All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Små mirakel på rutan

POLYTROL® är en djupt penetrerande olja, som återställer det ursprungliga utseendet av gelcoaten, plast, metall och andra ytor. Mediet tränger in i substratet där det fuktar pigmenten så att färgen och glansen som solstråle, regn och förorening har slitit bort kommer tillbaka. På så sätt försvinner Polytrol plast och målade ytor tillbaka en ny färg och fin glans. Eftersom produkten inte innehåller silikon, kan ytan överbeläggas vid ett senare tillfälle.

Med Polytrol får den bleka metallfärgen färgen tillbaka.

Används till exempel till:

 • Målat metall och plastdelar: cykelskärmar och delar på grillen som inte blir heta.
 • Plastic möbler och föremål i trädgården: bleka stolar och bord i plast, örngott, barnleksaker och även gummistövlar kan få ny forna glans tillbaka.
 • Glasfiber: Faded gelcoat och plastmaterial på båten, husvagnen och skidbussen.
 • Metall: Skydd mot korrosion av ren metall, och skyddar glansen hos polerad metall och används i krom, aluminium, mässing, brons och rostfritt stål. Oxiderad aluminium och krom detaljer som har blivit matt får glansen tillbaka.
 • Trädgården: betong, marmor, skift och o-glaserade plattor har en djupare färg och skydd mot nedsmutsning. Används på grus, gravstenar, stenmurar, stenplattor och steg.
 • Huset: Fabriksmålade dörrar och fönster som har blivit bleka och avskärmade kan ge en jämn glans tillbaka.

- Men försiktighet bör tas vid användning av Polytrol på vita ytor och vitplastik eftersom oljan kan vara gul, säger oljeexperten Anne-Lise Hansen hos Owatrol.

Polytrol är inte ytbehandling, men bör komma in i substratet. Applicera borsten med en pensel och polera med en luddfri trasa eller fin stålull (0000). Polytrol ska inte bilda en film och avlägsna överskott av olja med en trasa.

Förhindra rost och skrämma sniglar

Owatrololja utvecklades 1840 som en utspädning för färg. Idag används den som rostskydd, priming, färgtillägg och för att förhindra lackerade ytor från flakning. Med andra ord är Owatrol en mångsidig olja med god förmåga att tränga in i substratet. På rostfritt metall expanderar det fukt och luft, vilket förhindrar fortsatt utveckling av rost. När man använder trä fyller det upp porerna i trädet så att vatten inte orsakar färg att blöda.

Men Owatrol har också andra överraskande egenskaper:

- Sniglar och myror gillar inte Owatrol utan att veta varför. Den som använder pallbunkar i sängen i köksträdgården kan applicera Owatrol i träet och därigenom låta sniglarna äta grönsakerna. En vän som hade ett litet äppelträd som aldrig blomstrade eftersom det var fullt av myror målade stammen med Owatrol.Myrorna var borta och trädet både blomstrade och gav frukt, säger Anne-Lise Hansen.

Ett litet träd växte fattigt på grund av maur invasionen. Med en kappa Owatrol på bagaget, försvann myrorna, och trädet började trivas!

Används till exempel till:

 • Kan appliceras direkt på rostiga ytor, tätning underliggande, ren metall för vidare rostbildning på stålkonstruktioner, räcken, galler, rör och trappor.
 • Kan användas på icke-järnmetaller som zink, koppar, aluminium.
 • Kan användas som primer för galvaniserade ytor, så det krävs ingen väderbehandling eller syrabehandling.
 • För utomhus trävaror där bländning är ett problem: Vindrutor, räcken, fönster, hörnlåda och inramning.
 • Oljan ger en jämn yta med bra vidhäftning för vidare färgbehandling. Används som primer på träslag och tidigare oljad mark.

- På platser där färg som fläckar, som räcken, vattenbrädor och vindrutor, kan Owatrol användas som grund för att det nya området ska bli bättre, säger Anne-Lise Hansen.

- Skrapa först alla lösa färg och borsteövergångar mellan gammal färg och barrträ. Applicera sedan Owatrol i två lager på vått på vått och sedan på ett lager över ytan. När substratet har torkat för en dag har den en blank yta och är klar för vidare behandling med färg, säger hon.

Verktyg på rutan

Sätt i trädgårdsredskapet med en smörjolja för att göra jobbet enklare.

"Verktyg på låda" är ett populärt sätt att beskriva Transyl. Den öppnar kronfäste, tines frusna lås, lossnar skruvar som fastnar och smörjer knirkande cykelkedjor. Detta är en smörjande och djupträngande olja med unika egenskaper. Det är bland annat självutbredande och kan till och med klättra.

- Transyl tränger överallt, så att du kan smarta även på otillgängliga platser. Transyl används vanligen för demontering och underhåll av olika metallobjekt och maskiner. Den har mycket låg ytspänning, vilket kombinerat med kapillärverkan gör att Transyl klättrar längs vertikala sidor av metalldelar, säger Anne-Lise Hansen.

Används till:

 • Lös: Lossa och lossa delar som har fixerats eller oxiderats, t.ex. skruvar, bultar och beslag.
 • Fuktighet i toner och förskjutning: Ett lås som fryses igen öppnas på några strängar med Transyl.
 • Smörjer och skyddar: Mediet rinner väl och smörjer utan att klamra sig. Cykelkedjor och nav, knäppande gångjärn, stoppkranar som inte helt vill stänga vattenlinjen. Transyl lämnar en tunn skyddsfilm på metallytor för att skydda mot fukt och snabb oxidation, men blockerar inte och får därför inte smuts och damm att hålla fast.
 • Rengör: Avlägsnar smuts, sot och fett och förskjuter vatten.

Transyl innehåller inga frätande ämnen, syror eller silikon och appliceras från sprayboxen.

ADVERT

Mest populära