All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Skigard: tråd eller vävd tråd?

Skigard-byggnaden är en traditionell båt, inte så många av oss känner väl längre. Men det finns fortfarande experter på området. Generaldirektör Martinus Bækken i Gausdal Skigard är en av dem. Han har koll på terminologin, och förklarar de ord vi bör veta vem Sveigen, vide och sälg bindning:

- Willow är verkligen lågväxande träd eller buskar av vissa sorter. Vidje och kurva används ofta synonymt för hårda böjningar som kan böjas och knyta till ringar.

Tidigare användes vingarna flitigt istället för rep eller ståltråd. När skigarden byggdes användes vingar för att fästa skenorna i de vertikala stängerna.

Konsumerar vide bindning

Vidje bindning är därför en viktig del av den traditionella staket, och om du vill ha en verkligt nostalgisk ram runt stugan, är det en detalj du ska få med dig. Men det har sina svagheter. Att göra en woof slips kan se enkelt, men amatören kommer snabbt att upptäcka att det inte är så enkelt som du skulle tro.

- Skakningarna måste vridas på ett speciellt sätt, annars brista de. För att motverka detta kan du värma kurvan i vatten, men det är en tidskrävande process, säger Bækken.

Förutom det faktum att säsongen för sveigsanking begränsas till försommaren, och att det inte finns några småsaker som behövs för att hålla stängslet tillsammans; Varje kvist måste dras mätaren för att nå runt. Kanske var det därför ståltråden blev ett mer populärt bindemedel när det kom på marknaden - och det är det fortfarande.

Väljer ståltråd

- Idag är det mesta av ståltråden som valts för att binda upp skidorna. Det är uppenbarligen en ekonomisk fråga. Att bygga skigard med ståltråd är mindre tidskrävande och därmed också billigare. Men det är också det som håller skidorna mest stabila, säger Bækken. En utvidgning kommer att expandera under säsongerna och kontraktet eftersom det är varmt eller kallt. Med tiden blir det för galet.

- varför vi vilja koppla enligt vide ring i fall där människor vill ha "äkta" utseende, förklarar Bækken.

Underhåll


En annan fördel med att välja en skigard som är ansluten till ståltråd är att underhållet är lättare. För en skigard är det inte för alltid känt, men det kan ta lång tid. När materialen är fästa på varandra med ståltråd, är det snabbt att byta ut enskilda element i staketet, så det går inte ut så snabbt. Arkitekt Cathrine Reusch, som har skrivit boken "Gates och stängsel", säger man bör tänka på sådana praktiska underhåll när man har stängsel runt stugan.

- Det är lämpligt att montera staketet så att det är lätt att byta ut delar av den, så att hålla hela staketet längre, säger Reusch, som även har ett staket runt sin fjällstuga, där enskilda element är nu mogen för utbyte.

ADVERT

Mest populära