All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Snö och is på taket avslöjar dålig isolering

På vintern blir god isolering sann. Det håller värmekostnaderna nere och skyddar ditt hus mot vind och väder. Om det är gjort korrekt, var vänlig notera. Om du har problem med isoleringen kommer du att kunna avslöja det med en koll på tak- och takräcken.

Är ditt hus, eller ett hus du funderar på att köpa, den enda i grannen med snöfria fester på taket, det är ett dåligt tecken.

  • Hur man kontrollerar hela ditt hus för fel och försummelser.

- Ett hus med liten isolering i taket kommer snart att ha problem med snösmältning på taket. Det leder till tunga isbrytare som kan förstöra och böja tornen bortom , säger VD Espen Fuglesang i NITO Award till Newswire.

  • Läs också: Att isolera dina dörrar och fönster själv.

Han är utbildad både som skattebetalare och fastighetsmäklare och har erfarenhet av många exempel på dåligt hantverk, särskilt i efterisolering av gamla hus.

Läs också:

Hur man gör dockor till barnen

Vill du ha ett roligt projekt som kommer att glädja barnen i åringar? Skapa ett överdådigt dockor!

  • Felaktig återförsäkring av gamla hus kan vara mer besvär än hjälp - läs mer här.

- Felaktig användning av isoleringen kan ha gjorts, eller felaktiga material har använts. I värsta fall kan det orsaka fuktskador i underliggande väggkonstruktioner, och även i takkonstruktionen, säger Fuglesang.

Skillnaden mellan nya och gamla hus

15 procent av dem som köpt bostäder har senare upptäckt att isoleringen är dålig, visar en undersökning som YouGov har gjort för NITO Takst.

Det finns stor skillnad mellan hus byggda före 1950-talet och nyare bostäder.

- De äldsta husen har inte isolering alls, bara luftrummet för att hålla värst kallt ute. På 1950-talet började de isolera, men det var isolering av mycket sämre kvalitet än idag, säger Fuglesang.

Under 1960-talet blev isoleringen bättre, med cirka tio centimeter tjock isolering i väggarna.

Läs också:

Tips om ljudisolering i hemmet

Filtrusler, lite takt och hörselskydd, du kan komma långt när det gäller att tysta, men det finns bättre sätt att få bullret att leva. Här är det ...

- I dag är det vanligt att använda 20 till 30 centimeter tjock isolering i väggarna och 40 centimeter i taket till taket, säger Fuglesang.

Råd för bättre isolering

Om du har ett hus som är kallt, finns det flera sätt att få det varmare. Det är inte alltid nödvändigt att isolera hela huset.

- Det ser ut som att takets separering inte är tillräckligt otillräcklig. Det kan hjälpa till att isolera här. Du kan även isolera golvet eller efterisolera genom att blåsa isolering i väggarna.Isolering av golvet mot en kall källare kan orsaka fuktskador på golvkonstruktionen. Man måste därför göra en bedömning av de åtgärder som ska vidtas för att undvika detta, sade han.

  • Är det värt efter isolering? Se expertens råd här.

Vill du ha mer tips och nyheter om hem och trädgård? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

Läs också:

Varför slår hunden på dig?

Om du har undrat varför hunden slickar på dig läser du det här.

ADVERT

Mest populära