All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Slarvig energimärkning

"Vi borde klara nästan 100 procent korrekt märkning. Agnar Aas, NVE"

Elektriska kedjor slarvar med energimärkning av apparater .

Vitvaror klassificeras i enlighet med den mängd energi de använder och därmed hur miljövänliga de är. Detta visas på en skala från A till G, där A är bäst. (Läs mer om arrangemanget här.)

Läs också: Nu finns även energimärken

Känner du igen det här avsnittet? Energimärkningen är lätt igenkännlig på de röda, orange, gula och gröna pilarna, och bör vara tydligt synlig i affären, vilket gör det enkelt att välja grönt. Fax från NVE mer

Institutet för Consumer Research, SIFO har kontrollerat 5. 041 apparater på uppdrag av det norska vattenresurser och energidirektorat (NVE). Endast 46 procent av dem märktes korrekt i butiken.

- Även om resultatet är tio procent bättre än förra året, är det fortfarande långt efter. Butikerna måste förstå att energimärkning rätt och tydligt är ett sätt att ge bättre service, säger Agnar Aas, minister för vattenresurser och energi i ett pressmeddelande.

- Vi bör hantera nära 100 procent korrekt märkning, säger Aas.

Att bli bättre

SIFO har kontrollerat 95 butiker i 63 kommuner i år. Förra året kontrollerade de 121 butiker i 64 kommuner. Då fann de att endast 36 procent av de vita varorna märktes korrekt.

Elkjøp Stormarked i Molde var bäst i klassen, med 99 procent korrekt markering av utställda apparater. Märkningen var bäst även i Trondheims kommun, där tre butiker kontrollerades. Detta trots att en Elprice butik som kontrollerades hade dålig noll noll procent korrekt märkning. Två Siba-butiker drog upp med mer än 90 procent korrekt markering.

Brand fel

Felaktig märkning av apparater betyder inte att fusk med klasser. Det vanligaste märkfelet är enligt NVE att energimärken helt enkelt inte finns på enheten.

Kommunen Bergen kommer det värsta ut överallt. Här kontrollerades tre butiker, alla tillhörde Elprice-kedjan och hade inga ordentligt märkta apparater.

Kedjan topp

Elprice var extremt dålig i den här undersökningen, som de är i för första gången. Totalt 18 butiker inspekterades, och i genomsnitt var endast åtta procent av de vita varorna märkta på rätt sätt. NVE drar Elprice i Ski som en positiv motvikt; med 91 procent korrekt märkta apparater. icke desto mindre; De flesta Elprice-butiker hade inga riktigt märkta apparater, och det här är synd.

Kedja Resultat 2007
Chain Antal kontrollerade butiker Procent korrekt märkning
Siba 2 95%
Lefdal 1 67%
Elkjøp 11 62%
Coop 8 60%
Expert 26 40%
Euronics 12 35% < 999> Elkjeden
16 15% Elprice
18 8% Fristående
1 0% TOTAL
95 46% Källa: Sifo på uppdrag av NVE
Siba toppar listan med 95 procent rätt märkta varor, men det är värt att nämna att här finns bara två butiker kontrolleras.Detsamma gäller för Lefdal - endast en inspekterad butik.

kontroll gör

Även om vissa kedjor brickor och har sämre märkning än förra året, bland annat Coop kedja tillsammans. I år 60 procent av de kontrollerade varorna korrekt märkta, jämfört med 39 procent under 2006. Det måste dock sägas att dubbelt så många butiker kontrollerades förra året.

Siba har minskat mellan 90 och 100 procent under de senaste tre åren.

Enligt NVE har de tidigare kontrollerade butikerna gjort det mycket bättre än de som kontrolleras för första gången.

Mer om miljön:

hur energi kontrollera din bostad

  1. Här är allt svanemerket
  2. Ger löfte om CFL
  3. Vi röker upp en bil
  4. Vad gör man när den sista lampan går?
  5. Nintendo förlorar miljöstriden
ADVERT

Mest populära