger produktchef på Berema AS, Ivar roll. Berema AS är ensamimportör av marknadsledande Honda i Norge.

En snöblåsare med 1 hastighet har direkt kontakt med marken och gummibladen på snöblåsaren är båda klara och kör framåt. Men av samma anledning bör en 1-speed snöskoter inte användas på grusvägar eftersom gummibakan faller i marken och tar gruset i utkastet.

Det finns små 1-stegs elektriska snöskotrar som inte är stora större än en vanlig snöslunga. Dessa är lätta att använda och lätta att sätta bort och passar snyggt mot dem som vill rensa en gångväg ner till postlådestativet. Men du får också betydligt större 1-speed snöskotrar med en kapacitet på flera hundra kilo snö per minut.

(Artikeln fortsätter nedan bilden)

Om du har stor tomt, obelagda områden eller om det finns stora mängder snö som ska rensas bör du gå till en 2-stegs snöslunga. Har du en liten tomt med asfalterade eller hårdgjorda ytor kan gå för en 1-steg

2-stegs snöslungor

När stora eller snöiga ytor bör rensas från snö, bör använda en tvåstegs snöslunga.

- Vill du hugga upp en 2-speed snöskoter, men du gör en snöskoter med en 5 hästkrafter under en längre tid. Det finns en tendens att köpa för stora maskiner, säger Rølles.

Arbetsbredd och motoreffekt är sammanflätade. Ju bredare arbetsbredden desto större är motorns effekt. Större bredd betyder inte nödvändigtvis en effektivare maskin.

- Vi mäter gärna effekten per centimeter av arbetsbredd och du får inte mer effekt från de stora maskinerna. Tvärtom kan det gå snabbare med mindre maskiner, säger Rølles.

2-stegs snöblåsare kan också användas på grusytor, men med vissa reservationer. Du borde ha en snösål i botten så att snöhuset kommer upp från marken och gruset inte matas in.

- På en riktig 2-stegs snöskoter kan markklarationen på matningsrullen justeras, vilket gör att gruset vilar, säger Myrvang.

Innan du köper Det har blivit mycket att välja mellan inom snöskotrar, men inte allt är lika bra.

- Frestas inte av låga priser för okända märken, eftersom pris och produkt är nära knutna till snöskotrar. Billiga produkter kastar pengar ut ur fönstret. De har svårt att börja, dra framåt och rensa snön, säger Rølles.

Han rekommenderar att du får referenser från andra som har snöskotrar och att du får information från proffs.

- Om du är första köpare och inte vet så mycket om snöskotrar, rekommenderar jag att du går till en näringsidkare som har en undersökning om dem. Be dem att visa ett par märken om det finns snö ute. Det berättar mer än alla världens färgbroschyrer. Fråga också grannen hur nöjd han är med sin snögubbe, säger Rølles.

ADVERT

Mest populära