All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Smart - få full kontroll över ditt hem

Det är mitt på dagen och ditt hus sover. Lamporna är släckta, inomhustemperaturen sänks och larmet slogs på när familjen stängde dörren på morgonen.

När du kommer hem från jobbet tänds lamporna i korridoren och radioen i köket tänds. Nu kommer middag att göras! Huset är återigen gott och varmt och det smarta ledningssystemet har tagit hänsyn till att temperaturen utanför har sjunkit till femton minus under dagen.

Ett styrsystem kan styra nästan allting - även ytterdörren. Från appen kan du släppa bort hantverkaren eller barnet med en glömd nyckel.

Efter middagen samlas familjen i vardagsrummet och du trycker på "bio" -knappen i appen som styr huset. Vips, mörkarna går ner, lamporna tänds och TV: n sätts på. När det är sänggåendet, behöver du inte ta runt i huset för att stänga av alla ljus - en tryck på strömbrytaren och huset är så mörkt som du vill ha det.

Läs också:

Ser du på TV: n i det här fotot?

Tja, det finns en TV här. Se bara bra ut.

Du har en fjärrkontroll för allt: TV, radio, ytterdörr, gaspanna, ljus och värme kan styras med en knapptryckning.

Och medan familjen sover, stäng av vattnet i några timmar för att spara ström - men det fortsätter att värma upp vattnet för morgonduschen. När du vaknar nästa morgon är morgonkaffe redan redo i köket.

Lättare enklare

Alla dessa scenarier är möjliga om du installerar ett smart house-system i ditt hem. Under senare år har denna teknik blivit så tillgänglig att du och jag kan njuta av det.

- Många har samma idé för smart house-konceptet som för flygbilar - de tror att det bara är tio år framåt, ler Øystein Kolberg, marknadschef på Eaton.

Han tror att smarta hus blir allt viktigare och viktigare i framtiden, särskilt i betydelsen av envägsåtgärder i hemmet. Eatons system heter xComfort, och är för närvarande på plats i cirka 10 000 norska hem. Det installeras av elektriker, och är ett trådlöst system som i princip låter dig styra allt som händer i huset.

Läs också:

Spara pengar genom att isolera taket igen

Återisolerande taket kan spara tusentals flikar i värmekostnader. Men förändring av husets förutsättningar innebär också stora risker.

Master-brytare: Ett-klick gör ljus och andra saker som orsakar onödig strömförbrukning.

Dagliga funktioner styrs via väggbrytare, och de mer avancerade funktionerna styr dig genom en panel eller app på din smartphone eller surfplatta. Här får du också en fullständig översikt över din strömförbrukning.

- Appen är väldigt lätt att använda - även för den äldre generationen. Du kan styra bland annat värme, ljus, ventilation och skuggning och larmet går, frys sönder eller om du har en vattenläcka, får du ett meddelande på telefonen, förklarar Kolberg.

Har du ett elektriskt lås, kan du även sitta på kontoret och öppna dörren för hantverkaren.

Läs också:

Var energityp - välj värmepump!

Idag ställs nya energikrav för nybyggda bostäder. Omkring hälften av energibehovet är nu täckt av strömförsörjning annat än ström och olja / g ...

iPad dockningsstation med induktiv laddning (iPad är fast med en magnet).

Mycket kraft att spara

xComfort-systemet kostar från 30 000 för grundpaketet, vilket låter dig styra uppvärmningszoner i huset.

Då kan du expandera med fler komponenter efter behov.

- I ett vanligt trähus kan du spara mellan 20-40% vid uppvärmning genom att installera ett styrsystem, säger Øystein Kolberg.

Du kan även styra fristående lampor via plug-in-enheter. Vanligtvis är detta byggt.

Med xComfort kan du också få en utomhus sensor som lär dig hur utetemperaturen påverkar husets inomhus temperatur och justerar sedan värmen automatiskt.

Du kan lägga till att temperaturen sänks på natten och när familjen är ute av huset under dagtid.

- En av våra kunder är flygvärdinna och reser mycket. Sedan sätter hon huset i sparande läge, samtidigt som man har möjlighet att fjärrkontroll så att hon kan värma upp gemensamma utrymmen och sonens sovrum om han ska komma hem medan hon är borta. Hon har sparat mycket pengar på energi!

Innovativ strömförsörjning

Vill du ha ett smartare hem utan att behöva ringa en elektriker? Det norska företaget Home Control har utvecklat ett eget patenterat eluttag med inbyggd smart teknik.

Detta uttag du köper i affären ($ 450 för en dubbelplugg) och allt som du då ansluter till elektrisk utrustning kommunicerar via en kontroller som du kopplar in i din router. Då kan du styra ljus, värme och mycket mer via en app.

- Ett smart hus måste vara energieffektivt och säkert, med möjlighet att ställa upp värmebehandlingsplaner i varje rum. Vi fokuserar på lättanvända, lättanvända produkter, och med appen får du all kontroll i ett system, förklarar Yngar Pettersen, General Manager of Home Control.

Det här smart house-systemet är gör det självvänligt och du väljer hur mycket du vill installera de individuella Home Control-enheterna.

En smarthjem kan nästan uppfattas som magisk. Kommer att tända! I själva verket behöver du en knapp eller mobil, men vem vet vad framtiden ger?

De köps som startpaket samt tilläggskomponenter på Elkjøp från november i år (startpaket med styrenhet och tvåledade glödlampor, 1500 kr, sedan 150 kr för varje glödlampa).

- Uttagen är Nemko-certifierade, och det är både säkert och lagligt att montera dessa. Vi vill göra saker så enkelt som möjligt för användaren, och du behöver bara två klick för att lägga till nya element i styrsystemet, förklarar Yngvar Pettersen, General Manager of Home Control.

Entreprenörerna gör stora framsteg både i Norge och internationellt, och nya produkter är på gång - inklusive en takpanel med takpanel och möjlighet att styra ljudsystem som Sonos.

En ny säkerhetstjänst kommer också att lanseras nästa år och trådlösa övervakningskameror finns redan på plats.

Hämtar värdedata

I stället för en utomhusgivare baserar Home Control sin automatiska värmehantering sig på uppdaterade värdesdata från Meteorological Institute - baserat på postnumret du angav.

- Efter två veckor har systemet lärt sig hur exakt ditt hus är uppvärmt. Och när du ansluter till paneldunken kan vi garantera 30 procent mindre effekt per ugn, vilket kommer att visas på elräkningen, lovar Pettersen i Home Control.

Lokala leverantörer

Det finns många olika smarthussystem, och erbjudandet varierar lite med var i ditt land.

Lyse Energis smarta system har fått stor uppmärksamhet, men är för närvarande endast tillgänglig i Västra Norge, inom täckningsområdet Lyse Elnett.

De verkar expandera till resten av landet (läs mer på smartt. Nej).

Säkert rum i Bærum / Akershus säljer DeltaDore, vilket också är en trådlös lösning som hanteras av en app:

Till exempel kan vi göra iPAD för DeltaDore-systemet.

- Elinstallatören installerar små radiosändare i ljusbrytare och eluttag så att all elektrisk utrustning kan prata ihop. Vi har en enkel app som låter dig styra allt från ljus, värme och solskuggning, men du kan också använda en kontrollpanel i huset. Du kan börja små och bygga på systemet efter en stund, och en typisk installation i ett genomsnittligt hem är mycket billigare än många tror, ​​säger Svein Inge Myhre i Safe Rome.

Läs mer om deras system vid Säkerhet. com eller Stork. se / DELTADORE.

ADVERT

Mest populära