All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Hud oljor och tvål är mat för svampar

Fungicidinnholdet silikonmassa, dvs tillsatser av antifungala medel, har stadigt minskats med myndighetskrav. När mängden eller effektiviteten hos dessa medel reduceras blir kravet på rengöring ännu viktigare.

- Ofta tar så mycket hänsyn till miljön i den första fasen att du får sämre produkter och därmed förskjuter problemet. Svamp och soppsporer i badrummet är inte särskilt bra. Svampsporer kan faktiskt vara mer miljö fientlig än vad du har lämnat in i produkten, säger Fred-Erik Syversen på teknisk service i Casco.

- Men tillåter regeringen inte tillägg som kan förhindra svamptillväxt? - Inte utan dödsansvaret på förpackningen. Och det är inte så bra eller reklam.

Torka upp efter duscha

- Vad gör du för att undvika problemet?

- Först av allt, är lederna göras så rät vinkel som möjligt i förhållande till horisontalplanet, till exempel genom golvet, så att vatten inte kvar på leden över tiden. För det andra är det viktigt att torka över väggar och golv efter duscha för att hålla lederna så torra som möjligt. Använd en fiberduk som är lämplig för ändamålet.

- Bra rengöring kommer att minska - eller utsätta - svampangrepp. Svampmedlen tvättas ut efter 1-5 år, beroende på hur starka tvättmedel används för rengöring. Det bästa med att använda ett speciellt tvättmedel, ett badkar och duschdraperi och en skurkudde. Tvättmedlet är speciellt utvecklat för att avlägsna hudfett, kalk och tvålrester. Människor investerar mycket pengar i badrum. Då är det tråkigt att vissa leder kommer att förstöra allt. Tvålen som fäster sig mot silikonfogar hör inte till de mest aggressiva, men det ser inte ut som hygien.

- Hur man behandlar en attackerad fuge?

- Försök först med klor. Om detta inte räcker, ta bort foget antingen genom att skära bort det eller använda en silikonavlägsare. Då kommer det att återvinnas.

Färgblad nr 3/04

ADVERT

Mest populära