All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Stinkar husröket?

Stinker ditt hem rök? Skulle du sälja kan det leda till stora förluster, ska du tro Karsten Onsrud, försäljningschef för fastighetsbolaget Fokus Krogsveen. Han uppskattar en förlust på upp till fem procent för nikotinreducerade lägenheter.

- Om lägenheten störs av röklukt kan det vara ännu svårare att bli såld på en alltmer hård bostadsmarknad ", säger Onsrud. I värsta fall kan du förlora en hemförsäljning på grund av dåliga lukter.

Ny isoleringsfärg kan vara räddningen.

- Det är kanske inte så välkänd, men det är mycket lätt att bli av med gamla rök lukt med isolerande färg, säger målarmästare Chresten Nielsen, teknisk chef för Beckers.

Kombinerad primer och färg

Scotteisoleringsfärg är miljömärkt med svanen och EU-blomman. En 10-liters panna med isoleringsfärg kostar runt tusenbladet. Foto: Beckers Visa mer

Scotteisoleringsfärg fungerar som både primer och topplack i ett, och enligt tillverkaren ska en kappa vara tillräckligt. "Färgen isolerar både lukt och smittsamma fläckar från eld, vatten eller rök", säger Nielsen till DinSide Housing. Skulle du måla efter vattenskador är det väldigt viktigt att vänta tills substratet är helt torrt.

Färgen är utformad för vanliga tak och väggar, men är inte lämplig för panel- eller trägolv. Med regelbunden färg kan du slipa och måla både en och två lager för att bli av med både lysande färg och inte minst lukten.

Allt om renoveringar på DinSide Housing

att sälja

I en köparens marknad, så det är i dag, är det särskilt viktigt att bostäder sticker ut positivt. "Det handlar mycket om vilken mage som potentiella köpare får när de kommer på displayen. Att uppleva lukt är avgörande för många, säger Onsrud.

Det är inte överraskande att familjer och icke-rökare reagerar starkt på röklukt.

- Vi uppmuntrar våra hus säljare att röka utomhus på dagen de har beslutat att sälja och tills köparen tar över, så att lukten blir så liten betydelse som möjligt för en ny ägare, säger Onsrud.

Den nya isoleringsfärgen ger också ett nytt hopp till äldre hus och lägenheter, där det ofta finns gammal lukt i väggarna - vilket kan vara lika skadligt som röklukt. En interaktion med målningsrullen gör lägenheten visuellt mer attraktiv när du tar bort lukten.

Läs mer: Trickarna för dig som vill sälja bostäder.

Läs också hur du förbereder ditt hem till salu, på budget.

Färg utförs bland annat av Byggmakker, Byggetorget och Neumann Bygg, och finns i 4 och 10 liter hinkar. Vägledande pris är cirka 1 000 kronor för ett 10-literslag.

ADVERT

Mest populära