All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Små ventilationssystem är knappa

Typ: Rikke Åserud

hus familjen Borg Bjerg Nesodden är 1952, men lite kvar av den ursprungliga. Sedan de flyttat in för tio år sedan, har de renoverats och byggt på huset, så idag verkar det som nytt och modernt. Arbetet har slutförts, och för bara några år sedan var hemmet helt färdigt. I köket och på badrummet finns det fläktar som ger ventilation när rummen används. men efter att ha bott i ny beklädnad och långt bättre isolering än tidigare, luft där tenderade att vara mycket tung, verkar Peter Borgbjerg. Luftluckorna i H-windows räcker inte.

- Jag kan sätta in en vanlig luktluft - men så går mycket av värmen i rummet rakt. I dessa klimat tider och med stigande elpriser, jag skulle vilja hitta en mer energieffektiv lösning, säger Borbjerg, undrar hur han bäst kan få bättre luft i vardagsrummet.

Tänk först

energirådgivare Torben Søraas i Enova ger Borg Bjerg rätt så vanligt ventilation är inte särskilt energieffektiva.

- Därför rekommenderar vi i allmänhet alla som bygger en ny eller renovera fastigheten och efter att isolera betydande lägga upp till ett balanserat ventilationssystem med värmeåtervinning, säger Søraas.

En balanserad ventilationssystem med värmeåtervinning kan ta hand om mellan 70 och 80 procent av värmen i luften som dras ut ur rummet. Problemet är helt enkelt att eftermontering av balanserad ventilation i ett befintligt hem är mycket omfattande och ofta mycket dyrt. Peter Borgbjerg betygsatt detta ombyggnadstiden, men kom fram till att det skulle bli lite bra lösning för ett hus från 1950-talet, som sannerligen inte var anpassad till ett sådant system. I hans situation har Enova goda råd att delta.

- När huset nu finns finns det inga bra alternativ för balanserad ventilation?

- Nej, då frågar du om du inte kan hantera kök och badutdrag. Du kanske vill hålla koll på om avloppet på våtrummen fungerar bra. Om de inte gör det, riskerar du stora problem med fuktskador, inomhus luftkvalitetsproblem, kvalster och så vidare, säger Søraas, som rekommenderar människor i liknande situationer för att investera i en fuktmätare både i vardagsrummet, badrummet och eventuellt tvätt. Luftfuktigheten bör ligga mellan 25 och 45 procent, och inte gå över 45.

Hull marknaden

Marketing Jon Dehli Flexit, som är den största leverantören av ventilationssystem för privata bostäder, medger att det inte finns någon brist på bra lösningar för energieffektiv ventilation i befintliga bostäder.

- Ja, det är klart ett hål på marknaden. Det finns cirka 1, 4 miljoner norrmän med andningsproblem i en eller annan form, och det finns 1,8 hem i landet.Det finns många som bor i hus där det kan vara svårt att ställa in kanaler och större anläggningar. Så det hade tydligt varit en marknad för en enda effektiv produkt för bättre rumsventilation, säger Dehli. Han förklarar vidare att en av utmaningarna hos små ventilationssystem är buller.

- Det är väldigt svårt att få något som är både effektivt och tyst för bara ett rum.

Koldioxidmätare

Sedan finns det ingen annan sak för Borgbjerg-familjen att göra än att börja spara ett omfattande kanalsystem. Eller kan de helt enkelt göra med naturlig ventilation? Arkitekt Chris Butters hos Gaia Architects anser att naturlig ventilation inte är känd. Han påminner om att det finns mycket pengar i ventilationsbranschen, och att råd från vissa företagare kännetecknas av det.

- Vi i Gaia Architects försöker bygga för naturlig ventilation och andningsbyggande konstruktioner så långt som möjligt. Mekaniska anläggningar är dyra; de kan orsaka bullerproblem och, i många fall, orsaka större inomhusklimatproblem än vad det varit utan. Även om teorin tyder på att en mekanisk fabrik är den bästa lösningen, visar det sig i praktiken att människor inte är bra på att göra det nödvändiga underhållet. Det påverkar snart effekten, säger Butters.

Även om det är svårt för honom att ge allmänt råd till familjen Borgbjerg, har han fortfarande några tips om vad man ska göra:

- Det är värt att betala en koldioxidmätare. Det kommer att ge en god indikation på när du behöver luft. När koldioxidhalten i luften överstiger 1 500 milliliter per kubikmeter, öppna några fönster i varje ände av huset och chock luft i några minuter.

- Men släpper det inte för mycket värme?
- Vissa värmen kommer alltid att fly undan på det här sättet. Men med snabb chockerande kyler väggarna inte ner och du förlorar bara värmen i den utbytta luften, vilket är väldigt liten. Vi måste också komma ihåg att ventilationssystem kräver energi. Det är inte säkert att andas på det enklaste sättet är så mycket mindre lönsamt, varken ekonomiskt eller miljömässigt, säger Butters. Han rekommenderar också att inte låta innertemperaturen gå över 20 grader. "Över temperatur" är ett välkänt inomhusklimatproblem, som arkitekten påpekar, vilket också påminner om att lägre temperaturer ger besparingar på energibeträden.

Miniventilation

Aleksandar Birovljev i Radonlab har ventilation som ett viktigt ämnesområde. Han tror att ett bra alternativ i detta fall kan vara det Minivent Space Ventilation System.

- Minivent, som kommer i två utgåvor, har en värmeåtervinningsenhet som gör att luften uppblåst från utsidan uppvärms av inomhusluften som sugs ut. I en modell överförs värmen i värmaren enkelt genom rören nära varandra. Den andra modellen använder en princip som liknar en kammarebyte i ett större ventilationssystem, vilket uppnår att 85 procent av värmen återanvänds.Mekaniken är sålunda som i större ventilationssystem, men Minivent är liten och lokal. Allt du behöver installera är ett hål i väggen, säger Birovljev. Fläktarna i värmecirkulatorn använder energi, och besparingarna jämfört med normal luftning kan därmed vara betydelsefulla, tror han.

ADVERT

Mest populära