All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Smarta lidit lampor är inte så smart ...

Du kan spara en hel del genom att byta halogen eller glödlampor med lidande, även om försök har visat att det finns stora skillnader i hur bra olika lysdioder är, både när det gäller energiförbrukning och ljuskvalitet.

Nu svenska Energimyndigheten testat 12 smarta lidit lampor och funnit att många av dem kanske inte är så smart ändå - åtminstone inte när det gäller energiförbrukning.

Detta är en smart LED

En smart lampa skiljer sig från en vanlig LED-lampa genom att den styrs från en fjärrkontroll eller en app och de har ytterligare funktioner som du inte får med en standard LED-lampa. Se exempel längre ner i artikeln.

Enligt testet använder de värsta tre till fyra gånger mer effekt per år än en standard standard LED.

Se skillnaden: Från 7, 1 till 41, 1 kWh per år!

Nedan ser du hela bordet med alla siffror för strömförbrukning, ljusstyrka och mycket mer.

Och som du kan se:

En standard LED-lampa använder 11 kWh per år enligt Energistyrelsen.

Det bästa smarta ljuset i testet är LaBros MBP5W-B, som använder 7, 1 kWh per år. Detta har emellertid kontroll över lampan och dränerar således inte ström från en styrenhet.

SMART CONTROL: Med smarta LED-lampor kan du styra ljuset från exempelvis telefonen. Men det kostar, när det gäller extra kraft. Foto: NTB Scanpix mer

Yanzi Start är de värsta rök i testet med den högsta effektförbrukningen: Med styrenhet och lampa konsumtion avgår detta system 41, 1 kWh per år.

Dessutom är den här lampan den högsta standbyförbrukningen på 72 procent av strömförbrukningen.

Philips Hue är ett system som vi känner väl i Norge, och att Dinside testas också när det kom till Norge under 2012.

Hue är enligt Energimyndigheten är en av de smarta lampan system som gynnas mest ström när lampan är i standby: Den årliga förbrukningen är 22, 3 kWh per år - och 66 procent av förbrukningen går medan systemet är i standby.

Standby är cirka 20 procent på det lägsta av de testade smarta lamporna och upp till 72 procent av den årliga energiförbrukningen högst.

Exemplen i tabellen är baserade på lamporna tända tre timmar om dagen och i standby 21 timmar om dagen. Alla lampor är smarta LED-lampor med E27-bas.

Tillverkare / Modell Kontroll Energiförbrukning kWh / år Stand-by (%) Lys-styrka lm (max) Dimm-ing% Effekt ( W)
Sylvania LIFX Mobil app och wiFi 38, 3 54 1075 100 16, 2
Philips Hue Mobil app, wiFi, gateway 22, 3 66 462 95 5, 4
Ilumi Smartbulb A21 Mobil app, Bluetooth 16, 3 20 835 96 11, 9
Jedi Belysning G 100 E27 iDUAL60 Fjärr 16, 2 18 893 77 12, 1
Sengled Boost Mobil app, wiFi 21, 6 62 438 100 7 6
Tabu TL800 Mobil app, Bluetooth 11, 8 < 999> 34 333 88 7, 1 Labro MBP5W-B
Kontroll av lampan 7, 1 37 330 58 <999 > 4, 1 Miberi magi Hem Mobil app, wiFi
13, 3 42 422 100 7, 1 Ultron Spara-E mobil app, Bluetooth
11, 7 50 240 77 5, 3 Belkin Wemo LED-ljus Starter Set mobil app, Gateway, wiFi
26, 3 57 732 96 <999 > 9 Airam A7UADU Mobil app, Bluetooth 13, 6
20 806 86 9, 9 Yanzi Start Mobil app, Gateway, WiFi 41, 1
72 453 84 7, 4 LED-lampa standard Nej 11
Nej 800 Ja / Nej W halogen Nej 52, 6
Nej 800 100 W Incandescent Nej 65, 7
Nej 800 100 W Detta innebär att Energiförbrukning per år: Denna beräknas från ljuset är på tre timmar per dag och resten av tiden är den av, men i vänteläge.För de lampor som har en gateway / bridge ingår deras energiförbrukning i årskonsumtionen.
Standby:

  • Standbyförbrukning i procent av den årliga energiförbrukningen om lampan är i standby 21 timmar om dagen. Ljusstyrka:
  • Ljusstyrkan anges i lumen (lm). Detta nummer visar hur mycket ljus ljuset ger när det tänds max (vit) med vitt ljus. Ju mer lumen, desto starkare ljuset. Detta är målet du ska leta efter på paketet, istället för att fokusera på watt. En gammal 40-watt glödlampa avger 410-470 lumen. Dimning:
  • Visar hur mycket lampan kan dämpas maximalt; Ju högre procentsatsen desto bättre dimmeringsmöjligheter. Effekt:
  • Lampans effekt i watt, med maximal ljusstyrka, vitt ljus. kan detta vara en smart lampa göra
  • åsidosätta Ljus från MOBILE: Smarta lampor kan styras från mobiltelefonen, och kan ha många olika funktioner - till exempel ändra färgen på ljuset. Foto: Kristin Sørdal mer

Smarta lampor, till exempel blinka i takt med musiken, blinka när telefonen ringer, kan du styra flera lampor samtidigt, och du kan ställa in den att de slår på och av vid bestämda tider .

