All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Smart Tips & trendiga nyheter om kakel

På 80-talet var helkaklade badrum faktureras som något exklusivt och läckra, och endast ett fåtal tog råd.

I dag betraktas kaklade badrum som en självklarhet och är för de flesta av de mest naturliga ytvalen i badrum och våtrum.

Inte bara är plattor både praktiska och funktionella, men de speglar också din personliga smak och stilen på huset.

Hexagon flingor är i skottet, här från italienska Valmori. 919 kr per m 2 , från Bergersen Flis.

Läs också:

Hur tar man bort kakel?

Att ta bort plattor kan vara en utmaning, men det finns några knep du kan använda.

Årets kakel trender

Wood trender förändras ständigt och arkitekter och inredare runt om i världen är involverade i att forma utvecklingen. Men även om kakel har blivit "allmän egendom", finns det fortfarande många som är relativt neutrala i sin kakel val, bör vi tror logistikchef Torgrim Close Assen från Norfloor, som just har återvänt från Cersaie, Italiens största kakel utställning.

Till vänster: Mutina Tex 11, 5x20 cm. 8 färger i serien, kr 3495 pr. m 2 vid Fagflis. Till höger: Made A Mano liten mönstrad kakel i söt pastell. 1099 kr per m 2 , från Bolina. nr.

- Eftersom det är så dyrt att renovera badrum i Norge, så många väljer en säker stil vita väggar och grå golv, eftersom det inte blir föråldrad. Norrmänna borstar sina badrum sällan i förhållande till andra rum, och då väljer han mer neutralt, tror han.

Om du däremot ute efter något utöver det vanliga och kommer att fokusera lite mer på uttryck och design, bör du enligt Close Assen gå till hexagon, som är hexagonala brickor.

- Hexagon kommer för alltid i framtiden, i otaliga färger, format och mönster. Kolla även ut olika woodimitations, där plattorna är mycket lik original parkett eller trägolv. Den stora fördelen här är att plattorna är enklare att tvätta, behöver inte underhåll och de får inga skåror eller skador som ett trägolv vanligtvis gör. Dessutom vill jag betona att alla kakelplanter nu fokuserar kraftigt på olika konkreta imitationer. Den så kallade "antika stilen" i la marockansk stil är också trendig nu.

Läs också:

Hur hon vände badrummet för 5000 miljoner

I stället för att dekorera badrummet för flera hundra tusen kronor, ändrade Franc badrum med färg.

- Vad skiljer årets kakelutgång från tidigare trender?

- Användningen av golvplattor på väggen kommer bara starkare och starkare. Vi säljer nu ca 60% golvplattor och 40% väggplattor, mot tidigare 20% golv och 80% vägg. Digital tryckteknik har blivit bättre och bättre, och alla imitationer som har blivit "falska" har nu blivit skrämmande. Du kan kopiera nästan allt med keramiska plattor. Exempel är Ottaskifer eller Altaskifer, som nu kopieras mycket bra.

Till vänster: Lenny Kravitz själv har utformat dessa 3D-plattor från Goccia. Tile Company, 179 kr per (10x10). Till höger: Historisk Cementine Giglio (Valmori) är gjord i porslin. Basplattor från 600 kronor per m2, dekorativa plattor från kr 995 pr. m2 på Bergersen Flis.

Porslinflis CC Pietre II Orte från Casa Dolce Casa finns i många olika format och kan användas överallt. Från kr 889 pr. m2, tillgänglig från Bergersen Flis.

Läs också:

"Kan du lägga till nya kakel över gamla plattor i badrummet?"

Och kan du verkligen måla kakel? Våra våta experter svarar på svar till läsare.

Imso Cargo är en porslinanatomi inspirerad av fiskebåtar på Bali. Färgerna Havana Bay och Steamboat, 15x90 cm. Kr 699 per m2, sida vid sida.

Stor är vacker

Det började små, men nu är det "ju större desto bättre" gäller. Långt var det 30 x 30 cm som regerade, men nu är det nästan 60 x 60 cm som standard. Flera fabriker gör också plattor upp till 160 x 320 eller 120 x 240.

Till vänster: Floorwood Metalwood Bronzo 30x60 med trädstruktur, kr 299 pr. m2 vid Megaflis. Till höger: Betonepoque i många mönster, från Norfloor, 725 kr per m 2 .

