All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Låg försäljning på kabinmarknaden

Stugbyar och investerare tycker att omsättningen av nybyggda stugor är långsam. Antalet nya byggnader kommer att minska kraftigt i år.

Marknaden för nya stugor och nybyggda bostäder är som en till en: När en marknad är långsam övervinner den den andra.

- På nätet finns nu 2 255 stugor till salu, cirka 20 000 stugor av alla slag. De kommer inte att försvinna över natten, säger partner Bjørn Erik Øye i prognoscentralen för NTB.

- Varje kommun har bråttom på sina egna projekt och hoppas på det längsta att sälja enheterna. Kommunerna investerar därför kraftigt i grundinvesteringar, säger Øye.

Här får du en billig stuga

Pris faller i väntan?

Hyrespriserna har höjts högt med i genomsnitt 1,4 miljoner kronor och 2-3 miljoner kronor för nya.

- Även i fråga om priser uppfattas en parallellitet med bostäder. Om bostadspriserna sjunker faller huspriserna även om det är något mindre. Stigande bostadspriser, stugan stannar något mer än bostäder, säger Bjørn Erik Øye i prognoscentret.

FAKTA: Skåp

 • Under 2007 startades byggandet av fritidshus från januari till november med 1,3 miljoner kvadratmeter nyttutrymme. Det var 6, 2 procent fler kvadratmeter än 2006.
 • År 2007 såldes mer än 23.000 stugor och andra fritidshus.
 • Tja 2, 500 hytter säljs för närvarande online
 • Väl 20.000 enheter på fritidsmarknaden finns tillgängliga, som inkluderar både stugor och semesterlägenheter.
 • Medelpriset för en stuga är för närvarande 1,4 miljoner kronor. Priserna kan öka med minst 3 till 5 procent 2008.
 • Fastighetsmäklare registrerade endast en liten ökning av huspriserna i februari, men vice Torbjørn Ek i fastighetsföreningen (EFF) tror på en ökning med mellan 3 och 5 procent under året. Således kan det finnas minst en motsvarande ökning för stugor och fritidshus.

  Men ett prisfall kan komma, åtminstone om det finns en ytterligare räntehöjning. Många investerare sitter på ännu mer lediga stugor och i synvinkel finns kommuner som för närvarande har områden där det är möjligt att bygga 70 000 enheter på fritidsmarknaden.

  Vad är din stuga värd?

  Records 2007

  Aldrig tidigare har fler stugor och andra fritidsbostäder byggts här i landet. Byggstatistik från Statistiska centralbyrån visar att från januari till november förra året startades byggandet av 1,3 miljoner kvadratmeter bostadsområde. Det är en ökning med 6,2 procent från 2006.

  Och efterfrågan på sådana fastigheter var också rekord i fjol, med försäljning av mer än 23 000 stugor och fritidshus - inte minst för att marknaden stimulerades av olika finansieringslösningar.

  Till hemsidan dn. com har Eye uppgav nyligen att han tror stuga marknaden kommer att fortsätta att stiga, men att denna marknad till skillnad från förra året inte präglades av så mycket "smartness".

  Mer om stugan marknaden:

  1. Minns detta innan du avvika från hytten
  2. Modern log lösning sparar tid och energi
  3. Cabin dröm för utlänningar
  4. Kommer hyra stuga
  5. Stuga i fjällen och havet
  6. Hjälp, det regnar genom taket

  ADVERT

  Mest populära