All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Smart teknik sänker temperaturen

Text: Rikke Åserud

- Jag har aldrig varit väldigt bra på att stänga av saker efter mig. Nu behöver jag verkligen inte tänka på det, säger Ole Kristian Stensrud från Eidsvoll.

Den unga elektrikeren har byggt sitt eget hus, men det är inte några bostäder som han har satt upp. Han har byggt ett så kallat smarthus, där det elektriska styrsystemet är så intelligent att det nästan inte kräver invånare.

En brytare

Vid utloppsdörren till hans nybyggda hus i Eidsvoll finns en brytare. Stensrud stängs av när han går ut. Då släcker alla lampor när huset är kvar. Dessutom skärs strömmen till kaffebryggaren och andra elektriska föremål som inte får lämnas i ett tomt hus.

- När jag kommer hem slår jag på strömbrytaren. Då återgår kraften till de punkter som stängdes av när jag lämnade, och det mesta av ljuset slår igen. det är vad jag behöver när jag kommer hem från jobbet, säger Stensrud. Det betyder till exempel att ljuset i tvättstugan varar i en halvtimme, vilket är exakt den tid då Stensrud behöver sätta på tvätten med arbetskläderna efter frostens slut.

Över sängen har Stensrud en liknande strömbrytare. När han stänger av det på natten, släcker alla lampor - förutom läslampan i sovrummet, såklart. När han slår på på morgonen, är kaffebryggarens kraft påslagen. Då väntar och väntar det nya kaffet när han är nere i köket några minuter senare.

- I början kände jag lite ljusstyrning och hade några episoder där allt ljus slog mitt på natten. Men bortsett från det har huset fungerat fantastiskt, säger Stensrud.

Inga glödlampor

Huset städas för glödlampor, och inte lika mycket som en enda lampa har över dörren. Istället arbetar små ledade lampor i taket och inbyggda halogenlampor i väggarna.

- Glödlampan är på väg ut, det är bara en tidsfråga, så jag valde LED. De använder tre watt per punkt, så det kan inte jämföras med glödlampan, säger Stensrud. LED-lampan gör kostnaden för belysning nästan minimal. Men investeringskostnaden var större än om han hade valt mer traditionellt.

- För närvarande använder få personer LED, så priset förbli högt. Detta kommer förhoppningsvis att förändras under de närmaste åren, säger elektrikeren.

Värmekabel

Eftersom Stensrud är elektriker och byggt huset själv var det naturligt att han placerar värmekabel både i huset och i garaget.

- Så många värmekablar behöver strömförsörjningen?

- Ja, det gör det kanske. Men samtidigt använder jag aldrig mer än jag behöver. Värmekablarna är inte bara inställda för nattinställning, men anpassade till min användning av huset hela veckan, "säger Stensrud och tillägger att han också brinner mycket ved.Således gav den första vintern i sitt hus inte åtminstone en uppehåll i uppvärmningsbudgeten.

Iphone next

Även om han är nöjd med huset hittills har Stensrud inte tänkt sig att ligga på sidosidan. Systemet ska uppdateras så snart som möjligt. Han vill bland annat ansluta systemet i huset till Iphonen så att han kan använda den för allt från att övervaka ytterdörren för att sätta upp värmaren i badrummet innan han kommer hem från arbetet på kalla vinterdagar.

- Jag är över genomsnittet intresserad av dessa fall och nyligen var jag på en mässa där de senaste möjligheterna visades. Jag tänkte bara: "Jag måste få det här" och sedan tanken inte släppt, säger Stensrud entusiastiskt.

Han tror att smarta hus system blir allt vanligare i framtiden.

- Ja, jag har träffat många människor som är intresserade av det här, men för närvarande är det för det mesta de som har lite kunskap från innan de vill ha det. De flesta vet knappast vilka möjligheter som finns, säger elektrikeren. Det döljer inte heller det faktum att för många är en prisfråga. Han uppskattar att den elektriska anläggningen i sitt hem har ett värde på omkring fyrahundra tusen dollar, men då lockar de många dyra LED-lampor. Ändå kan det vara hundratusentals extra du kan förvänta sig för ett hus som är så smart att man nästan inte behöver tänka på det.

Inte bara för nya byggnader

Vill du ha ditt hus så snyggt som Ole Kristian Stensruds? Förtvivlan inte; Du behöver inte bygga nya. Kontrollsystem kan också installeras i befintliga bostäder.

"Det är inga problem att eftermontera komponenter som gör ditt hus till ett smart hus", säger Magnus Bø, som arbetar med byggautomatisering i Eaton Electric på Skedsmokorset. Han har till och med en bostad sedan 1983, som har blivit smartare och smartare genom åren. Både ljus och värme styrs effektivt och mycket enkelt - det mesta går av sig själv, och det är hela smarthusets punkt, tror Bø.

Enligt Bø är de grundläggande funktionerna för bostadshanteringssystem sällan mycket dyrare än vanliga elektriska installationer. Vilka kostnader är ytterligare funktioner. Som nästan blir omöjligt att hålla sig borta när du först tar ögonen upp för dem.

Något att spara?

Elektriska styrsystem innehåller allt från de enklaste temperaturkontrollsystemen till avancerade system som inkluderar både värme, ljus, övervakningskameror, larm och de flesta saker som slår på i ett hem. Det är därför svårt att säga om installation av ett elektriskt styrsystem kommer att vara en lönsam investering. Enkla system är vanligtvis billigt att köpa och enkelt att installera. I gengäld ger de begränsad hanteringskapacitet, och systemen är vanligtvis mindre användarvänliga. Den avancerade, å andra sidan, möjliggör höga energibesparingar genom inte bara värmen, men praktiskt taget all elektrisk utrustning kan styras av detalj. Nackdelen är att sådana system ofta är mycket dyra och krävande att installera.

Enova rekommenderar omställningstider och andra enkla lösningar som du kan ansluta även för de som är mest berörda med att spara pengar, hyra ett litet hem eller flytta ofta.

ADVERT

Mest populära