All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Litet hus får de bästa varumärkena

Text: Linda Ørstavik Öberg.

I oktober var 115 energicertifikat med energikaraktär A registrerade för hem och stugor. Det är nästan lika många som under hela perioden från början 2010 till oktober i år.

Värre är det med offentliga byggnader.

Det är inte ett av landets sjukhus som har uppnått energikaraktären A.

Det visar NVE: s energimärkningsstatistik för oktober.

Få energimärkta yrkesbyggnader

- Energikarakteren A hänger högt och svårt att uppnå, som siffrorna visar. Till exempel finns det fortfarande ingen sjukhusbyggnader i landet som har uppnått energi klass A, medan totalt 17 av dem har utfärdats energicertifikat med energi betyget B, säger Olav Isachsen, projektledare för märkningssystemet i NVE.

Sedan början av märkningssystemet under 2010 har totalt 15 förskolor, 7 hotell, 5 idrottsbyggnader, 19 kontorsbyggnader, 3 kulturbyggnader, 15 lätt industri / workshops och 3 skolbyggnader uppnått energi klass A.

Men de flesta skolbyggnader som energimärkta slutar vid energikaraktär D (453) och E (309).

- Vi skulle vilja se att det fanns mer energieffektiva kommersiella byggnader, tyvärr är något långsamt. Trots att energimärkningen på senare tid har gått upp finns det fortfarande för få som energimärkena professionella byggnader. Det är förvånande, eftersom det här är något vi ska göra, säger Olav Isachsen, projektledare för energisystemssystemet i NVE.

När det gäller kommersiella byggnader, statistik visar att i oktober trycktes 112 energicertifikat än i september, men jämfört med perioden januari till juni är det fortfarande en minskning.

svårt att uppnå en

Sedan starten av programmet den 1 januari 2010 i alla tryckts 229,551 energicertifikat för bostäder, och 9899 av dessa trycktes i oktober.

Bland de som gemensamt uppnått energikaraktär A finns 248 energicertifikat för enfamiljshus. Av dessa var 115 registrerade i oktober. Detta är överlägset det högsta antalet i en enda månad hittills. Totalt 2 239 småhus fick energikvalitet B.

som totalt 215 lägenheter är energi certifikat med energi grad A, medan 2524 energimärkes lägenheter är energikvalitet B.

ADVERT

Mest populära