All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Lite fart på vattnet?

Vattentrycket i kommunala nät är vanligtvis mellan 6 och 11 bar.

Trycket i ditt hem bör dock inte vara mer än fyra till fem staplar. En avlastningsventil på huvudkretsen säkerställer den.

- Om du hittar reduktionsventilen, se om nålen är på den rekommenderade fyren. Trycket faller när du trycker på en kran, men om det är mindre än 2, 5 bar är risken att filtret i ventilen kan ha delvis grodat, säger Bjørn Stensli, chef för Heating & Bath Company Functional Plumbing AS i Oslo.

Fermenteringen sker på grund av smuts och smuts som kommer med vattnet.

Kan göra mycket själv

Det finns en skillnad mellan vad du kan kontrollera själv och vad du ska lämna till rörmokaren.

- Reduktionsventilen ligger ofta i tvättstugan eller i ett tekniskt rum. Det ligger vanligtvis strax efter stopphållaren på huvudlinjen och före den första avloppspunkten. Om du hittar det är det lätt att läsa trycket. Men rengöringen av filtret måste lämnas till rörmokare, säger Stensli.

Inte alla bostäder är utrustade med reduktionsventil. Block lägenheter har vanligtvis inte det.

Tätning av filter i kranar och duschkablar kan också påverka vattentrycket.

Särskilt i block och leder sätts vattnet ned och piperas varje gång någon borstar upp. När vattnet är skruvat tillbaka kan det lossa skräp och snabbt som det sitter i filtret.

- Du kan finjustera ljuddämparen i vattenkranarna och duscha huvudet själv och rengöra det. Om du ringer en rörmokare kan en sådan enkel operation snabbt kosta 1500 kronor. Trevligt för oss, men helt onödigt för dig.

Inloppsfiltret i duschkranen kan också stängas över tiden och ge oönskat lågt tryck. På webben hittar du tips om att rengöringsjobbet kan utföras av amatörer om du är lite nötter. Det finns en skillnad mellan uppvärmning och bad.

- Kopplingar som innehåller tryckvatten bör hanteras av rörmokare. Du kan enkelt stänga av huvudkretsen själv, montera antagligen armaturen också. Men när vattnet återkommer är det avgörande att delarna är ordentligt monterade, säger Stensli.

Många klagomål om dåligt tryck

Om hela grannskapet är i dåligt skick kan det vara dags att kontakta kommunen.

- Vi mottar cirka 200 kundförfrågningar om året om tryckförhållanden, de flesta handlar om lågtrycksklagomål, säger Magnar Sekse, VD för kommunen, kommunens vatten och avloppsvatten.

Oslo kommun rapporterar om samma antal förfrågningar.

Läckage kan påverka trycket, men vattentrycket i kommunala rör varierar väldigt lite, enligt vatten och avloppsnät i de två städerna.

- Om du har låga tryck uppstår felet vanligtvis i det privata kabelsystemet innan eller utanför hemmet. Anslutning av ledningen är en vanlig orsak, med en minskning av rörens inre diameter. I vissa fall beror för lågt tryck också på bristen på underhåll av privata tryckförstärkningsanläggningar, säger Sekse.

Vattentrycket i huset bör inte vara högre än 4-5 bar för att undvika att förlora på rör och apparater inne i bostad. Vissa enheter ska inte ha mer tryck än 1, 5-2, 5 bar.

- kylskåp med is produktion, kaffemaskiner och diskmaskiner har integrerat tryckventil, åtminstone om det finns produkter av god kvalitet. Men om produkten är billigt och enkelt måste du ha en rörmokare för att sätta på din egen tryckventil. Annars kommer det att läcka, avslutar Stensli i Värme och Bad.

ADVERT

Mest populära