All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Rökdetektor - din bästa vän

Det optimala är att ha brandvarnare i varje rum som det kan brinna i. Statistiken visar att hälften av alla bostadsbränder börjar i vardagsrummet eller köket. Det är viktigt att ha rökdetektorer i dessa rum medan det är viktigt att du hör rören där du sover. Rökdetektorer ska anslutas för att varna dem samtidigt. Alla i huset kommer då att bli anmäld av eld på en annan våning. Om du vill ansluta rökdetektorerna måste du skaffa alertare som är avsedda för detta. Parningen är enkel, så du kan göra det själv. Rökdetektorer måste monteras i taket och minst 0, 5 m från väggen. I flera våningar hus ska varningarna monteras nära trappan. Dessutom bör varningarna monteras i flygrutter, till exempel i tider som förbinder flera rum tillsammans.

Joniska rökdetektorer

Den joniska rökdetektor reagerar mest snabbt till osynliga brandgaser och större partiklar från öppen låga. Det reagerar senare på synlig rök från glödbränna än en optisk rökdetektor. Joniska rökdetektorer är lämpliga för sovrum. I lokaler och rum utsatta för grytor, hög luftfuktighet och öppen värme, orsakar jon rökdetektorer ofta oavsiktliga larm.

Optiska rökdetektorer

Den optiska rökdetektorn reagerar snabbare för att röka från såret brinner mycket snabbare än ett jonlarm. Det reagerar senare för flambränder och osynliga gaser än en jon.

En optisk rökdetektor kommer inte vara lika känsliga för oavsiktlig larm nära rök och vattenånga som en jonisk rökdetektor, och kan därför placeras i hall, kök och rum med öppen uppvärmning. Det är ägaren till huset som ansvarar för att anskaffa och installera röklarm, medan husägaren är ansvarig för att testa rökdetektorn och byta batteri. Om ditt hem är stort eller består av flera våningar, borde du ha fler rökdetektorer. Minst en rökdetektor rekommenderas vid varje våning.

Underhåll / provning

Rökdetektorer ska testas minst en gång per. månad och varje gång du har varit borta länge. För att testa rökdetektorn ordentligt, tryck inte bara på utlösningsknappen (det du testar är bara batteriet utom larm som har simulerat rök). För att vara säker på om det fungerar genom rök belastning, kan man tända en match under rökdetektor för att se om det utlöses (för att stoppa pipa du behöver bara blåsa bort röken).

Batteriet ska vanligtvis ändras en gång per. år, men batterierna håller längre (upp till minst 10 år). De flesta rökdetektorer gör korta och svaga pip när batteriet börjar bli dåligt. Du måste då byta batteri så snart som möjligt. Det är väldigt enkelt att ta bort batteriet (för att släppa röret), och glöm det hela.Rökdetektorn får inte överbeläggas.

Läs också:

iPad Mini-test - En liten guldboll

Med iPad mini behöver du inte längre en väska till iPads - det går ner i jackan!

ADVERT

Mest populära