- Vissa fabriker rapporterar att formatet som de säljer mest av dagen är 80x80 och inte 60x60. Fortfarande mer italienska fabriker slår ner produktionen på små format, vilket vi i Norge spenderar mycket på större projekt, säger Lukkassen.

Vill du lägga till kakel själv?

Det är ganska möjligt att lägga plattorna själv, men det finns vissa saker du borde lämna professionella, som primer och membran för att tillfredsställa den våta normen. Arne Nesje är forskare vid SINTEF och arbetar för Byggsamhällsförbundet.

Han rekommenderar någon som vill kakel badrummet själv, att noggrant ta hand om processen och att planera arbetet i god tid.

Det finns mycket större chans att göra misstag vid renovering av våtrum än i andra rum, så noggrann planering kan spara tid och många onödiga misstag.

Minne Ambre i 6 basfärger och 13 dekorationer, 20x20 och 50x50. Från kr 499 per m2, från Norfloor.

- En sak är vad du kan göra, en annan sak är vad du inte borde göra. Gilla att lägga till membraner, till exempel. Om du själv har lagt membranet och det kommer läckage, kommer försäkringsbolaget att branta. Då kan det kosta dig mycket, säger Nesje och tillägger att korrekt dokumentation också dra nytta av bostadsförsäljningen.

- Om du ska sälja huset, lägenheten eller stugan ska värderarna be om dokumentation av vem som har gjort arbetet i våtrummet.

Om du inte kan dokumentera detta kan priset på hemmet minskas betydligt, betonar han.

Marazzi Woodwork Chic, keramiska träplattor. Kr 799 per m 2 vid Modena.

För att hålla kakelarna rena och snygga.

  • Rengör kakelarna regelbundet med en mjuk trasa eller borste.
  • Keramiska plattor och cementbaserade leder bör tvättas med neutrala rengöringsmedel, dvs rengöringsmedel med ett neutralt pH (pH 7) eller något alkaliskt (pH 9).Hyppig användning av mycket sura rengöringsmedel kan riva på lederna.
  • I kakelaffären får du speciella produkter för beläggning eller missfärgning. Ta hand om elastiska leder i hörnen och övergången golv / vägg - de kan få svarta. Använd lite klor på dessa efter tvätt och förhindra tillväxten av mikroorganismer.
  • Läs noggrant igenom produktinstruktionerna på rengöringsmedel före appliceringen.

Tips för att välja kakel

  • Ta dig tid att välja de kakel du gillar bäst. Få inspiration från handel, utställningar, tidskrifter och inredningsarkitekter. Hitta råd i kakelaffären.
  • Många återförsäljare kan rita ditt badrum i 3D, och du kan få ett visst intryck i förväg.
  • Kom ihåg att välja kakel som är lämpliga för våtrum.
  • Vågar vara färgstark! Även om vita, grå och naturliga färger anses vara ett säkert val, kan ett badrum vara oändligt mer spännande om du vågar satsa på olika färg- och mönsterkombinationer.
  • Traditionen visar att små rum tycker om att ha små plattor. Men ett litet rum kan tyckas större om du satsar på stora plattor här.
  • Välj kvalitet, ett bad bor i många år. Det är ofta ett förhållande mellan pris och kvalitet. Är priset för bra för att vara sant, då det oftast är ...

Construction Industry våtromsnorm (BVN)

Som byggare och -boss det är ditt ansvar att se till att arbetet i våtutrymmen utförs i enlighet med gällande föreskrifter Teknisk specifikation (TEK 10). Men du kan också välja att använda detaljerade lösningar och material som rekommenderas i BVN, som är en branschstandard för planering och genomförande av vattenskador resistenta, funktionell våtrum med hög kvalitet och lång livslängd. BVN ställer krav på certifiering av kvalificerade arbetstagare och designers. Ett bad byggt efter våtrummet anses vara ett kvalitetsstämpel. Kom ihåg att om du ska bygga ett badrum från början, måste du ansöka om planering och Building Services i kommunen lagen.

Källa: www. SINTEF. nej / Byggforskning

Läs mer om kakel trender och kakel här:

norfloor. com

Modena. com

rightpricetiles. com

Flisekompaniet. com

Bergersen kakel. com

fagflis. com

mega marker. com

ADVERT

Mest populära