All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Smarta remsor parkett lederna

Med tillkomsten av klikkfuging och de olika parkett tillverkare intelligent systemkrav för limfria läggning, har det varit någon lätt uppgift att lägga parkettgolv. Den som är medioker gör det bra själv. Men det är viktigt att komma ihåg att trä är ett levande material, och trots det faktum att parkett är formstabila och byggts upp i olika lager, kommer de att flytta - som följer av förändringar i luftfuktigheten mellan årstiderna.

Av detta skäl måste ett smalt utrymme alltid placeras mellan parkett och vägg, öppen spis, trappa, rör eller anslutningsgolv. Överla inte för mycket sammanhängande ytor. Maximal golvbredd är ca 8 meter och längd i tabellriktningen 12 meter. Då kommer en rörlig mover att bryta ytan.

För all limfri läggning ska golvet inte på något sätt fästas på substratet, men ska läggas som ett så kallat flytande golv.

Grundregeln är att lägga golvbrädorna parallellt med infallande ljus, men ibland kan det vara lämpligt att lägga parketten åt andra håll. I tider och andra långa smala utrymmen finns det till exempel mest förnuftigt att lägga parketten i rummets längdriktning, på grund av träets rörelser och en önskan om minst möjliga ras.

Rörliga fogar i parkettytor och övergångar mellan golv i olika riktningar, täckta med listor. Det finns många olika typer av mässing, rostfritt stål och folieband som skruvas in i substratet. Några av parkett producenter har också tagit upp ett eget system listor i samma träslag och ytbehandling såsom parkettgolv, gör skarvning söt och diskret.

ADVERT

Mest populära