All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Monster intar Atlantis

Den ryska konstnären Kirill Rozhkov fick en enkel och tydlig begäran ege i Danmark: Skapa din egen matta samling införde du inga begränsningar. Det var starten på samlingen heter Dark Water.

- Jag önskar att fler tillverkare ska göra vad Egetæpper gjorde - att lita helt på designern. Man blir kreativ med ett sådant förtroende, och du har alla chanser att överraska på ett bra sätt, säger Kirill Rozhkov, som tog inspiration från faktisk och mytologiska i havsdjur.

Nu är en 000 kvadratmeter matta med mörka vatten utformade hafgufa i Stora salen Atlantis på Scandic Hotel Fornebu - med havet som närmaste granne.

Havmonster

hafgufa är en enorm havsmonster, diskuteras i Prose Edda som en havmonster eller en gigantisk fisk. Storsalen Atlantis rymmer 650 personer teater-stil och 500 i bankett - och här ville svenska inredningsarkitekt Alexandra Wachtmeister att skapa något extra.

Scandic Fornebu är Scandic-kedjens största hotell i Norge och en populär kurs och konferenslokal.

Från Dark Water-samlingen valde Wachtmeister en av de fyra motiven och tog Scandic till tanken. Ägarna gjorde sedan prov på sina färgval.

- Vi kan inte göra någonting färgglada, men viss respekt måste vara för originalet, men samlingen har fortfarande ett stort urval. Du kan välja mellan fyra standardfärgpaletter, vardera med 12 basfärger och 35 accentfärger. Axiala färger är blandfärger som endast används i mönsterdetaljer, säger distriktschef Jørn Skar i Egetepper Norge AS.

Avancerad dekoration

Täcken, som täcker 1000 kvadratmeter i bankettsalen, är tillverkad i fyra meter bred och 18 meter lång. Golvbeläggningen är mycket avancerad och datoriserad. På Millitron-växten appliceras färgerna på munstycken på en vit filt.

Det finns 3.600 munstycken per 12 basfärger - totalt 43. 200 munstycken.

Färgmaskinen måste starta produktionen på exakt samma plats på mönstret varje gång. Det betyder att golvtillverkaren bara behöver göra små justeringar för att få en perfekt mönsterkamp. Exakt produktion minskar också avfallet.

- På Scandic-mattan används fyra grundläggande färger - 75 procent svart, lila, turkos och lite brun. Kvaliteten är från Ege Highline Express konceptet, som levereras med vikter från 750 till 1, 900 gram per kvadratmeter. På grund av sin miljöprofil använder Scandic alltid kvaliteten 1. 400 gram i en 80/20 blandning i ull / syntet, säger Jørn Skar.

Tredimensionell djup

Dark Water samling är 10 procent dyrare än det normala priset, på grund av de royalty till konstnären. Kirill Rozhkov skapade de fyra olika motiven i samlingen på gamlemåten - med bara penna, papper och en livlig fantasi.

Därefter eges designen avdelning bearbetade motiv ytterligare produktion av den avancerade Milli Tron maskin.

- Vi måste alltid anpassa något. Det är inte absolut alla detaljer som kan överföras när mönstret som ska skrivas ut på textil. Här finns en tredimensionell effekt av djup som kräver anpassning av vår designavdelning i samarbete med konstnären, säger Skar.

ADVERT

Mest populära