All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Smarta tips för att använda biodoen

Vond lukt från en biodo är ett säkert tecken som inte fungerar ordentligt. Syre är en förutsättning för att sönderdelningsprocessen ska vara korrekt. Om det saknas syre, stoppa sönderdelningen och du får den karakteristiska våta utomhusoljan. Då finns det några uppenbara platser du bör kolla först.

Kontrollpunkter för biodo

Kontrollera först att behållaren har rätt kapacitet. Biodoes finns i olika storlekar. Om den används mer än avsedd, kommer den inte att kunna ta bort. Då är det speciellt förmågan att förånga vilket är begränsningen.

Fel i ventilation är en av de vanligaste orsakerna till biodoproblem. Luften ska dras under locket, in i kompostutrymmet och genom ventilationsröret. Detta borde vara ett helt slutet schema. Om det finns en läcka, kommer växten att dra falskluft från utsidan istället för att samla luft i sönderdelningskärlet.

För att ta reda på om förslaget går åt rätt håll inne i tvättrummet kan du använda rök från en mygga spole eller en tunn dopapirstrimmel håller framför toalettsitsen. Då måste luftflödet gå från toaletten och ner under locket på toalettsitsen. Om det inte gör det måste du börja söka efter var det är luftigt. Samtliga fogar och övergångar, både i dammsugaren och ventilationsröret, är potentiella läckageplatser.

Nedbrytningen kan bli mycket tung när den är full. Om du har blivit grundad för svag kan hela behållaren säga. Både ventilationsröret och dräneringsröret kan sedan glida ut ur ärmarna och det kommer att bli ett stopp i ventilationen.

Se vad hyttedo är bäst här

Användning bark

- Det viktigaste är massor av grus, förklarar forskaren Roald Aasen vid Norska institutet för bioekonomi. Om avfallet blir klibbigt, kommer inte vattnet från omvandlingen att fly undan och sönderdelningen kommer att stanna. När bakterierna i komposten bryter ner avfallet avger de CO2 och vatten. Det måste finnas porer i blandningen, så att vattenångan kommer att fly.

Massor av barkbark gör att massan blir porös. Använd en eller två koppar att barka efter varje besök och börja med ett 10 cm lager av bark i behållarens botten efter tömning.

Om du har en stuga som endast används för en säsong under året är det lämpligt att täcka det fasta avfallet med fuktig struktur eller jord när säsongen är klar. Detta gör att papper kan täckas och fuktas, och sedan bryts det lättare.

Bakterier växer snabbare när heta, därför kommer värmen alltid att hjälpa till att bryta ned. Temperaturen kan sträcka sig från 37 ° C och uppåt, men helst inte varmare än 60 ° C.

Värmen medför också att mer av vattnet från avfallet förångas. Modeller med värmekabel fungerar bäst här i norr eftersom temperaturen är under 20 C större delen av året. Värmekabel kan eftermonteras i en kompostkorg, men då beror du på 230V. Skulle det hålla urinen frostfritt måste det vara välisolerat runt behållaren.

Accelerera ventilation

Air inte vilja ändra riktning, är det mest effektiva ett rör som går raka vägen från behållaren och upp över taket. Om den är monterad böjer, ska de inte vara mer än 45 grader. Det är bättre med två vid 45 än en vid 90 grader.

Rörets höjd över taket och träd påverkar också effektiviteten. Isolering av röret är en smart åtgärd, särskilt vid vinterhytter. Vid acceleration luften samtidigt som man undviker att den fuktiga luften kondenserar i röret och flödar tillbaka in i komposten.

Har kabeldrift, du kan montera en avgasfläkt ovanpå. Det finns också vindfläktar för kraftlösa.

Förbered biodoen för vintern

På vintern fryser ofta avfall i stora doer. Inför vintersäsongen ska du kratta upp avfallet modeller de sluttande golv och snurra till en ny kammare på Bugs Dass typer, så det finns utrymme för mer fast avfall.

Vissa varianter av små bunkar ska tömmas helt när de lämnar stugan på vintern.

NO luftläckor Nedan toalettsitsen ner i behållaren och ventilationskanalen; Allt måste vara tätt här. Isolering av ventilationsröret ökar hastigheten på luftflödet och förhindrar kondens. En fläkt på toppen av ventilationsröret är effektiv. Foto: Øivind Small

Praktiska tips

Användning gaffel

På stora biodoer, särskilt de av den lutande botten typ, är det fördelaktigt att blanda avfallet med en gaffel, helst på våren före användning säsongen.

Detta kan hälla i biodoen

- köksavfall, såsom potatisskal, rester av grönsaker och frukter. Det ger en bättre struktur på komposten, särskilt i högkapacitetstoaletter.

- Kaffefilter

- Andra nedbrytbara organiska materialet

Detta bör inte hälla i biodoen

- Vattnet från skur skopan

- Plastics

- Metaller

- Kemi

- Övrigt toxisk eller icke-biologiskt nedbrytbart material

Låt grabbar pee ut

Det enklaste sättet är att ändra de vätande förfaranden. Låt killarna kissa ute, fixa med en fast plats. Du kan också köpa en liten bärbar dator, endast för vävnad. En mer omfattande åtgärd är att installera urinseparationsplaner. Det finns separata dostoler eller du kan montera en urinal. Då kan du leda urinen till en infiltrationsgraver.

ADVERT

Mest populära