Med någon kan du kontrollera om du har glömt att stänga av ljuset, och du kan stänga av det även om du inte är hemma. Du kan välja nyans av ljuset enligt vad du behöver just nu; varmt eller kallt ljus? Och vissa kan också ändra färg eller du kan eller de kan ändra färg. CONTROLLER också går POWER:

Detta är en förklaring till att smarta LED-lampor använder mycket mer energi än vanligt: ​​Många av dem är anslutna till en styrenhet - som också använder elektricitet, förutom lampan. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke mer

Därför använder de mer el

Många smarta lampor måste anslutas till en så kallad "gateway", som är en styrenhet som du ansluter till din router hemma. Detta betyder att förutom den effekt som lampan själv använder, använder styrenheten också ström.

Detta är också en anledning till att dessa typer av lampor drar mer ström än en vanlig standard LED.

Dessutom lyser lamporna hela tiden, och sedan använder de också ström.

- Ta kontroll, felet

Stefan Sandhagen, pressansvarig på det svenska företaget Yanzi bakom lampa som utförs dåligt i testet, säger Dinside att det är viktigt att notera att energiförbrukningen i testet ingår strömförbrukning från styrenheten.

- Till skillnad från konkurrerande produkter är Yanzis gateway mycket kraftfull och stöder hundratals ljus och andra sensorer samt videoinspelning från kameror. Den har inbyggd batteribackup för att fungera under strömavbrott. Trots detta drar vår gateway mindre än 5 W när den är aktiv, vilket är klassledande, säger Sandhagen till Dinside.

- Att lägga energi på en enda lampa blir vilseledande, säger han.

Sand Hagen påpekar också att deras ljus används för att förstärka radionät i hemmet - och det ljus sändning och mottagning av data till andra sensorer i nätverket oavsett om lampan är på eller av.

- Lampan i testet togs bort från sortimentet för 18 månader sedan och är inte tillgängligt för försäljning, betonar han.

KONTROLL SPECIFIKATIONER:

Kontrollera strömförbrukningen i vänteläge innan du köper. Det måste anges på produkten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke mer

- Borde inte inklusive energiförbrukningen hos "bro"

Även Philips Lighting kritiserar i ett mail till Dinside att testet av energiförbrukningen lampor inkluderar strömförbrukningen från regulatorn. De betonar att deras styrenhet kan användas som en router för upp till 50 lampor och att den har en 1,5 W strömkonsumtion som enligt dem är mycket mindre än en vanlig router.

- Några av konkurrenterna i testet inkluderar inte en separat "bro" (kontrollenhet, red. Not). Det är mer exakt att jämföra energiförbrukningen till lamporna ensam, säger Philips Lighting till Dinside.

De hävdar också att lumeninmatningarna i testrapporten inte är korrekta för Philips Hue.

- Kan du göra något för att minska strömförbrukningen i vänteläge?

- Om konsumenterna är oroade över strömförbrukning controller, kan de välja att inte använda enheten, utan snarare att använda den trådlösa dimmer som kommer med en del av Hue ljus, säger Philips.

- LED är bra men:

Daniel Milford Flat Hagen, kommunikationschef i Enova, berättade Dinside att det fortfarande är energisparande att använda lidande, om de är smarta eller inte. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke mer

- har mer att säga

som du har en LED-lampa, än om de är smarta eller inte

Daniel Milford Flat Hagen, kommunikationschef i Enova, bekräftade att Dinside som traditionella LED-lampor är ute av standby-konsumtion och kan spendera hälften så mycket ström jämfört med en smart LED-lampa som kommunicerar över webben. - Problemet startade när jag bytte till LED Kan inte tända lamporna och lyssna på radion samtidigt.

- Fördelen med smarta glödlampan är att den kan styras via en app, ger fler färger och att ljuset kan dämpas. Nackdelen är att det är dyrare vid inköp och att det använder mer kraft. Men när man jämför dem bör man också överväga vad man verkligen vill ha med glödlampan. Ljus används inte bara för belysning, några smarta LED-lampor som kan blinka eftersom musiken du spelar är ett bra exempel, "berättade han för Dinside.

Han påpekar att alla elektriska produkter i vänteläge drar ström.

- Samtidigt har det mer att säga till strömförbrukning

som du har lidit lampor

än

om de led-lampor är smart eller inte . Om den totala energiförbrukningen blir lägre med en smart LED-lampa, är det en vettig sparåtgärder i isolering, men det viktiga är de totala utgifterna - och LED-lampor innebär försumbar genom den årliga elförbrukningen i norska hem, om glödlampor är smart eller inte, säger Flathagen. Han säger också att styrsystem i allmänhet, både för belysning och för annan strömförbrukning, blir allt vanligare. - I detta perspektiv är smarta LED-lampor först och främst ett mellanstadium på vägen mot morgondagens morgon.I 2019 har alla i Norge fått digitala effektmätare hemma och öppnar nya möjligheter. Flera kraftleverantörer erbjuder nu ytterligare lösningar där du kan spåra och kontrollera din konsumtion, till exempel genom en app. Den individuella glödlampan behöver inte elektronik som drar elektricitet, säger Flathagen till Dinside. Läs också:

Det här betyder informationen om lampa förpackning

Dyraste guide är bäst i testet

Bra guide: Ska du välja halogen, ledd eller glödlampa? Kolla beräkningarna här!

ADVERT

Mest populära