All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Små eller stora plattor? Ja, tack båda.

Tillgången till olika typer av marker har exploderat de senaste åren. Nu är det slutet på den perioden då de flesta lade vita, fyrkantiga plattor av samma storlek. De plattor vi väljer idag är både stora och små, och vi kombinerar olika typer och färger på samma yta. Du kan skapa spännande effekter genom att kombinera kakelstorlekar och göra optiska illusioner om du använder plattorna korrekt.

Men att välja storleken på plattorna är inte bara ett utseendebeslut. Kakelens storlek har också några praktiska konsekvenser.

Stor och tyst

Med kakel kan t ex flisarna snabbt läggas till. Och om du använder dem på väggen, kan de också ge en tystare yta än vad du får med många små plattor. Men de har också vissa nackdelar.

Bredt använd: Kakelplattor är populära i badrummet.

- Nackdelen med stora plattor på golvet i våtrummet är att det kan vara svårt att få ett ordentligt tvåsidigt fall kring duschen i duschen. Men vad du kan göra är att använda stora plattor där golvet är platt och använd små plattor på samma yta i själva duschzonen där det är obligatoriskt för ett fall, föreslår Arne Nesje.

Han är sekreterarledare i Byggföreningsföreningen och forskare vid Sintef Byggforsk. Han är också Vi i villor kakel expert och har svarat många frågor om kakel från experterna i expertpanelen.

Läs också:

Hur man väljer rätt plattor

Kakel ska inte bara vara trevliga att titta på. De måste också tolerera användningen. Här ger vi dig råd om vad du ska leta efter när du väljer plattor.

Små och flexibla

Det har också blivit populärt med de små kakel som säljs online eller papper, de så kallade mosaikplattorna. Eftersom de är små och online, är de idealiska för användning i områden som inte är rätt. Böjda duschhjul är vanligtvis klädda i mosaikplattor, och ofta ser de att de små plattorna används för att betona detaljer, göra gränser eller dekorationer.

- Små plattor är användbara vid utformning av saker. De är till exempel lätt att anpassa sig runt en eld, säger Nesje.

Men som med de stora plattorna finns det också några nackdelar i samband med de mycket små plattorna.

- Nackdelen är att det finns en relativt stor andel ytor som blir fogar. Fukten kräver mer rengöring för att hålla den ren och till och med i färg. Vi vet att städning ofta sänks i aktiv familjes hektiska vardag. En ordentlig rund tvätt i nya och nya arbeten underverk för att hålla ytorna rena, säger Nesje.

Undrar du om kakel? Skicka en fråga till Arne Nesje här!

Optiska illusioner

Om du använder plattorna korrekt kan du lura ögat och tänka på att rummet har en annan dimension än vad den egentligen har.

Läs också:

"Kan du lägga till nya plattor över gamla plattor i badrummet?

"En fördel med att använda stora plattor i ett litet rum är att det får rummet att bli större, säger Nesje." Du målar verkligen målade plattor. " kan också använda avlånga plattor för att ändra intrycket av rummet.

- Har du ett trångt rum och vill att det ska se bredare ut, betala av med avlånga kakel som ligger i. Och du har ett rum under taket , kan du använda avlånga plattor som står för att ge en illusion av större tak, föreslår Nesje.

Här är de frågor som Arne Nesje har svarat

ADVERT

Mest populära